Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Γιατί οι επενδυτές ποντάρουν στην ελληνική αγορά ακινήτων και το 2024

Γιατί οι επενδυτές ποντάρουν στην ελληνική αγορά ακινήτων και το 2024

Η ελληνική αγορά ακινήτων, η οποία υπέστη σοβαρή πτώση τα χρόνια της κρίσης, παρουσιάζει πλέον έντονα σημάδια ανάκαμψης και ελκυστικότητας τόσο για τους εγχώριους όσο και για τους ξένους επενδυτές.

Την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή το 2024 η δραστηριότητα των επενδυτών αναμένεται να αυξηθεί μέτρια ή να παραμείνει αμετάβλητη στους περισσότερους τομείς ακινήτων.

Σύμφωνα με τις καταγραφές της Τράπεζας της Ελλάδος, στο σύνολο της περσινής χρονιάς οι καθαρές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων ξεπέρασαν τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Με την Ελλάδα να έχει λοιπόν καταφέρει να σκαρφαλώνει συνεχώς στην κατάταξη των επενδυτικών προορισμών, φιλοδοξώντας να κατακτήσει τον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.

Ένας ωστόσο από τους βασικούς λόγους που επενδυτές επιλέγουν την Ελλάδα είναι ότι οι τιμές των ακινήτων εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά στις παράκτιες περιοχές και στα νησιά. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η μέση τιμή ανά τ.μ. στην Αθήνα ήταν 2.876 ευρώ ανά τ.μ. τον Αύγουστο του 2023, ενώ στο Παρίσι ήταν 10.200 ευρώ ανά τ.μ., στο Βερολίνο ήταν 5.100 ευρώ ανά τ.μ. και στη Ρώμη 4.900 ευρώ ανά τ.μ..

Επιπλέον, η ελληνική αγορά ακινήτων αποτελεί πόλο έλξης καθώς αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια, χάρη στην ανάκαμψη της οικονομίας, τον αυξανόμενο τουρισμό και τα κυβερνητικά κίνητρα. Η Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε ότι οι τιμές των κατοικιών στις αστικές περιοχές αυξήθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση. Η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στις μεγάλες πόλεις, όπως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 14,05% και 16,37%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν 5,9% το 2022 και εκτιμάται σε 2,4% το 2023, ενώ ο πληθωρισμός ήταν 9,65% το 2022 σε 4,3% το 2023 (μείωση στο 3,03% τον Δεκέμβριο). Αυτοί οι παράγοντες υποδηλώνουν ότι η ελληνική αγορά ακινήτων θα παραμείνει ανθεκτική και κερδοφόρα στο εγγύς μέλλον.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει εισαγάγει διάφορα μέτρα για την προσέλκυση ξένων επενδυτών και την τόνωση του κλάδου των ακινήτων. Ένα από αυτά είναι η αναστολή του ΦΠΑ στις αγορές ακινήτων για τα επόμενα τρία χρόνια, που μπορεί να εξοικονομήσει έως και 24% της αξίας του ακινήτου. Μια άλλη είναι η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων από 3,09% σε 0,5%. Πρόκειται για μέτρα που μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα και να αυξήσουν την απόδοση της επένδυσής.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της επένδυσης σε ελληνικά ακίνητα είναι το Πρόγραμμα Golden Visa το οποίο είναι ένα από τα πιο ελκυστικά και σε λογικές τιμές προγράμματα στην Ευρώπη. Η Χρυσή Βίζα η οποία ξεκίνησε το 2013, εξακολουθεί να κινείται σε ρυθμούς ρεκόρ, καθώς η Ελλάδα φαίνεται ότι καλύπτει ένα μέρος του κενού που άφησε η αλλαγή του καθεστώτος στην Πορτογαλία, προσελκύοντας περισσότερους ενδιαφερόμενους. Παρά μάλιστα τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στις εγχώριες αγορές, κυρίως ανεβάζοντας τις τιμές των ακινήτων, εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα δημοφιλή.

Ένα τρίτο πλεονέκτημα της επένδυσης σε ελληνικά ακίνητα είναι ο αυξημένος τουρισμός που μπορεί να δώσει σε κάθε ακίνητο σημαντικές υπεραξίες. Σύμφωνα με τον Ελληνικό Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού, η Ελλάδα δέχτηκε λίγο λιγότερο από 30 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες το 2022, σημειώνοντας αύξηση 25% από το 2021, κάτι που απέφερε έσοδα ύψους 18 δισ. ευρώ. στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2023 παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά 17% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Αυτή η αύξηση ανέβασε τον συνολικό αριθμό των επισκεπτών σε αυτό το 10μηνο σε περίπου 31 εκατομμύρια. Αγοράζοντας λοιπόν ένας επενδυτής ακίνητο στην Ελλάδα, μπορεί να το νοικιάσει σε τουρίστες και να κερδίσει ένα σταθερό εισόδημα.

Για παράδειγμα, αν κάποιος επενδυτής αγοράσει ένα πολυτελές ακίνητο στη χώρα υπολογίζεται ότι μπορεί να κερδίζει έσοδα της τάξεως των 780 ευρώ ανά διανυκτέρευση την καλοκαιρινή περίοδο. Την ώρα που σε άλλες χώρες της Ευρώπης, που αποτελούν ανταγωνιστικές αγορές τα εν λόγω ακίνητα είναι πολύ φθηνότερα, όπως στην Τουρκία οι τιμές μίσθωσης τους μπορεί να φτάσουν τα 480 ευρώ τη διανυκτέρευση. Στην Ισπανία τα πολυτελή εξοχικά ακόμη νοικιάζονται 438 ευρώ τη βραδιά, ενώ στην Ιταλία οι τιμές βραχυχρόνιας μίσθωσης πέφτουν ακόμη περισσότερο αφού φτάνουν τα 364 ευρώ τη βραδιά.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις