Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Τι είναι ο flat white και γιατί αφιερώνει η Google το Doodle της

Τι είναι ο flat white και γιατί αφιερώνει η Google το Doodle της

Στον καφέ flat white, είνα αφιερωμένο το σημεροινό Doodle της Google. Πρόκειτια για το δημοφιλές ρόφημα καφέ με βάση τον εσπρέσο, του οποίου η προέλευση δημιουργεί μια κάποια σύγχυση καθώς τον διεκδικεί τόσο η Αυστραλία όσο και η Νέα Ζηλανδία.

H Google αποφάσισε να αφιερώνει το σημερινό doodle στον flat white, καθώς σαν σήμερα, 11 Μαρτίου 2011, το flat white προστέθηκε στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης.

Η εμφάνιση και η γεύση ενός Flat White είναι αρκετά παρόμοια με ένα Cappuccino ή ένα Latte, αλλά με μικρές διαφορές τόσο στην ποσότητά του όσο και στην εμφάνιση.

Το Flat White συνήθως έχει ένα έντονο espresso shot (ή δύο, ανάλογα με τις προτιμήσεις) που σερβίρεται με γάλα στην ίδια ποσότητα ή ελαφρώς λιγότερο από ένα Latte.

Η κύρια διαφορά τους βρίσκεται στην αφρώδη υφή του γάλακτος. Το Flat White έχει λεπτό αφρό και πιο μικρές φυσαλίδες σε σχέση με το Cappuccino, παρέχοντας μία πιο απαλή και ενιαία γεύση. Είναι δηλαδή μια επιλογή καφέ που επιτρέπει στη γεύση του espresso να ξεχωρίζει, ενώ παράλληλα προσφέρει την κρεμώδη υφή του γάλακτος.

Συνήθως το Flat White σερβίρεται σε έναν μικρό φλιτζάνι, αντί για το μεγαλύτερο φλιτζάνι που συνήθως χρησιμοποιείται για τα Latte. Το φλιτζάνι βοηθάει στην πυκνή και ενιαία γεύση του καφέ.

Για να φτιάξετε Flat White, χρειάζεστε:

1 shot espresso (περίπου 30 ml)
100-120 ml γάλα
Καφετιέρα espresso
Ατμομάγειρα γάλακτος (ή γάλακτος χτυπημένο σε μπρίκι)
Θερμόμετρο γάλακτος (προαιρετικό)

Βήματα

Φτιάξτε ένα espresso.
Ζεστάνετε το γάλα στους 60-65°C, χτυπώντας το με ατμομάγειρα ή χρησιμοποιώντας ένα μπρίκι.
Ρίξτε το ζεστό γάλα στο espresso με κυκλική κίνηση, δημιουργώντας ένα βελούδινο στρώμα microfoam.
Σερβίρετε ζεστό.

Συμβουλές:

Χρησιμοποιήστε φρέσκο, καλά καβουρδισμένο καφέ για βέλτιστη γεύση.
Ζεστάνετε σωστά το γάλα για να αποφύγετε την πικρή γεύση.
Χτυπήστε το γάλα μέχρι να δημιουργηθεί microfoam με βελούδινη υφή.
Ρίξτε το γάλα στο espresso με προσοχή για να διατηρήσετε την κρέμα.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις