Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Ηρώδειο

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Ηρώδειο

Μία ξεχωριστή συναυλία θα προσφέρει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής.

Τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021, στις 21:00, θα κάνει στο Ηρώδειο την πρώτη μεγάλη φετινή εμφάνισή της παρουσία κοινού που θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ2 και το Τρίτο Πρόγραμμα ώστε να την απολαύσουν όσοι επιθυμούν, όπου κι αν βρίσκονται.

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του πολυβραβευμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου, θα ερμηνεύσει δύο αριστουργήματα του ρομαντικού ρεπερτορίου, «Το ειδύλλιο του Ζίγκφριντ» του Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813-1883) και τη Συμφωνία αρ. 2 σε ντο μείζονα, έργο 61, του Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856).

«Το ειδύλλιο του Ζίγκφριντ» είναι ένα κομψοτέχνημα για ορχήστρα και από τα λιγοστά μη οπερατικά έργα του σπουδαίου Γερμανού συνθέτη. Πρόκειται για ένα συμφωνικό ποίημα το οποίο ο Βάγκνερ έγραψε ως δώρο γενεθλίων στη δεύτερη γυναίκα του Κόζιμα -κόρη του συνθέτη Φραντς Λιστ- μετά τη γέννηση του παιδιού τους, Ζίγκφριντ, το 1869. Το πρωί των Χριστουγέννων του 1870, ο συνθέτης, επικεφαλής μικρής ορχήστρας, πρωτόπαιξε το κομμάτι στα σκαλιά της βίλας του στο Τρίμπσεν της Λουκέρνης, ξυπνώντας ευχάριστα τη γυναίκα του, η οποία εκείνη την ώρα κοιμόταν. Αν και ο Βάγκνερ ήθελε το συγκεκριμένο έργο να παραμείνει ιδιωτική σύνθεση, τελικά επέκτεινε την ενορχήστρωση και χρησιμοποίησε στοιχεία του στην όπερα «Ζίγκφριντ», η οποία παρουσιάστηκε το 1876.

Επίσης, η Συμφωνία αρ. 2 σε ντο μείζονα, έργο 61, γράφτηκε μεταξύ 1845-46 κι ενώ ο Σούμαν είχε ήδη εμφανίσει συμπτώματα παράνοιας, γεγονός που καθυστέρησε την ολοκλήρωση του έργου, χωρίς ωστόσο να μειώνει στο ελάχιστο την ωριμότερη, πλέον, και λαμπερή γραφή του. Ολόκληρη η Δεύτερη Συμφωνία χαρακτηρίζεται από την αντίσταση του πνεύματος και την πάλη στην αρρώστια και στις πνευματικές διαταραχές του συνθέτη. Σε αυτήν ο Σούμαν παρουσιάζει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο σύνθεσης, μιας και πριν τη γράψει, μελέτησε  σοβαρά τα κεφάλαια της μορφολογίας και της αντίστιξης.

Την παρουσίαση έχει αναλάβει η Αλεξάνδρα Γιαλίνη και η είσοδος είναι ελεύθερη  με δελτία εισόδου, τα οποία το κοινό μπορεί να προμηθεύεται από τα κεντρικά ταμεία του Φεστιβάλ και το ταμείο του Ηρωδείου. Όσοι δεν καταφέρουν να βρεθούν στο Ηρώδειο μπορούν να απολαύσουν τη συναυλία από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ από τη συχνότητα της ΕΡΤ2 και το Τρίτο Πρόγραμμα που θα τη μεταδώσουν ζωντανά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις