Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Η Τρελή του Σαγιό: Με Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Νίκο Μουτσινά και Αθηνά Οικονομάκου

Η Τρελή του Σαγιό: Με Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Νίκο Μουτσινά και Αθηνά Οικονομάκου

Στις τελικές πρόβες βρίσκεται ο πολυμελής θίασος αφού σε λίγες ημέρες το εμβληματικό θεατρικό έργο του Ζαν Ζιρωντού θα κάνει πρεμιέρα περιμένοντας το κοινό να γνωρίσει την «Τρελή του Σαγιό».

Κεντρικό πρόσωπο η Ωρελί, μία ιδιοφυής «τρελή» από την περιοχή Σαγιό στο γαλλικό Τροκαντερό, η οποία είναι μια ανεπιτήδευτη, ιδεαλίστρια που βλέπει τον κόσμο όμορφο και χαρούμενο. Όταν μαθαίνει το σχέδιο μιας ομάδας διεφθαρμένων εταιρικών στελεχών και κυνικών επιχειρηματιών, που σχεδιάζουν να σκάψουν το Παρίσι για να βρουν πετρέλαιο, κινητοποιεί όλους τους φίλους της, που, όπως κι εκείνη, αντιστέκονται στην εξουσία του χρήματος και την απληστία.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της «Τρελής του Σαγιό», της ηρωίδας ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας που επηρεάζει τη ζωή μας θα ενσαρκώσει η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου. Μαζί της ο Νίκος Μουτσινάς στον ρόλο του Ρακοσυλλέκτη, ενός δαιμόνιου θεατρίνου του δρόμου και η Αθηνά Οικονομάκου, στο ρόλο της γλυκιάς και ευαίσθητης Ίρμας, μιας Παριζιάνας πόρνης με αγνή ψυχή, σαν μικρού παιδιού.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Γιάννης Σιαμσιάρης, ο Κώστας Καζάκας, η Χριστίνα Τσάφου, η Στέλλα Γκίκα, η Γεωργία Καλλέργη ο Στάθης Μαντζώρος, ο Πρόδρομος Τοσουνίδης, ο Ευθύμης Γεωργόπουλος, ο Μάκης Πατέλης και έξι ακόμα ηθοποιοί.

Στο τιμόνι της σκηνοθεσίας ο Πέτρος Ζούλιας που έχει αναλάβει και τη μοντέρνα ολοκαίνουργια διασκευή του έργου, πλαισιωμένος από μία ομάδα σπουδαίων συντελεστών. Η Ευανθία Ρεμπούτσικα, βάζει την δική της μοναδική σφραγίδα με την πρωτότυπη μουσική σύνθεση και τα τραγούδια. Τα φαντασμαγορικά σκηνικά αναλαμβάνει η Μαρία Φιλίππου, τα εντυπωσιακά κοστούμια η Ντένη Βαχλιώτη, τον σχεδιασμό των φωτισμών η Μελίνα Μάσχα, και την κινησιολογική καθοδήγηση η Κική Μπάκα.

«Η τρελή του Σαγιό» απετέλεσε μία από τις μεγαλύτερες ερμηνευτικές επιτυχίες της Κατίνας Παξινού, με τον Αλέξη Μινωτή στο πλευρό της, στο Εθνικό Θέατρο, το 1966. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα (1981) ο Ανδρέας Βουτσινάς, για το Κ.Θ.Β.Ε., έδωσε νέα πνοή στο έργο, με την πρωταγωνίστρια την Δέσπω Διαμαντίδου, σε μια ιστορική ερμηνεία. Τον ομώνυμο ρόλο της «Τρελής του Σαγιό» έχουν ακόμα ερμηνεύσει για το Εθνικό Θέατρο, η Αντιγόνη Βαλάκου και η Άννα Παναγιωτοπούλου.»

Το εμπνευσμένο και πάντα επίκαιρο κείμενο της «Τρελής του Σαγιό», καυτηριάζει χωρίς φόβο και πάθος, τον τυχοδιωκτισμό που συναντάμε σε όλες τις εκφράσεις της κοινωνικοπολιτικής μας διαδρομής, όπως αυτή καταγράφετε τα τελευταία χρόνια και ανοίγει τον δρόμο στην επικράτηση της ανθρωπιάς έναντι του ευκαιριακού κέρδους, αναδεικνύοντας ως μόνο δρόμο την αποδοχή και την συγκρότηση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού.

Η πρεμιέρα της παράστασης είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου με την «Τρελή του Σαγιό» να περιμένει τους θεατές στο Θέατρο Παλλάς… και ίσως μάθει πολλά από αυτήν…!

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις