Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Οι αγώνες για το οκτάωρο εργασίας

Οι αγώνες για το οκτάωρο εργασίας

Έδωσαν μάχη, αγωνίστηκαν σκληρά και τελικά κέρδισαν να καθιερωθεί το οκτάωρο εργασίας. Βέβαια τώρα, στην Ελλάδα των μνημονίων και της κρίσης, ο αγώνας αυτός έχει δυστυχώς ξεχαστεί…!

Η ιστορία τους όμως θα «ξετυλιχτεί» απόψε, μέσα από τη συχνότητα του ALPHA, για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και ίσως… μάθουν οι νεότεροι…! Η αφορμή για αυτό θα γίνει μέσα από την εκπομπή «60’ Ελλάδα» με τον Νίκο Μάνεση να βρίσκεται στο μέρος όπου ξεκίνησαν εργατικοί αγώνες, στη Σέριφο και που όπως μου είπε «Από τα μεταλλεία της Σερίφου και από τις εξεγέρσεις των εργατών καθιερώθηκε το 8ωρο στην Ελλάδα. Η εταιρεία του Roux – Serpieri, η οποία έβγαζε ασήμι στο Λαύριο, επεκτάθηκε και στη Σέριφο όπου έβγαζε σιδηρομετάλλευμα. Οι συνθήκες ήταν απάνθρωπες, οι εργάτες δούλευαν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Μιλάμε ακόμα και για νεκρούς, οι οποίοι έχουν θαφτεί σε στοές που κατέρρευσαν, μιλάμε για νεκρούς που δεν τους βρήκαν ποτέ.

Τον Αύγουστο του 1916, οι εργαζόμενοι ξεσηκώθηκαν. Εκείνη την εποχή οι διαδικασίες δεν ήταν και πολύ δημοκρατικές. Με το που έγινε η απεργία και σταμάτησε η εξόρυξη του μεταλλεύματος, οι εργοδότες ειδοποίησαν την ελληνική κυβέρνηση και εκείνη έστειλε αμέσως ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Όπως μπορείς να φανταστείς, οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονταν όπως γίνονται σήμερα. Η αστυνομία έδωσε προθεσμία 5 λεπτών για να λήξει η απεργία. Όταν πέρασαν τα 5 λεπτά και η απεργία δεν έληξε, ο επικεφαλής του αγήματος της χωροφυλακής σήκωσε το όπλο του και εκτέλεσε τον πρώτο εργάτη.

Στη συνέχεια έγινε μακελειό καθώς οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν 4 εργάτες σκοτώθηκαν και πάρα πολλοί τραυματίστηκαν. Μετά από αυτό, οι κάτοικοι της Σερίφου, και όχι μόνο της Σερίφου γιατί ήταν κάτοικοι και άλλων νησιών όπου πήγαιναν εκεί για μεροκάματο, ξεσηκώθηκαν. Με τη βοήθεια των γυναικών, που ήταν στις πλαγιές των βουνών, επιτέθηκαν πετώντας πέτρες και σκότωσαν πολλούς αστυνομικούς. Αυτή είναι η πρώτη καταγεγραμμένη σύγκρουση εργατών με αστυνομικούς, όπου υπάρχουν νεκροί και από τις δυο πλευρές. Μετά τη νίκη των εργατών καθιερώθηκε το 8ωρο. Αυτό είναι το ιστορικό κομμάτι σε ό,τι έχει να κάνει το σήμερα οι εικόνες από τα μεταλλεία είναι εντυπωσιακές, δηλαδή ο χώρος των μεταλλείων θα μπορούσε να μετατραπεί σε τουριστικό αξιοθέατο, με τις κατάλληλες εργασίες. Η περιοχή κάνει μάθημα σύγχρονης Ιστορίας. Υπάρχουν παντού στοές στις οποίες μπήκαμε και περιηγηθήκαμε με την κάμερα της εκπομπής. Οι εικόνες είναι πραγματικά εντυπωσιακές».

Εκτός όμως από την ιστορία με τους αγώνες των εργατών για καλύτερες συνθήκες εργασίας οι κάτοικοι του αιγαιοπελαγίτικου νησιού έχουν και σήμερα να πουν τις δικές τους ιστορίες με κάποιες από αυτές να είναι «μάθημα ζωής», όπως αυτή που αφορά τον ιταλικής καταγωγής επιχειρηματία και για τον οποίο ο Νίκος Μάνεσης μου είπε ότι «επισκεπτόταν για διακοπές τη Σέριφο και κάποια στιγμή οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο. Με μεγάλη κυνικότητα και στωικότητα μας είπε: “Αποφάσισα να έρθω εδώ στο σπιτάκι που είχα για να περάσω ήσυχα τα τελευταία χρόνια της ζωής μου. Από τότε πέρασαν 10 χρόνια και εγώ θεραπεύτηκα από τον καρκίνο”. Αυτό δείχνει πόσο μεγάλο ρόλο παίζει στον άνθρωπο η ηρεμία και η καλή διάθεση προκειμένου να ξεπεράσει κάποιο πρόβλημα υγείας»!

Απόψε, στις 23:50 ο Νίκος Μάνεσης μας ταξιδεύει «60’ Ελλάδα» στη Σέριφο, «σκαλίζοντας» και την ιστορία του νησιού, αλλά και ανθρώπινες ιστορίες, ενώ θα παρακολουθήσουμε και το έθιμο της «Καπετανίας», στο οποίο ορίζονται δια βοής δύο καπετάνιοι από δύο διαφορετικά χωριό. Ο κάθε καπετάνιος έχει το δικό του ασκέρι και οι δύο «στρατοί» πολεμάνε μεταξύ τους, κάνοντας πολλά αστεία, ενώ όποιος καταφέρει με σπρωξίματα, κάποιες φορές και με ξύλο, να αρπάξει τη σημαία του αντίπαλου είναι ο νικητής. Για μερικές ώρες, οι δρόμοι του νησιού γίνονται ένα απέραντο γήπεδο όπου κυνηγιούνται μεταξύ τους πολλοί άνθρωποι, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές. Καλαμπούρια, πλάκες, σπρωξίματα, ενώ μετά τη… μάχη, ακολουθεί τρελό γλέντι.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε