Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Ιστορίες Εκλογών με τον Παύλο Τσίμα

Ιστορίες Εκλογών με τον Παύλο Τσίμα

Σε 18 εκλογικές αναμετρήσεις, από το 1974 ως το 2019, που σημάδεψαν τη ζωή μας και άλλαξαν την Ελλάδα επικεντρώνονται τα δύο ντοκιμαντέρ του Παύλου Τσίμα που θα μεταδοθούν από τον ΣΚΑΪ, αναδεικνύοντας τα αποτελέσματα από τις εκλογές σε μισό αιώνα.

Πού κρίθηκε κάθε αναμέτρηση; Ποια πρόσωπα πρωταγωνίστησαν; Ποιες αποφάσεις έκριναν εξελίξεις; Ποια κοινωνικά ρεύματα διαμόρφωσαν τα αποτελέσματα των εκλογών; Ερωτήματα που θα απαντηθούν στα δύο ντοκιμαντέρ του Παύλου Τσίμα που θα μεταδοθούν από τον ΣΚΑΪ.

Πολιτικές προσωπικότητες, που έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην εποχή τους, όπως ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, η Μαρία Δαμανάκη, ο Στέφανος Μάνος, ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Τηλέμαχος Χυτήρης καταθέτουν τις δικές τους μαρτυρίες, αλλά και ορισμένοι που συνδέθηκαν με την ιστορία των εκλογών, όπως ο Νίκος Δήμου, ο Ανδρέας Δρυμιώτης, ο Τάσος Μπιρσίμ.

Ακαδημαϊκοί, όπως ο Γιώργος Μαυρογορδάτος, η Βασιλική Γεωργιάδου, ο Νίκος Μαραντζίδης, ο Βασίλης Βαμβακάς και έμπειροι πολιτικοί επιστήμονες και εκλογικοί αναλυτές, όπως ο Πάνος Σταθόπουλος, ο Λευτέρης Κουσούλης, ο Γιάννης Λούλης, ο Δημήτρης Μαύρος, ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, ο Στράτος Φαναράς, ο Ευτύχης Βαρδουλάκης, ο Γιώργος Σεφερτζής, ο Γιώργος Αράπογλου αποκρυπτογραφούν τα μυστικά των αριθμών και μας ξεναγούν στα παρασκήνια της πολιτικής.

Το πρώτο ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί απόψε, Πέμπτη 18 Μαΐου, στις 21.00, καταγράφοντας τον κύκλο της ανόδου, από την πτώση της δικτατορίας, την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, την άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου, τη γένεση του ελληνικού δικομματισμού, τον ευρωπαϊκό άθλο της Ελλάδας, την εποχή των μεγάλων παθών και των χωριστών καφενείων, τη σύγκρουση Παπανδρέου – Μητσοτάκη και Σημίτη – Καραμανλή, μέχρι το θριαμβευτικό καλοκαίρι του 2004, των Ολυμπιακών Αγώνων και του Euro.

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί από τον ΣΚΑΪ αύριο, την Παρασκευή 19 Μαΐου κι έχει ως αφετηρία του τον μεγάλο εκλογικό σεισμό του Μαΐου 2012, την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος και την ανασύστασή του, με νέους όρους, τον Ιούνιο του 2012. Ανατρέχει στα πρόδρομα σημάδια της κρίσης, στις εκλογές του 2007 και του 2009, ενώ κατόπιν παρακολουθεί την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στις διπλές εκλογές του 2015, μέχρι τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις πρώτες, μετά την κρίση, εκλογές του 2019.

 

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις