Πέμπτη, 2 Μαΐ
21oC Αθήνα

Ακίνητα: Η αντίθετη πορεία των τιμών μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ

Ακίνητα: Η αντίθετη πορεία των τιμών μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ
Φωτογραφία: Eurokinissi

Σε διαφορετικό σημείο του κύκλου εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελλάδα στην αγορά ακινήτων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αυτό συμβαίνει καθώς το 2023 η χώρα μας σημείωσε διψήφιο ποσοστό αύξησης των τιμών για αγορά ακινήτου, την ώρα που στην Ευρωζώνη υπήρχε μια ελαφριά αποκλιμάκωση. Παράλληλα, τα ενοίκια συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία τόσο σε Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat για την πορεία της αγοράς ακινήτων στην Ευρώπη το τρίτο τρίμηνο του 2023, τόσο οι τιμές για αγορά κατοικιών όσο και τα ενοίκια στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 0,8% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Σε σύγκριση όμως με το τρίτο τρίμηνο του 2022, οι τιμές των κατοικιών στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 1%, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 3%. 

Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα, όπως αποκαλύπτουν τα πρόσφατα στοιχεία της Αlpha Bank η αγορά ακινήτων συνεχίζει να ανακάμπτει με έντονους ρυθμούς. Συγκεκριμένα, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2023 κατά 11,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο το 2022, ενώ το πρώτο εννεάμηνο του 2023 η ετήσια αύξηση των τιμών διαμορφώθηκε σε 13,9%.

Από το 2022 και ειδικά από το τρίτο τρίμηνο παρατηρείται μια σημαντική διαφορά στις μεταβολές των τιμών των κατοικιών μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 2022 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών των κατοικιών διαμορφώθηκε σε 11,9% στην Ελλάδα, έναντι 7,2% στην Ευρωζώνη.

Επιπλέον, τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν μία αντίθετη πορεία το 2023, καθώς στην Ελλάδα οι τιμές των κατοικιών συνεχίζουν να αυξάνονται το πρώτο εννεάμηνο, ενώ στην Ευρωζώνη μειώθηκαν οριακά κατά 0,6%, με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου.

Η διαφορική πορεία των τιμών στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το γεγονός ότι στη χώρα μας οι τιμές των κατοικιών ανακτούν σταδιακά το χαμένο έδαφος εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης την περασμένη δεκαετία.

Ακόμη, σημαντικοί παράγοντες για την ανοδική τάση των τιμών στην αγορά ακινήτων είναι, μεταξύ άλλων, οι θετικοί ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης από το 2017 και ειδικά τη διετία 2021-2022, η αύξηση των επενδύσεων σε κατασκευές, οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις (ΞΑΕ) σε ακίνητα και το πρόγραμμα Golden Visa.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το τρίτο τρίμηνο του 2023, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων στην Ελλάδα έχουν σωρευτικά ανακάμψει κατά περίπου 57,8% από το χαμηλότερο σημείο τους πού ήταν το τρίτο τρίμηνο του 2017, υστερώντας, ωστόσο, κατά 9,1% από το μέγιστο σημείο τους που είχε φτάσει το τρίτο τρίμηνο του 2008.

Στην Ευρώπη από την άλλη μεταξύ του 2010 και του γ’ τριμήνου του 2023, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 48% και τα ενοίκια κατά 22%. Συγκρίνοντας μάλιστα το εν λόγω διάστημα με το 2010, οι τιμές των κατοικιών κατέγραψαν μεγαλύτερη αύξηση από τα ενοίκια σε 18 από τις 27 χώρες της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι τιμές των κατοικιών υπερτριπλασιάστηκαν στην Εσθονία (+210%) και  στην Ουγγαρία (+185%), στη Λιθουανία (+158%), στη Λετονία (+141%), στην Αυστρία (+123%), στην Τσεχία (+122%) και στο Λουξεμβούργο (+107%).

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις