Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Μετ’ εμποδίων προχωρούν τα τουριστικά projects της Μυκόνου

Μετ’ εμποδίων προχωρούν τα τουριστικά projects της Μυκόνου

Αμείωτο είναι το ενδιαφέρον για το κοσμοπολίτικο νησί της Μυκόνου το οποίο ελκύει όλο και περισσότερους επενδυτές με σκοπό την υλοποίηση μεγάλων στρατηγικών projects.

Πρόκειται για σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις που δημιουργούν μικρά πολυτελή νησιά μέσα στο ίδιο το νησί, τα οποία βέβαια φαίνεται ότι έχουν συναντήσει σημαντικές δυσκολίες στην υλοποίησή τους, ενώ καθοριστικά έχουν επηρεάσει και οι πρόσφατες αλλαγές στον οικοδομικό κανονισμό της Μυκόνου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τουριστικό project Blue Iris, συμφερόντων της εταιρείας AGC Partners, το οποίο έχει περάσει από «σαράντα κύματα» για να προχωρήσει η υλοποίησή του.

Η εν λόγω επένδυση, που θα γίνει στην Καλό Λιβάδι, ξεκίνησε την πορεία της το 2019 με την ένταξή της στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, ενώ τον Ιούνιο του 2020 εγκρίθηκε το ΕΣΧΑΣΕ με προεδρικό διάταγμα. Ακολούθως, τον Ιανουάριο του 2022 το επενδυτικό σχέδιο έλαβε έγκριση χωροθέτησης.

Το αρχικό σχέδιο περιελάμβανε τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων, 192 κλινών, με συνοδευτικές εγκαταστάσεις κέντρου άθλησης, κέντρου ευεξίας (spa), υπαίθριου θεάτρου, πολυχώρου εκδηλώσεων και καταστημάτων. Ακόμη, η μονάδα θα διέθετε και μαρίνα 32 θέσεων για σκάφη αναψυχής μεγαλύτερα των 24 μέτρων (superyachts), ενώ στη χερσαία ζώνη της προβλέπει κτιριακές εγκαταστάσεις (γραφεία, καταστήματα, εστιατόριο κ.λπ.), πισίνα, ζώνη περιπάτου.

Ωστόσο, η μαρίνα που θα συνόδευε το project Blue Iris κόπηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από τρεις προσφυγές που κατέθεσε ο Δήμος Μυκόνου. Το πρόβλημα που υπήρχε ήταν ότι οι διαστάσεις την εν λόγω μαρίνας ήταν μεγάλης δυναμικότητας.

Στην προσφυγή του μάλιστα ο δήμος για την οποία δικαιώθηκε από το ΣτΕ υποστήριξε ότι δεν υφίσταται στη Μύκονο άλλο τουριστικό κατάλυμα με δικό του λιμένα και η εν λόγω μαρίνα θα προκαλούσε τη διάβρωση της ακτής του Καραπέτη.

Σε «παζλ» για δυνατούς λύτες τείνει να εξελιχθεί και το περίφημο «Project Blue» της Grivalia στην Ανω Μερά της Μυκόνου. Το επενδυτικό σχέδιο που προέβλεπε τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων δυναμικότητας 340 κλινών με πρόβλεψη για μικρό αριθμό branded villas, σε έκταση 92,5 στρεμμάτων, σε απόσταση 400 μέτρων από την παραλία Καλό Λιβάδι είχε «παγώσει» μετά από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και έκτοτε κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει αν το έργο «ναυάγησε» οριστικά ή θα είχε ακόμη μια ευκαιρία.

Εν τέλει, έχει υπάρξει πλήρης επανασχεδιασμός όπου περιορίστηκε σημαντικά η δυναμικότητά του. Συγκεκριμένα, ο νέος σχεδιασμός, από 150 κλίνες που ήταν αρχικά περιλαμβάνει πλέον 80 από τις οποίες οι 20 θα είναι σε βίλες. Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της επένδυσης, αναμένεται σε τρία χρόνια από τη στιγμή που θα λάβει την οικοδομική άδεια.

Σε τροχιά υλοποίησης χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν εμπόδια έχει μπει και το Mykonos Resort από τη White Mulberry Development. Το έργο αναπτύσσεται σε έκταση 218,9 στρεμμάτων στην περιοχή Καλαφάτης.

Το Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις 5*, 14 Τουριστικές Επιπλωμένες Κατοικίες , συνεδριακό κέντρο ως Ειδική Τουριστική Υποδομή (Ε.Τ.Υ.), εγκαταστάσεις εστίασης, αθλητικές εγκαταστάσεις, SPA, εμπορικές εγκαταστάσεις, πεδίο προσγείωσης και συνοδά έργα υποδομής (εγκαταστάσεις ύδρευσης, άρδευσης- αποχέτευσης, εσωτερικής οδοποιίας κ.λπ.).

Μία επένδυση ωστόσο που ματαιώθηκε οριστικά αφορά το σχεδιαζόμενο projectτου ελληνικού ξενοδοχειακού ομίλου Azur Selection. Πρόκειται για ένα 5άστερο ξενοδοχείο στον Άγιο Στέφανο.

Οι λόγοι ματαίωσης του έργου στη Μύκονο οφείλονται, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση, σε διάφορες αρνητικές παραμέτρους που λαμβάνουν χώρα συνδυαστικά κατά την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, όπως είναι η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού που ανεβάζει δραστικά το κόστος χρηματοδότησης, η άνοδος του κατασκευαστικού κόστους λόγω της ακρίβειας στα οικοδομικά υλικά καθώς και οι πρόσφατες αλλαγές στον οικοδομικό κανονισμό της Μυκόνου.

Όλα αυτά θα έβγαζαν εκτός προβλέψεων το business plan του ομίλου καθώς θα καθυστερούσαν την ολοκλήρωση του έργου και θα μετέθεταν για αργότερα τα πρώτα έσοδα από τη λειτουργία του ξενοδοχείου.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις