Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Ακίνητα: Πώς αναμένεται να συγκρατηθούν οι υψηλές τιμές της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Ακίνητα: Πώς αναμένεται να συγκρατηθούν οι υψηλές τιμές της Αθηναϊκής Ριβιέρας
Φωτογραφία-Eurokinissi

Ένας από τους ελκυστικότερους προορισμούς της Ευρώπης είναι σήμερα (16.2.2024) η Αθηναϊκή Ριβιέρα, καθώς οι επενδύσεις εκατομμυρίων που υλοποιούνται σ’ αυτήν αναμένεται σύντομα να την μετατρέψουν στο ελληνικό «Μονακό». Τα μεγάλο έργα που βρίσκονται στα σκαριά και κυρίως αυτό του Ελληνικού αναμένεται μάλιστα να επηρεάσει σημαντικά τις τιμές των ακινήτων της περιοχής, που μέχρι τώρα κρατάει τα πρωτεία της ακρίβειας στην αγορά.

Οι εξωπραγματικές τιμές που έχουν σήμερα τα Νότια Προάστια οφείλονται και στο γεγονός ότι είναι περιζήτητα από τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι συνεχώς βολιδοσκοπούν την περιοχή για αγορά ακινήτων υψηλού επιπέδου. Ζωηρή είναι επίσης η ζήτηση και για τα Airbnb που συνεχίζουν να υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό παρά την αλλαγή της νομοθεσίας και τους περιορισμούς που αυτή φέρνει. Η βραχυχρόνια μίσθωση μάλιστα είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους δεν υπάρχουν διαθέσιμες κατοικίες προς μίσθωση και τα ενοίκια έχουν φτάσει στα ύψη.

Ένας ακόμα λόγος των υψηλών τιμών είναι ότι πολλοί ξένοι επιλέγουν την Ελλάδα ως χώρα για να εγκατασταθούν και να εργαστούν εξ αποστάσεως. Oι γνωστοί και ως digital nomads στην πλειοψηφία τους αναζητούν κατοικίες με όλες τις ανέσεις στα Νότια, ώστε να είναι κοντά στη θάλασσα, μια δυνατότητα που ίσως δεν έχουν στη χώρα τους.

Επίσης, η Αθηναϊκή Ριβιέρα παρά το γεγονός ότι σημείωσε αύξηση στο 4,6% στις τιμές των πολυτελών κατοικιών σε σχέση με το 2022, εξακολουθεί να είναι το φθηνότερο παραλιακό μέτωπο σε σχέση με την υπόλοιπη Νότια Ευρώπη. Συγκεκριμένα, οι τιμές των πολυτελών σπιτιών αγγίζουν κατά μέσο όρο τα 11.200 ευρώ ανά τ.μ, όταν στην Πορτογαλία αγγίζουν τα 13.100 ευρώ ανά τ.μ. και στην Ιταλία τα 13.900 ευρώ ανά τ.μ..

Τα επόμενα χρόνια ωστόσο αναμένεται μια σημαντική συγκράτηση των τιμών ακόμα και για τις κατοικίες μπροστά στη θάλασσα, οι οποίες σήμερα μπορεί να φτάσουν και τα 20.000 ευρώ ανά τ.μ. Ο λόγος είναι το Ελληνικό, δεδομένου ότι οι τιμές των κατοικιών του γνωστού Little Athens θα πωλούνται στα 7.500 ευρώ το τετραγωνικό. Όταν σήμερα στις περιοχές της Βουλιαγμένης, της Βούλας και της Γλυφάδας, οι τιμές των πολυτελών σπιτιών ξεκινούν από 10.000 ευρώ ανά τ.μ

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όταν για παράδειγμα πωλούνται κατοικίες με τιμή 7.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, υπάρχει σημαντική απόκλιση από τα 10.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο που είναι οι αντίστοιχες τιμές για ένα ακίνητο 100 τετραγωνικών στις ακριβές περιοχές των νοτίων προαστίων. Γι’ αυτό και ο υποψήφιος αγοραστής θα προτιμήσει να μείνει σε μία νεόδμητη κατοικία στην έξυπνη πόλη του Ελληνικού παρά σε ένα σπίτι στην Κάτω Γλυφάδα, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές.

Μια διαφορετική εικόνα υπάρχει στις φθηνότερες περιοχές των Νοτίων Προαστίων που θεωρούνται η Αργυρούπολη, η Ηλιούπολη, η Καλλιθέα, όπου εκεί βλέπουμε ότι οι τιμές είναι παρόμοιες με αυτές των Αμπελοκήπων. Συγκεκριμένα, τα πιο φθηνά νεόδμητα στη λιγότερο δημοφιλείς περιοχές των Νοτίων κοστίζουν από 4,500 ευρώ έως 7.000 ευρώ το μέτρο. Έχοντας εξισωθεί με τους Αμπελόκηπους που και εκεί οι τιμές των νεόδμητων κοστίζουν πάνω από 4.000 ευρώ το τ.μ.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις