Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Όμιλος Καστελόριζο:  Νέα επένδυση στην εστίαση – Ο τζίρος των 15,2 εκατ. ευρώ και οι συζητήσεις με Lamda Development

Όμιλος Καστελόριζο:  Νέα επένδυση στην εστίαση – Ο τζίρος των 15,2 εκατ. ευρώ και οι συζητήσεις με Lamda Development

Μια νέα επένδυση, αυτή τη φορά στο κέντρο της Αθήνας, υλοποίησε ο όμιλος Καστελόριζο, ανοίγοντας το Athens Mezze στην οδό Μητροπόλεως που αποτελεί το 15ο του ομίλου, ενώ την ίδια στιγμή στο πλαίσιο της επεκτατικής πολιτικής, έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Lamda Development, καταθέτοντας πρόταση για την λειτουργία καταστήματος στο πολυτελές εμπορικό κέντρο «Riviera Galleria» που θα δημιουργηθεί στην μαρίνα του Άγιου Κοσμά, στο πλαίσιο ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό.

Αναφορικά με το νέο κατάστημα Athens Mezze, άνοιξε 10 χρόνια μετά το Mezze της Γλυφάδας και σύμφωνα με όσα ανέφερε σε εκπροσώπους του Τύπου, ο ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου Αντώνης Σταύρου, αποτελεί επένδυση ύψους 200 χιλ. ευρώ κι απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και τα πορτοφόλια.

Οι επικεφαλής του καταστήματος Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου και η σύζυγός του Μαρία Σταύρου, δεύτερης γενιάς της οικογενειακής επιχείρησης ανέφεραν, ότι το νέο Athens Mezze, στεγάζεται σε έκταση 300 τ.μ. με δυνατότητα φιλοξενίας 170-180 ατόμων, καθώς, εκτός από τους εξωτερικούς χώρους, διαθέτει πατάρι για 80-100 άτομα, ενώ απασχολεί περί τους 25 εργαζόμενους. Η διοίκηση στοχεύει στον τουρισμό, γι’ αυτό και σχεδιάζει τη σύναψη συμφωνιών με γειτονικά ξενοδοχεία, που δεν προσφέρουν πρωινό, ενώ δραστηριοποιείται και στο delivery, μέσω συνεργασιών με τη Wolt και την efood.

Το περιβάλλον της εστίασης

Με μακρά εμπειρία στην εστίαση, ο όμιλος Καστελόριζο απασχολεί πάνω από 500 άτομα προσωπικό, με τις απολαβές να κινούνται κατά μέσο όρο στα 1.000 ευρώ καθαρά. Αναφερόμενος στον κλάδο ο κ. Σταύρου αναφέρθηκε στις δυσκολίες εύρεσης προσωπικού – από μάγειρες και σερβιτόρους μέχρι λαντζέρηδες – γεγονός που δυσχεραίνει την λειτουργία των καταστημάτων και τη σωστή εξυπηρέτηση των πελατών.

Το τελευταίο διάστημα το κόστος λειτουργίας έχει αυξηθεί σημαντικά, φθάνοντας στο 25% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.  Σε αυτές τις συνθήκες η εταιρεία έχει προχωρήσει σε πολύ χαμηλότερες ανατιμήσεις που ο κ. Σταύρου τις προσδιόρισε στο 10%, λέγοντας ότι «από το 2009 κιόλας, όπου είχα δει την κρίση να έρχεται, φρόντισα να αναδιαμορφώσω τα μενού στα εστιατόρια του ομίλου, ώστε να μπορούν να προσφέρουν επιλογές οικονομικές στους πελάτες μας».  Καθοριστική ήταν η συμβολή της Πολιτείας καθώς όπως είπε ο κ. Σταύρου: «Μας βοήθησαν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, για την στήριξη του κλάδου της εστίασης, όπως είναι η επιδότηση στις αυξημένες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και η μείωση του ΦΠΑ, η οποία θέλουμε να διατηρηθεί στα τωρινά επίπεδα. Οι υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου δεν μπορούν να έχουν παράπονο».

Οικονομική πορεία

Όσον αφορά την πορεία του ομίλου Καστελλόριζο, το 2022 έκλεισε με τζίρο 15,2 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των 3 εκατ. ευρώ που αφορούν στη δραστηριότητα της ιχθυοκαλλιέργειας, περίπου 6 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το 2021 και 3 εκατ. ευρώ από το 2019. Πρόκειται για μια εξέλιξη οφειλόμενη στην σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης, αλλά και στις ανατιμήσεις, παρουσιάζοντας για τον όμιλο, για την περυσινή χρονιά, κέρδη προ φόρων άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Στα προσεχή σχέδια περιλαμβάνεται ακόμη, η ανακαίνιση του καταστήματος της Βάρκιζας, ενώ όσον αφορά την δραστηριότητα του ομίλου στην ιχθυοκαλλιέργεια, αποτελεί έναν τομέα από τον οποίο επιδιώκει να αποχωρήσει, με σκοπό να ασχοληθεί κατ’ αποκλειστικότητα με την εστίαση, τομέα που γνωρίζει καλά.  Από τη δραστηριότητα στην ιχθυοκαλλιέργεια, ο κ. Σταύρου τόνισε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα έχει η μονάδα στη Σητεία, στην Κρήτη, λόγω και της μακρινής απόστασης, ενώ οι άλλες δύο μονάδες σε Σούνιο και Μέγαρα είναι πιο ελεγχόμενες.

Από την Καλλιθέα σε ολόκληρη την Αττική

Το πρώτο κατάστημα του ομίλου Καστελόριζο, που μετονομάστηκε σε Ρακί Μεζέ, άνοιξε στην Καλλιθέα το 1981 κι ακολούθησε το 1986 το δεύτερο Καστελόριζο Κηφισιάς, αποτελώντας το πρώτο εστιατόριο στα Βόρεια προάστια, με ψάρι. Ακολούθησε το 1994 το Καστελόριζο Βάρκιζας και οι Ορίζοντες στο λόφο του Λυκαβηττού το 2002, ενώ το 2010 εγκαινιάστηκε το Όμικρον στην Νέα Ερυθραία με ελληνικές γεύσεις, που σήμερα έχει μετονομαστεί σε Ομικρον Μεζέ. Ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησε για τους λάτρεις του κρέατος, το νέο κατάστημα με το όνομα KGrill Καλλιθέας, που λόγω της επιτυχημένης πορείας του, το 2016 δημιουργήθηκε και το K Grill Βούλας στη κεντρική πλατεία.

Παράλληλα, ο όμιλος Καστελόριζο το 2014, άνοιξε στη Γλυφάδα ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο, το Mezze Glyfada και δύο χρόνια αργότερα, λειτούργησε στην ίδια περιοχή το Ramino Resto, προσφέροντας αυθεντική ιταλική κουζίνα και το Cup or What επίσης στη Γλυφάδα, ενώ πριν το τέλος του 2020, άνοιξε το Δον Μόσκιο στην Κηφισιά και το εστιατόριο Omnivore, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης στο κέντρο της πόλης.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις