Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Μπλε Κέδρος: Η εταιρεία ακινήτων των ιδιοκτητών της Coco Mat «οδεύει» στο Χρηματιστήριο – Έως 8/6 η δημόσια προσφορά

Ξεκινά τη Δευτέρα, 6 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι Τετάρτη 8 του μήνα η δημόσια προσφορά μετοχών της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ – των ιδρυτών της Coco Mat αδελφών Ευμορφίδη – για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και εισαγωγή της εταιρείας στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου.

Το εύρος τιμών αποτελούν τα 2,18 έως 2,45 ευρώ ανά μετοχή, ενώ στόχος αποτελεί η διαπραγμάτευση των μετοχών να ξεκινήσει έως τις 14 Ιουνίου. Προς διαπραγμάτευση θα εισαχθούν 43.200.000 κοινές ονομαστικές μετοχές.

Στόχος των αδερφών Παύλου και Μιχάλη Ευμορφίδη, αποτελεί η άντληση νέων κεφαλαίων ύψους 16,8 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις, κυρίως στον τομέα του τουρισμού. Μέχρι σήμερα, το ποσοστό που κατέχει ο καθένας τους στην επενδυτική εταιρεία ανέρχεται στο 45%, μετά την εισαγωγή όμως των μετοχών στο Χρηματιστήριο, το ποσοστό θα μειωθεί στο 37,5%. Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει 34 ακίνητα, μεταξύ των οποίων αξιόλογες ξενοδοχειακές μονάδες.

Δύο νέες επενδύσεις

Μέρος του ποσού που επιδιώκει να αντλήσει με την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, θα δαπανηθεί για την ολοκλήρωση ξενοδοχείου δυναμικότητας 117 δωματίων σε ιδιόκτητο κτίριο σταθμού αυτοκινήτων με κηρυγμένες διατηρητέες όψεις επί των οδών Δημητρακοπούλου και Φαλήρου, στην περιοχή Μακρυγιάννη. Η συνολική επένδυση αποτιμάται σε 10 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί την επόμενη διετία.

Περί τα 7 εκατ. ευρώ που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ακόμη, θα δαπανηθούν πάλι στον τουριστικό τομέα και συγκεκριμένα στην ανέγερση συγκροτήματος, που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων και 59 κατοικίες στην Μονεμβασιά, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ.

Στις πιο πρόσφατες επενδύσεις περιλαμβάνεται επίσης απόκτηση διατηρητέου κτιρίου επί της οδού Ασκληπιού 96, μέσω πλειστηριασμού, επενδύοντας το ποσό των 200 χιλ. ευρώ.

Το χρονικό της εισαγωγής

Στο πλαίσιο της παρουσίασης τη Μπλε Κέδρος, με σκοπό την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο ο κ. Ευμορφίδης ανέφερε ότι: «Η εταιρεία ξεκίνησε από την αγάπη μας για τα ακίνητα και υπάρχει αισιοδοξία για τη μετέπειτα πορεία και τις νέες επενδύσεις. Ο όμιλος ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 1989 με την Coco-Mat, χρονιά κατά την οποία ξεκίνησε και η ενασχόληση με τα ακίνητα.

Τα πρώτα χρήματα από την εταιρία τα κάναμε εμπορικά ακίνητα – καταστήματα γιατί είχαμε πει εξ’ αρχής ότι δεν επρόκειτο να νοικιάσουμε κατάστημα, γι’ αυτό και πάντα η Coco-Mat, αγόραζε.

Έτσι πορευτήκαμε μέχρι το 2014, οπότε κάναμε την απόσχιση του κλάδου των ακινήτων δημιουργώντας την Μπλε Κέδρος. Εισφέραμε τα ακίνητα που από το 1989 που με πολύ κόπο καταφέραμε να αγοράσουμε. Το 2014 κάναμε μία αμιγώς κτηματική εταιρεία γιατί ο κλάδος των ακινήτων ήταν εξαιρετικά υποβαθμισμένος αλλά έκρυβε και μεγάλες ευκαιρίες.

Τότε επενδύσαμε και στο real estate της Αθήνας, έστω κι αν ήταν πολύ ασταθής περίοδος, όπου όλοι ήταν μαζεμένοι. Την περίοδο 2014 – 2017 τοποθετηθήκαμε στον κλάδο ακινήτων της Αθήνας. Το 2017 λάβαμε και την άδεια για ΑΕΕΑΠ – η πέμπτη κατά σειρά Επενδυτική Ακινήτων – μετά από αυτές των τραπεζών.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά την αδειοδότησή μας κι έχοντας εξαντλήσει το περιθώριο που έδινε ο νόμος για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, οδεύουμε προς το ΧΑ. Το 2017 αδειοδοτηθήκαμε ως ΑΕΕΑΠ με 23 ακίνητα, αξίας 33 εκατ. ευρώ, με έσοδα τότε από ενοίκια 1,7 εκατ. ευρώ».

Το χαρτοφυλάκιο

Όπως ανέφερε η διοίκηση, το χαρτοφυλάκιο της Μπλε Κέδρος περιλαμβάνει προς το παρόν 24 κτίρια, εκ των οποίων τα 20 είναι μισθωμένα, με τη μέση μικτή απόδοση να αγγίζει το 6%, καθώς και δέκα γήπεδα / οικόπεδα, από τα οποία το ένα μισθωμένο.

Το προηγούμενο έτος η ΑΕΕΑΠ εισέπραξε 4,755 εκατ. από ενοίκια έναντι €3,47 εκατ. το 2020. Όσον αφορά τα οικονομικά της αποτελέσματα, το 2020 εμφάνισε ζημιές μετά φόρων €2,7 εκατ., ενώ το 2021 είχε κέρδη €20,6 εκατ., που προέρχονται κυρίως από αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις