Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

«Βλέπω τον μπαμπά και τη μαμά μου μέσω skype»

«Βλέπω τον μπαμπά και τη μαμά μου μέσω skype»

Μεγαλώνουν χωρίς τους γονείς τους που έχουν μεταναστεύσει λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Υπολογίζεται ότι μέσα στο 2012 γύρω στους 34.000 έλληνες έφυγαν από την Ελλάδα αναζητώντας εργασία και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σε κάποια χώρα του εξωτερικού.

Αρκετοί από αυτούς αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τα παιδιά τους ώστε να συνεχίσουν να μεγαλώνουν στην Ελλάδα.
Ανάμεσα στη Λάρισα και τα Τρίκαλα υπάρχει ένα χωριό που το ονομάζουν Οιχαλία, αλλά το αποκαλούν και «χωριό των Γερμανών», καθώς οι περισσότεροι από τους 5.000 κατοίκους έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία και την Αυστρία. Οι περισσότεροι δε από αυτούς έχουν αφήσει στο χωριό τα παιδιά τους, τα οποία μεγαλώνουν με τον παππού και τη γιαγιά.

Τα παιδιά αυτά πριν από ένα χρόνο αποτύπωσαν την καθημερινότητα και τα συναισθήματά τους σε μία ταινία με τίτλο «Κλειώ» κερδίζοντας το πρώτο βραβείο σε πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό. Για την ταινία αυτή μάλιστα βραβεύτηκαν και από την εκπομπή «Ήρωες ανάμεσά μας» του ΑΝΤ1, αφού απέδειξαν ότι μπορεί να μεγαλώνουν χωρίς τους γονείς τους, αλλά με τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον.


«Τόσα χρόνια η Ελλάδα ζητάει χρώματα και την πετάν στο γκρίζο. Αυτό που θέλουμε να πούμε εμείς σαν παιδιά της Οιχαλίας, σαν παιδιά της Ελλάδας είναι ότι έχουμε τα χρώματα, έχουμε τα πινέλα, έχουμε και το χέρι του Θεού να μας ευλογεί. Θα ζωγραφίσουμε τον παράδεισο και θα μπούμε μέσα», είχε πει κατά τη βράβευσή τους ως «Ήρωες» η πρωταγωνίστρια της ταινίας Άννα Μαρία Σακελλαρίου.

Απόψε το βράδυ, ο Αντώνης Σρόιτερ κάνει «Αυτοψία» στην Οιχαλία και συναντά αυτούς τους μικρούς ήρωες που συνεχίζουν να μεγαλώνουν με τον παππού και τη γιαγιά, μακριά από τους γονείς τους, αλλά δεν το βάζουν κάτω.
«Κάθε απόγευμα  το ραντεβού με τον μπαμπά και με τη μαμά δίνεται μέσω skype. Εκεί λέμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζω στο σχολείο, στις σχέσεις μου με τον παππού και με τη γιαγιά. Οι γονείς μου, μου λείπουν δεν μπορώ να ισχυριστώ το αντίθετο. Πήγα πριν από έναν χρόνο στην Αυστρία για να ζήσω μαζί τους, αλλά εκεί στο σχολείο με αντιμετώπισαν με ρατσισμό» λέει η Άννα Μαρία Παπαναστασίου μαθήτρια Γ΄ Γυμνασίου στην κάμερα της εκπομπής του ALPHA.


Ανάμεσα στα 40 παιδιά του χωριού που αυτή  την περίοδο ζουν και μεγαλώνουν με τον παππού και τη γιαγιά είναι η Τζορτζίνα Λιόλιου. Οι γονείς της έφυγαν πριν από πέντε μήνες για τη Γερμανία, όπου άνοιξαν εστιατόριο. «Μου είπαν ότι θα φύγει μόνο ο μπαμπάς και στη συνέχεια μου είπαν ότι θα ακολουθήσει και η μαμά. Εκεί ήρθαν τα πάνω κάτω» λέει στον Αντώνη Σρόιτερ τονίζοντας πως «θέλω να τελειώσω το σχολείο και στη συνέχεια να πάω κοντά με τους γονείς μου».

Σε ρόλο πατέρα και μητέρας ο παππούς και η γιαγιά της. Η Γεωργία Λιόλιου, τη δεκαετία του 1960, βρέθηκε και αυτή στη Γερμανία και τα δικά της παιδιά τα μεγάλωσαν τα πεθερικά της όπως άλλωστε και τα περισσότερα παιδιά εκείνης της εποχής που οι γονείς τους μετανάστευσαν αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. «Έχω ζήσει τον πόνο να μην μεγαλώνω εγώ τα παιδιά μου και το πρώτο πράγμα που είπα στα παιδιά μου ήταν να μεγαλώσουν αυτοί τα παιδιά τους. Δυστυχώς η μοίρα τα έφερε διαφορετικά και έτσι μεγαλώνω εγώ τα εγγόνια μου» καταλήγει.

Απόψε το βράδυ, στις 24:00 ο Αντώνης Σρόιτερ κάνει «Αυτοψία» στην Οιχαλία, σε ένα χωριό με παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς τους γονείς τους, αλλά που ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να ζωγραφίσουν με χρώματα την Ελλάδα, όταν κάποιοι την θέλουν με γκρίζο!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε