Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

Ακίνητα: Εκτόξευση των τιμών φέρνει η γραμμή 4 της «Αττικό Μετρό» – Τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη

Ακίνητα: Εκτόξευση των τιμών φέρνει η γραμμή 4 της «Αττικό Μετρό» – Τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη
Φωτογραφία-iStock

Σημαντικά αναμένεται να επηρεαστούν οι τιμές τόσο των οικιστικών όσο και των εμπορικών ακινήτων στις περιοχές που προσδοκάται να περάσει η νέα γραμμή 4 του Μετρό στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, μεγάλη άνοδος πρόκειται να καταγράψουν και τα ακίνητα πλησίον των νέων σταθμών στη Θεσσαλονίκη που υπολογίζεται να λειτουργήσουν στα μέσα του 2024.

Σε ό,τι αφορά τη γραμμή 4 του Μετρό στην Αθήνα, που θα περάσει από 15 νέα σημεία της Αθήνας (Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημίας, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδή) παρά το γεγονός ότι δεν θα είναι έτοιμη πριν το 2028, οι τιμές έχουν ήδη τραβήξει την ανηφόρα. Μάλιστα περιοχές όπως το Γαλάτσι, η Κυψέλη, ο Υμηττός, η Καισαριανή και τα Ιλίσια, που μέχρι τώρα θεωρούνταν προσιτές και απευθύνονταν σε μεσαία εισοδήματα έχουν αρχίσει ήδη να απορροφούν την υπεραξία των μελλοντικών σταθμών.

Συγκεκριμένα στο Γαλάτσι θα ανοίξουν δύο σταθμοί του μετρό και ήδη την τελευταία τετραετία καταγράφεται έντονη οικοδομική δραστηριότητα, ενώ έχει αυξηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον. Η μέση τιμή για κατοικίες προς πώληση είναι κοντά στα 2.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η μέση τιμή για σπίτια προς ενοικίαση είναι 8 ευρώ τον μήνα ανά τ.μ. Ελκυστική επιλογή για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας αποτελεί πλέον και η Κυψέλη, με τις τιμές ήδη να έχουν αυξηθεί, καθώς η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται στα 1.500 ευρώ το τ.μ, ενώ τα ενοίκια ξεκινούν από τα 8 ευρώ και φτάνουν έως και 9 ευρώ ανά τ.μ., μια μεταβολή της τάξεως του 6% σε σχέση με πέρυσι.

Ριζικά θα αλλάξει και η περιοχή των Εξαρχείων καθώς η έλευση του Μετρό θα δώσει τόσο ιδιαίτερη ώθηση στα οικιστικά όσα και στα εμπορικά ακίνητα. Ήδη η μέση τιμή για παλιές κατοικίες προς πώληση διαμορφώνονται στα 2.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ ανύπαρκτο είναι το απόθεμα νεόδμητων σπιτιών. Σε εξίσου υψηλά επίπεδα κινούνται και τα ενοίκια, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 9,80 ευρώ το τ.μ., μεταβολή περίπου 10% σε σχέση με το 2022.

Αυξητικά θα κινηθούν και τα ακίνητα πλησίον του Μετρό στη συμπρωτεύουσα, καθώς σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς όσο πλησιάζει η λειτουργία του οι τιμές των ακινήτων στις περιοχές που θα περάσει θα «τσιμπήσουν» μία αύξηση της τάξεως του 10%. Παρολ’ αυτά, οι τιμές τους δεν φαίνεται να επηρεάζονται σε τόσο μεγάλο βαθμό όπως συμβαίνει στην Αθήνα. Αυτό συμβαίνει, καθώς τα οικιστικά και εμπορικά ακίνητα πλησίον του Μετρό έχουν ενσωματώσει τα τελευταία χρόνια την υπεραξία του, ωστόσο αναμένεται, όταν εν τέλει τεθεί σε λειτουργία, οι τιμές θα επαναπροσδιοριστούν προς τα πάνω.

Εν τω μεταξύ, και η αγορά εμπορικών/επαγγελματικών ακινήτων ζωηρεύει λόγω του Μετρό, ενώ παράλληλα τα ενοίκια στους γνωστούς εμπορικούς δρόμους, όπως από την Τσιμισκή μέχρι τη Βενιζέλου και από την Αριστοτέλους μέχρι την Παλαιών Πατρών Γερμανού, συνεχίζουν να «τραβούν» την ανηφόρα. Στους συγκεκριμένους εμπορικούς δρόμους για ένα κατάστημα 100 τετραγωνικών μέτρων οι τιμές κυμαίνονται από 150 έως και 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις