Σάββατο, 27 Απρ.
19oC Αθήνα

ΤΑΙΠΕΔ: Οι ξεχασμένες επενδύσεις και η πρώτη νίκη στον Ταύρο

ΤΑΙΠΕΔ: Οι ξεχασμένες επενδύσεις και η πρώτη νίκη στον Ταύρο

Με σημαντικές καθυστερήσεις προχωρούν οι μεγάλες επενδύσεις στα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς ήδη αρκετοί διαγωνισμοί που προωθεί μέχρι σήμερα έχουν εμπλακεί σε ένα ατέρμονο κύκλο προσφυγών με την τοπική αυτοδιοίκηση. Μερικές εξ΄ αυτών μάλιστα έχουν παραμείνει κολλημένες, ωστόσο για άλλες φαίνεται ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του πρώην ακινήτου του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, το οποίο πέρασε μετά από τον τρίτο κατά σειρά διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία MRP TAVROS AE, θυγατρική της Ολλανδικής εταιρείας MRP, η οποία το απέκτησε έναντι συνολικού τιμήματος 2,5 εκατ. ευρώ. Ο Δήμος Ταύρου – Μοσχάτου κατέθεσε αγωγή μετά τον διαγωνισμό και υποστήριζε ότι το ακίνητο έχει ιστορική αξία γιατί χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής για τη διοργάνωση συσσιτίων από το ΕΑΜ.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ωστόσο απέρριψε την αίτηση αγωγής που υπέβαλε ο Δήμος Μοσχάτου, με την απόφαση να κάνει λόγο ότι «ουδόλως υποκρύπτει αξιοποίηση αυτού (του ακινήτου) κατά τρόπο επιβλαβή ως προς το πολιτιστικό και οικιστικό περιβάλλον της περιοχής».

Πάντως, με τις νομικές περιπέτειες που έχει δρομολογήσει ο Δήμος Ταύρου – Μοσχάτου, η ανάπλαση του ακινήτου έχει καθυστερήσει τουλάχιστον 18 μήνες, δεδομένου ότι η απόφαση κατακύρωσης της αξιοποίησης του ακινήτου στην MRP έχει ληφθεί τον Μάιο του 2022. Και φυσικά αν η υπόθεση οδηγηθεί από τον Δήμο Ταύρου-Μοσχάτου στο Εφετείο, η υπόθεση θα καθυστερήσει έτι περαιτέρω.

Μία ακόμη επένδυση η οποία παρά το γεγονός ότι έχει περάσει στα χέρια ενός ισχυρού επενδυτή αλλά έχει συναντήσει σημαντικές τοπικές αντιδράσεις είναι η αξιοποίηση της Μαρίνας Πύλου. Συγκεκριμένα, στις 30 Μαρτίου 2023 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, ανακήρυξε το σχήμα D Marinas (μέλος του ομίλου D Marin) – ΤΕΜΕS ως Προτιμητέο Επενδυτή για την αξιοποίηση της με παραχώρηση 40 ετών, έναντι συνολικού τιμήματος 1,5 εκατ. ευρώ.

Ο Δήμος Πύλου Νέστορος ωστόσο, αντέδρασε καταθέτοντας αγωγή διεκδικώντας τμήμα της χερσαίας ζώνης της μαρίνας. Σε μια προσπάθεια να προχωρήσει η επένδυση για την οποία αναμένεται να δοθούν κεφάλαια ύψους 15 εκατ. ευρώ, το Ταμείο είχε προτείνει το τμήμα της χερσαίας ζώνης που διεκδικεί ο Δήμος να παραχωρηθεί σε αυτόν για πολιτιστικές εκδηλώσεις, κάτι που τελικά δεν έγινε αποδεκτό.

Στο μηδέν έχει μείνει και η αξιοποίηση του ακινήτου στο Παλιούρι Χαλκιδικής, το οποίο είχε περάσει στον Ιβαν Σαββίδη από το ΤΑΙΠΕΔ τον Μάιο του 2014, έναντι 14 εκατ. για 99 χρόνια, με σκοπό την ανακαίνιση του υπάρχοντος ξενοδοχείου «Ξενία» και την ανάπτυξη ενός οικιστικού συμπλέγματος υψηλού επιπέδου, με έμφαση στις εξοχικές κατοικίες και τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας και αναψυχής.
Χωρίς πρόοδο εξακολουθεί να μένει και το Kassiopi Project, η επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ που θα υλοποιούνταν από το αμερικανικό fund NCH στην περιοχή του Ερημίτη στην Κασσιόπη της Βόρειας Κέρκυρας. Παράλληλα, τίτλοι τέλους έπεσαν για το Τhe Green Sxisto καθώς η εταιρεία που θα το αναλάμβανε τέθηκε υπό εκκαθάριση.

Στην αναξιοποίητη έκταση των 3.000 στρεμμάτων της Εκκλησίας στο Σχιστό-Σκαραμαγκά θα δημιουργούνταν εμπορικές και οικονομικές χρήσεις, συνδυασμένες με οικιστική ανάπτυξη και διαμόρφωση χώρου πρασίνου συνολικής έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων. Ωστόσο, η Εκκλησία ματαίωσε την επένδυση καθώς είχε έντονες διαφωνίες με το ΤΑΙΠΕΔ.

Από σαράντα κύματα έχει περάσει και η αξιοποίηση της μαρίνας Καλαμαριάς καθώς δεν έχουν τέλος οι τοπικές αντιδράσεις. Ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύει να προκηρύξει εντός του πρώτου εξαμήνου τον διαγωνισμό για τη μαρίνα αλλά η νέα δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου έχει ξεκαθαρίσει πως διαφωνεί με τα σχέδια για κατοικίες και άλλες χρήσεις στη χερσαία ζώνη που ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα για την εν λόγω επένδυση.

Η νέα δημοτική αρχή δεν τα βάζει μόνο με το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και με κάποιους από τους ιδιώτες που κατέχουν εκτάσεις στο Καραμπουρνάκι και αυτές τις ημέρες προσπαθούν να προχωρήσουν σε εργασίες κατασκευής κτιρίων.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις