Δευτέρα, 29 Απρ.
20oC Αθήνα

Τι είναι τα βρύα της θάλασσας: Τα οφέλη τους ως super food

Τι είναι τα βρύα της θάλασσας: Τα οφέλη τους ως super food

Είναι πολύ πιθανό να καταναλώνετε θαλάσσια βρύα σε κάποια μορφή εδώ και χρόνια, χωρίς καν να το γνωρίζετε. Εξάλλου, από τα θαλάσσια βρύα (sea moss) εξάγεται η ουσία καραγενάνη, ένας πολυσακχαρίτης, που χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων αλλά και στον φαρμακευτικό κλάδο.

Η κύρια χρήση του εν λόγω πολυσακχαρίτη είναι στα γαλακτοκομικά προϊόντα, σε παγωτά, σάλτσες, αλλά και στα κρέατα. Συγκεκριμένα, στο τυρί κότατζ συμβάλλει στη βελτίωση της υφής, ενώ στο σοκολατούχο γάλα βοηθά στη σταθεροποίηση των πρωτεϊνών, δημιουργώντας μια απαλή αίσθηση στη στόμα.

Ωστόσο, να σημειωθεί ότι έρευνες σε ζώα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο συστατικό μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στο πεπτικό σύστημα.

Τα βρύα της θάλασσας είναι ένα είδος φυκιών που έχουν κόκκινο χρώμα και είναι, επίσης, γνωστά με την ονομασία Irish moss (ιρλανδικά βρύα) ή Chondrus crispus, ενώ συλλέγονται συνήθως στη Νέα Αγγλία (βορειανατολικά των ΗΠΑ) καθώς και σε ακτές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ισλανδίας, των Νήσων Φερόε, της δυτικής Βαλτικής Θάλασσας έως τη νότια Ισπανία.

Ωστόσο, τα βρύα της θάλασσας μπορούν επίσης να καταναλωθούν από μόνα τους και συχνά χρησιμοποιούνται σε σούπες και μαγειρευτά φαγητά.  

«Είναι ένας τύπος φυκιών που συνήθως διατίθεται σε μορφή σκόνης ή κάψουλας», εξηγεί η Natalie Rizzo, διαιτολόγος, συγγραφέας του βιβλίου συνταγών για αθλητές «Planted Performance» και ιδρύτρια του Greenletes, επισημαίνοντας ότι διατίθεται στην αγορά και στην φυσική του μορφή, ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι το χρησιμοποιούν ως συμπλήρωμα.

Τα βρύα της θάλασσας έχουν συμπυκνωμένη θρεπτική αξία, που σημαίνει ότι αρκεί μια μικρή ποσότητα για να χαρίσει στον οργανισμό πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα. «Στη φυσική του μορφή, μια μερίδα θαλάσσιου βρύου περιέχει μια καλή ποσότητα σιδήρου και φυλλικού οξέος», επισημαίνει η Rizzo, προσθέτοντας ότι «ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά του οξυγόνου σε όλο το σώμα μέσω του αίματος και τη διατήρηση της ενέργειας, ενώ το φυλλικό οξύ εμπλέκεται στο σχηματισμό του DNA και το μεταβολισμό των πρωτεϊνών».

Αν και η διατροφική έρευνα για τα θαλάσσια βρύα είναι προς το παρόν αρκετά περιορισμένη, μια μελέτη που διεξήχθη πριν από τέσσερα χρόνια υποδηλώνει ότι τα φύκια μπορεί να έχουν πρεβιοτικές ιδιότητες, οι οποίες υποστηρίζουν τη συνολική υγεία του εντέρου.

Τα κόκκινα φύκια έχει επίσης διαπιστωθεί ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Φυσικά, υπάρχουν πολλά ακόμη να μάθουμε για τα θαλάσσια βρύα, αλλά οι πρόσφατες έρευνες είναι πολλά υποσχόμενες. Ωστόσο, η λήψη μεγάλης ποσότητας μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη ιωδίου, γι’ αυτό συστήνεται η κατανάλωση με μέτρο, ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν ζητήματα με τον θυρεοειδή.

Τα ωμά θαλάσσια βρύα διατηρούνται σε σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο για έως και τέσσερις μήνες. Μπορούν, επίσης, να αγοραστούν και σε μορφή τζελ σε βάζο, το οποίο συνήθως διατηρείται έως και τέσσερις μήνες, εάν είναι σωστά σφραγισμένο και αποθηκευμένο στο ψυγείο.

Αν θέλετε να φτιάξετε τζελ από βρύα, η Rizzo συνιστά να μουλιάσετε τα βρύα όλη τη νύχτα σε ένα μπολ με νερό, να τα στραγγίξετε και στη συνέχεια να προσθέσετε τα βρύα σε ένα μπλέντερ με αρκετό νερό για να τα καλύψετε. Στην συνέχεια, ανακατέψτε τα καλά μέχρι να μετατραπούν σε ένα παχύρρευστο υγρό, που μπορείτε να προσθέσετε σε σούπες και smoothies. «Μπορείτε επίσης να αγοράσετε σκόνη θαλάσσιου βρύου, η οποία μπορεί να αναμιχθεί σε διάφορα τρόφιμα», υπογραμμίζει η Rizzo.  

Ποια είναι τα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό

Τα θαλάσσια βρύα αποτελούν πηγή διαιτητικών ινών και ωφέλιμων βακτηρίων (πρεβιοτικά), υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία του εντέρου.

Στη φυσική του κατάσταση, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και φυλλικό οξύ. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα και τη διατήρηση της ενέργειας, ενώ το φυλλικό οξύ εμπλέκεται στο σχηματισμό του DNA και στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (1-4 κουταλιές της σούπας, 4-8 γραμμάρια) περιέχει 92 από τα 102 μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός μας, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων αμινοξέων, της βιταμίνης C, της βιταμίνης Α, των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, των αντιοξειδωτικών και του ψευδαργύρου, του ιωδίου και του σιδήρου.

Παράλληλα, είναι εξαιρετικά πλούσιο σε ταυρίνη, ένα αμινοξύ που περιέχει θείο, το οποίο, όταν καταναλώνεται, βοηθά τον οργανισμό να παράγει κολλαγόνο, συνεπώς, συμβάλλει και στην ομορφιά.  

Πώς να εντάξετε τα θαλάσσια βρύα στην διατροφή σας  

Τα θαλάσσια βρύα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε πληθώρα συνταγών, οπότε ακολουθούν ορισμένες προτάσεις.  

Smoothie μάνγκο

Το μάνγκο είναι η τέλεια βάση, επειδή θα καλύψει κάθε γεύση βρύου με τη δική του φρουτώδη γεύση. Ξεκινήστε προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα και αυξήστε σταδιακά, μέχρι να βρείτε την ιδανική αναλογία τζελ ή σκόνης θαλάσσιου βρύου στο smoothie σας.

Γάλα από φιστίκι

Αν θέλεις να φτιάξεις το δικό σου, σπιτικό φυτικό γάλα, το βρύο της θάλασσας μπορεί να αποτελέσει απαραίτητο συστατικό σε αυτή τη διαδικασία. Συγκεκριμένα, θα προσθέσει μια κρεμώδη υφή, δίνοντας απολαυστική υφή στα ροφήματά σας.

Σπιτικό παγωτό

Υιοθετήστε το μυστικό των επαγγελματιών και προσθέστε λίγο τζελ από βρύα της θάλασσας στο υγρό του παγωτού σας πριν το καταψύξετε. Θα ανταμειφθείτε με μια κρεμώδη μπάλα που δεν θα λιώνει άμεσα.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις