Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Οι 4+1 από τις καλύτερες ταινίες που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια και πρέπει να δεις

Οι 4+1 από τις καλύτερες ταινίες που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια και πρέπει να δεις
Photo by Eric Robert/Sygma/Sygma via Getty Images

Η νέα χιλιετία αποδείχθηκε -έως τώρα- μια ιδιαίτερα συναρπαστική περίοδος για τον κινηματογράφο, δεδομένου ότι χιλιάδες κινηματογραφιστές ανά τον κόσμο, γύρισαν χιλιάδες ταινίες, πολλές από τις οποίες προβλήθηκαν στις σκοτεινές αίθουσες, αποφέροντας δισεκατομμύρια στα κινηματογραφικά στούντιο και ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να αποτελούν θέμα συζήτησης.

Αν και πολλές ταινίες έκαναν το ντεμπούτο τους κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 2000, και μάλιστα έλαβαν καλές κριτικές, υπάρχουν μερικές ταινίες που ξεχώρισαν από τις υπόλοιπες, καθώς έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στην μνήμη μας και συνεχίζουμε ακόμα και σήμερα να τις παρακολουθούμε (ξανά και ξανά) με το ίδιο ενδιαφέρον.

American Psycho (2000)

Στη Νέα Υόρκη του 1987, ο Πάτρικ Μπέιτμαν, ψυχρός χρηματιστής της Γουόλ Στριτ που διακατέχεται από την ψύχωση της κοινωνικής επίδειξης, επιδίδεται ταυτόχρονα σε φρικτούς φόνους, βιασμούς και κανιβαλιστικές πράξεις, τις οποίες δεν αντιλαμβάνεται κανείς, ίσως γιατί αποτελούν φαντασιώσεις του.

Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο και σε σκηνοθεσία της Μαίρη Χάρον, το American Psycho δίχασε πολλούς θεατές και κριτικούς προκαλώντας διφορούμενα σχόλια. Η συγκεκριμμένη ταινία ανέδειξε τον εξαιρετικό Κριστιαν Μπέιλ, έναν από τους σημαντικότερους συγχρονους ηθοποιούς.

25η Ώρα (2002)

Ο Μόντι Μπόργκαν καταδικάζεται σε επταετή φυλάκιση για εμπόριο ναρκωτικών. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο πριν μπει στην φυλακή κάνει μια ενδοσκόπηση για το πώς έφτασε μέχρι εκεί, συναντιέται με τον πατέρα και τους φίλους του και προσπαθεί να καταλάβει ποιος τον κάρφωσε στην αστυνομία.

Υπαρξιακό δράμα με φόντο τη Νέα Υόρκη μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Μια από τις πιο ουσιαστικές ταινίες του Σπάικ Λι.

Η Πόλη του Θεού (2002)

Η Πόλη του Θεού απεικονίζει την ανάπτυξη του οργανωμένου εγκλήματος στο προάστιο του Cidade de Deus (Πόλη του Θεού) του Ρίο ντε Τζανέιρο, από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Στο επίκεντρο είναι η πόλεμος μεταξύ του εμπόρου ναρκωτικών Li’l Zé και του πρώην πολεμίου ναρκωτικών που πέρασε στο έγκλημα Knockout Ned. Το σλόγκαν της είναι: «Αν τρέξεις, το θηρίο θα σε πιάσει, αν παραμείνεις, το θηρίο θα σε φάει».

Θα Χυθεί Αίμα (2007)

Το “Θα Χυθεί Αίμα” είναι μία επική ταινία για την οικογένεια, την πίστη, την εξουσία και το πετρέλαιο, η οποία διαδραματίζεται στην Καλιφόρνια στο γύρισμα του αιώνα, την περίοδο της πετρελαϊκής άνθησης.

Η ιστορία περιγράφει την άνοδο του Ντάνιελ Πλέινβιου (Ντάνιελ Ντέι – Λιούις), ο οποίος από αδέκαρος μεταλλωρύχος που μεγαλώνει μόνος του το γιο του, μετατρέπεται σε μεγιστάνα του πετρελαίου.

Memento (2000)

Το “Memento” είναι αμερικανική νεο-νουάρ ταινία του 2000, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Κρίστοφερ Νόλαν. Βασίζεται στο Memento Mori του Τζόναθαν Νόλαν, αδερφού του σκηνοθέτη.

Όοσν αφορά την υπόθεση, ο Λίοναρντ πάσχει από προσωρινή απώλεια μνήμης, με αποτέλεσμα να μη θυμάται τι συνέβη πριν από 15 λεπτά. Οικοδομεί το πρόσφατο παρελθόν του με σημειώσεις πάνω σε φωτογραφίες πολαρόιντ, ενώ ταυτόχρονα αναζητά το δολοφόνο της γυναίκας του.

Media Τελευταίες ειδήσεις