Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Έρευνα για την αποχώρηση της Ελλάδας από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Μηχανή του Χρόνου

Στη μαύρη περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, την περίοδο της απριλιανής χούντας, μας μεταφέρει η «Μηχανή του Χρόνου» αποτυπώνοντας και μέσα από μαρτυρίες τα γεγονότα που οδήγησαν στην αποχώρηση της Ελλάδας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος μέσα από την εκπομπή του στο COSMOTE HISTORY HD επικεντρώνεται στην «Ελληνική Υπόθεση», όπως ονομάστηκε η αναγκαστική αποχώρηση της Ελλάδας από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1969, μετά την καταγγελία Σκανδιναβικών κρατών περί συστηματικής καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας, όσα επακολούθησαν αλλά και τους λόγους για τους οποίους αποτελεί μέχρι σήμερα μία μοναδική υπόθεση με καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του διεθνούς δικαίου.

Ημερομηνία – σταθμός για την υπόθεση, η 27η Σεπτεμβρίου του 1967, όταν η Σουηδία, η Δανία, η Νορβηγία και στη συνέχεια η Ολλανδία, έξι μήνες μετά την κατάλυση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα από το απριλιανό στρατιωτικό καθεστώς, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το γεγονός αυτό κλόνισε την χούντα των Συνταγματαρχών γιατί αποκάλυπτε βασανιστήρια και εκτοπισμούς πολιτών χωρίς δίκη.

Παράλληλα, η «Μηχανή του Χρόνου» εστιάζει στα γεγονότα της 21ης Απριλίου, όταν η δικτατορία προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις πολιτικών, αλλά και πολιτών που είχαν «φάκελο». Μέσα από μαρτυρίες καταγράφεται πώς άνοιξε ο κύκλος βίας και αναβίωσε η σκληρή εξορία της Γυάρου, η οποία έγινε ευρέως γνωστή στην Ευρώπη μέσα από αεροφωτογραφίες του Γερμανού ρεπόρτερ Φρεντ Ιρτ.

Η έρευνα της εκπομπής πλαισιώνεται και από μαρτυρίες εξορίστων, που συνέβαλαν στην κινητοποίηση της Ευρώπης για την καταγγελία της Χούντας, καθώς και ανθρώπων που αντιτάχθηκαν στο στρατιωτικό καθεστώς και βασανίστηκαν.

Ο επίλογος της υπόθεσης γράφτηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1969, λίγες ώρες πριν από την επίσημη καταδίκη της Ελλάδας, όταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Χούντας, Παναγιώτης Πιπινέλης, κατήγγειλε τους ευρωπαίους κατηγόρους και ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ελλάδας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το νέο επεισόδιο της εκπομπής θα κάνει Α΄ τηλεοπτική προβολή την Δευτέρα 9/11 στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY HD και αμέσως μετά την προβολή του θα είναι διαθέσιμο μέσα από τον δωρεάν, on demand κατάλογο της COSMOTE TV (υπηρεσία COSMOTE TV PLUS) ώστε να μπορούν οι συνδρομητές της πλατφόρμας να το παρακολουθήσουν όποτε επιθυμούν.

Δείτε το τρέιλερ:

Media Τελευταίες ειδήσεις