Δευτέρα, 6 Μαΐ
17oC Αθήνα

BriQ Properties: Πώς προχωρά η συγχώνευση με την ICI και οι νέες επενδύσεις

BriQ Properties: Πώς προχωρά η συγχώνευση με την ICI και οι νέες επενδύσεις

Το 2024 αναμένεται να είναι έτος «ορόσημο» για την BriQ Propeties, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία συγχώνευσης διά απορρόφησης της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ («ICI»). Την ώρα που «τρέχει» τρία ακόμα σημαντικά projects στον τομέα των logistics, που έχει εξάλλου και ισχυρή παρουσία, στα γραφεία αλλά και στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Όπως ανακοίνωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Άννα Αποστολίδου της BriQ Properties, κατά τη διάρκεια της χθεσινής (2.4.2024) ενημέρωσης των αναλυτών, στα τέλη του Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της συγχώνευσης, καθώς πραγματοποιήθηκε η μεταβίβαση 16 ακινήτων της ICI έναντι συνολικού τιμήματος 56,6 εκατ., ενώ υπογράφηκε προσύμφωνο για την μεταβίβαση ενός ακόμα ακινήτου με συμφωνηθέν τίμημα 4 εκατ. ευρώ.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η BriQ θα περιλαμβάνει 42 ακίνητα συνολικής αξίας περίπου 212 εκατ. και τα έσοδα της εισηγμένης από ενοίκια θα αυξηθούν περίπου κατά 6,4 εκατ. σε ετήσια βάση, ενώ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά στα 15,7 εκατ. ευρώ.

Βάση της σύμβασης μεταξύ των μερών όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, μετά την ολοκλήρωση του Σταδίου Α, η ICI θα προχωρήσει σε διανομές στους μετόχους της και κατόπιν, η Ajolico, βασικός μέτοχος της ICI, θα μεταβιβάσει στην BriQ, μετοχές έκδοσης της ICI, οι οποίες θα αντιστοιχούν σε αξία 10,2 εκατ., ποσοστό περίπου 27% του μετοχικού κεφαλαίου της ICI, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά τις διανομές.

Κατόπιν και αυτής της ολοκλήρωσης, τα μέρη θα προχωρήσουν σε συγχώνευση δια απορροφήσεως της ICI από την BriQ στα τέλη του 2024.

Μερικά από τα σημαντικά έργα που υλοποιεί αυτό το διάστημα η ΑΕΕΑΠ και είναι έτοιμο να το παραδώσει είναι η επέκταση του ξενοδοχείου Mr and Mrs White Paros, που διαθέτει στην Πάρο, καθώς έχει στην κατοχή της και διπλανό οικόπεδο, όπου κατασκευάζει κάποιες σουίτες. Το κόστος της επένδυσης θα ανέλθει στο 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος είναι να λειτουργήσει την καλοκαιρινή σεζόν του 2024.

Η BriQ, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα και στον τομέα των «πράσινων» γραφείων και στοχεύοντας να ενισχύσει την παρουσία περαιτέρω στον εν λόγω χώρο, προχωρεί στην ανάπτυξη ενός νεόδμητου κτιρίου γραφείων, επιφάνειας 2.393 τ.μ., στη Λ. Ποσειδώνος 42, στο ύψος της Καλλιθέας.

Σε αυτήν τη φάση προχωρεί στην κατεδάφιση του υπάρχοντος κτιρίου γραφείων στο ιδιόκτητο οικόπεδο, με την εταιρεία να έχει εξασφαλίσει ήδη τις οικοδομικές άδειες.

Η εν λόγω επένδυση θα φτάσει στα 6,3 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το γνωστό RRF, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2025.

Ακόμη, στον τομέα των logistics, θα προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός δεύτερου κτιρίου αποθηκών στην ιδιόκτητη έκταση που έχει αποκτήσει στον Ασπρόπυργο, συνολικής επιφάνειας 117 στρεμμάτων.

Συγκεκριμένα, έχει ήδη κατασκευάσει μια αποθήκη και τώρα προχωράει την επέκτασή της, η οποία επίσης θα μισθωθεί από τον όμιλο Infoquest.

Κατά τη χρήση του 2023, η εισηγμένη σημείωσε αύξηση των εσόδων από ενοίκια κατά 14% σε 9,1 εκατ. ευρώ, έναντι 8 εκατ. ευρώ το 2022.

Αντίστοιχα, τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 19% και ανήλθαν σε 6,9 εκατ. ευρώ, έναντι 5,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή χρήση, ενώ τα κέρδη από την αναπροσαρμογή των ακινήτων στην εύλογη αξία ανήλθαν σε 8,1 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 7,5 εκατ. ευρώ το 2022.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις