Κυριακή, 15 Σεπτ.
25oC Αθήνα

8 πράγματα που δεν ήξερες για τη δολοφονία της πριγκίπισσας Σίσσυ

8 πράγματα που δεν ήξερες για τη δολοφονία της πριγκίπισσας Σίσσυ

«Τι μου συνέβη;». Αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις που βγήκαν από τα χείλη της θρυλικής πριγκίπισσας Σίσσυ, την οποία μαχαίρωσε θανάσιμα στην καρδιά ο Ιταλός αναρχικός Λουίτζι Λουκένι τον Σεπτέμβρη του 1898 στη Γενεύη. Η αυτοκράτειρα έγινε πολιτικό θύμα των αναρχικών, στην προσπάθειά τους να κεντρίσουν την προσοχή, στο πλαίσιο των γενικότερων πολιτικών αναταράξεων της εποχής.

To «Σίσσυ: Η Δολοφονία μίας Αυτοκράτειρας» είναι μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ βασισμένη σε έγγραφα αρχείου, μανιφέστα, σημειώσεις του Λουκένι, αλληλογραφία μεταξύ της πριγκίπισσας και του συζύγου της, Φραγκίσκου Ιωσήφ Α’. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται και τα τελετουργικά αρχεία της αυτοκρατορικής οικογένειας, με τη σειρά να κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή, 30 Αυγούστου, στις 22:00, αποκλειστικά στο Viasat History.

Η Ελισάβετ της Αυστρίας, ευρέως γνωστή ως Σίσσυ, γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1837 και ανήκε στον βασιλικό οίκο των Βίττελσμπαχ της Βαυαρίας. Ως το τέταρτο παιδί του Δούκα Μαξιμιλιανού Ιωσήφ και της Λουδοβίκας της Βαυαρίας, θα περίμενε κανείς ότι η αριστοκρατική της καταγωγή θα αντικατοπτριζόταν και στη συμπεριφορά της.

Ωστόσο, παρά την αριστοκρατική της προέλευση, η ανατροφή της ήταν τόσο φιλελεύθερη και ανεξέλεγκτη, που δεν ταίριαζε με τα πρότυπα της κοινωνικής της τάξης, κάνοντάς την να φαίνεται ως μια… ασυνήθιστη πριγκίπισσα.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 1898 βρισκόταν στη Γενεύη, περιμένοντας το πλοίο για το Μοντρέ. Καθόταν ήρεμη με την κυρία επί των τιμών της, όταν ξαφνικά δέχθηκε επίθεση από τον Ιταλό αναρχικό Λουίτζι Λουκένι, ο οποίος την μαχαίρωσε. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο Λουκένι δεν είχε συγκεκριμένα στόχο τη Σίσσυ. Η επίθεσή του είχε στόχο να πλήξει την αριστοκρατία της εποχής, ώστε να συλληφθεί και να καταδικαστεί σε θάνατο, ελπίζοντας να χρησιμοποιήσει τη δίκη του ως μέσο για να εξηγήσει τις πολιτικές του απόψεις και να επηρεάσει την κοινή γνώμη, κάτι που τελικά δεν συνέβη…

Το Viasat History αποκαλύπτει 8 γεγονότα που μπορεί να μην ήξερες για την δολοφονία της πριγκίπισσας Σίσσυ.

1. Η Σίσσυ ταξίδεψε στη Γενεύη για να «θεραπευθεί». Η αυτοκράτειρα πάντα αγαπούσε τη λίμνη της Γενεύης και το καλοκαίρι του 1898 ήρθε για πέμπτη φορά, αυτή τη φορά υποφέροντας ακόμα από το θάνατο της αδερφής της, η οποία είχε σκοτωθεί σε μια πυρκαγιά στο Παρίσι. Έντονη λάτρης της άσκησης, η Ελισάβετ δυσκολεύτηκε επίσης να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι έπρεπε να εγκαταλείψει την ιππασία λόγω της ηλικίας της.

2. Παρά το γεγονός ότι ήταν ινκόγκνιτο, όλοι ήξεραν ότι ήταν εκεί. Επέλεξε τη Γενεύη για τη γαλήνη και την ησυχία της, δεν ήθελε φασαρία, γι’ αυτό μπήκε στο κατάλυμά της με ψευδώνυμο, αλλά οι τοπικές εφημερίδες ανέφεραν ότι «Ναι, η αυτοκράτειρα Ελισάβετ, γνωστή με το όνομα Κόμισσα ντε Χόενεμς, επέστρεψε». Όλοι γνώριζαν πού βρισκόταν η Σίσσυ.

3. Την προειδοποίησαν για την απειλή της δολοφονίας. Στις 5 Σεπτεμβρίου, ο αρχηγός της αστυνομίας της Γενεύης επισκέφτηκε τη Σίσσυ για να την προειδοποιήσει για τους κινδύνους που θέτουν οι αναρχικοί. Μόνο εκείνη τη χρονιά εκδιώχθηκαν 36 από τη χώρα. Ο αρχηγός πρόσφερε την προστασία της αστυνομίας, αλλά η Σίσσυ αρνήθηκε λέγοντας «πάντα θέλουν να με κυνηγούν σαν κρατούμενη».

4. Δεν ήταν ο αρχικός στόχος του Λουκένι. Τον Σεπτέμβριο του 1898, ο πρίγκιπας Ερρίκος του Ορελάν, διάδοχος του γαλλικού θρόνου, αναμενόταν στη Γενεύη. Ο Λουκένι, ο οποίος προερχόταν από κακές συνθήκες και είχε παρασυρθεί από αναρχικές ιδέες σε πολύ νεαρή ηλικία, τον είχε βάλει στο στόχαστρο. Ο Ερρίκος τελικά ακύρωσε την επίσκεψη, αλλά ο Λουκένι απογοητεύτηκε μόνο για μια στιγμή, καθώς η αυτοκράτειρα ήταν αρκετή για να καλύψει το κενό, όπως είχε πει ο αναρχικός Κροπότκιν: «Ο δρόμος για την επανάσταση περνάει από το βασιλικό σεντούκι».

5. Στην αρχή η συνοδεία της πίστεψε πως απλά την έσπρωξαν. Το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου, συνοδευόμενη από τους αυλικούς της, η Ελισάβετ πήγαινε βιαστικά προς το σταθμό των σκαφών όταν ο Λουκένι όρμησε πάνω της. Η Βασίλισσα έπεσε, αλλά μετά σηκώθηκε και συνήλθε γρήγορα. Η Ελισάβετ ήταν σκληραγωγημένη, αλλά ίσως εν μέρει λόγω του σοκ, συνέχισε αμέσως το ταξίδι της προς το πλοίο.

6. Ήταν ήδη στο πλοίο όταν η κατάσταση της αυτοκράτειρας χειροτέρεψε ραγδαία. Στο σκάφος η κυρία της αυλής είδε την Ελίζαμπεθ να χλωμιάζει και θέλησε να της δώσει λίγη ζάχαρη για να νιώσει καλύτερα. Η ανάσα της γινόταν όλο και πιο δύσκολη, κι έτσι άνοιξαν τον κορσέ της: μετά ήρθαν αντιμέτωποι με τη μικροσκοπική πληγή που έκανε η ακονισμένη λίμα του Λουτσένι. Το πλοίο γύρισε αμέσως στο λιμάνι, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η Σίσσυ έχασε τις αισθήσεις της και οι γιατροί που την περίμεναν μπορούσαν μόνο να καθορίσουν την ώρα του θανάτου.

7. Η ζωή της μάλλον δεν θα μπορούσε να σωθεί ούτε υπό τις σημερινές συνθήκες. Η λίμα του Λουκένι τρύπησε το τέταρτο πλευρό της Ελισάβετ, προκαλώντας εσωτερική αιμορραγία. Μεγάλη ποσότητα υγρού συσσωρεύτηκε γύρω από την καρδιά της, η οποία δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την πίεση και σταμάτησε να χτυπά. Ακόμα και αν ένα ασθενοφόρο είχε σπεύσει για να βοηθήσει τον Σίσσυ, πιθανότατα θα ήταν πολύ αργά.

8. Στην κηδεία της σχεδιάστηκε άλλη μια απόπειρα δολοφονίας. Η κηδεία της Σίσσυ έγινε στη Βιέννη στις 17 Σεπτεμβρίου 1898 και ένα κωδικοποιημένο τηλεγράφημα αποκάλυψε αργότερα ότι δύο αναρχικοί είχαν ταξιδέψει εκεί για να επιχειρήσουν να δολοφονήσουν τον Πρίγκιπα της Νάπολης. Ωστώσο, οι αρχές είχαν ακριβή περιγραφή των δύο ατόμων και κατάφεραν να τα συλλάβουν έγκαιρα.

Ενώ όλοι στη μοναρχία ήταν σε πένθος, ο Λουκένι δεν μετάνιωσε. «Αυτό είναι μόνο η αρχή» – είπε, αλλά στο τέλος δεν κατάφερε να εκπληρώσει το στόχο του. Δεν έγινε μάρτυς, αλλά ο θρύλος της Σίσσυ αντέχει μέχρι σήμερα.

Το Viasat History ζωντανεύει την ιστορία με συναρπαστικές εκπομπές ντοκιμαντέρ, με μια φρέσκια και σύγχρονη αντίληψη της ιστορίας. Ταξιδεύει τους θεατές στο χρόνο με διανοητικές και σε βάθος εκπομπές που διασκεδάζουν και προκαλούν τη σκέψη. Το επίκεντρο εστιάζει στην ευρωπαϊκή ιστορία, αποκαλύπτοντας μυστικά του παρελθόντος και εξηγώντας πώς μας καθορίζει σήμερα.

Βρείτε το Viasat History στα social media.

Media Τελευταίες ειδήσεις