Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου με όρους και προϋποθέσεις

Πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου με όρους και προϋποθέσεις

Τις διατάξεις που αφορούν τις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας και Ενημέρωσης κατέθεσε ο Υφυπουργός κ. Στέλιος Πέτσα για το νέο θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων και το μητρώο περιφερειακού Τύπου.

Σύμφωνα με αυτές επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων μπορούν να χρηματοδοτούνται διαμέσου ειδικά σχεδιασμένων προγραμμάτων, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αφορούν στη δημοσιογραφική ηθική και δεοντολογία και προάγουν την πολυφωνία, τον πλουραλισμό και την ποιότητα στο δημόσιο διάλογο. Τα προγράμματα χρηματοδότησης υλοποιούνται με την υποστήριξη ειδικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής που συστήνεται για τον σκοπό αυτό.

Η Γνωμοδοτική Επιτροπή αποτελείται, κατά περίπτωση, από πέντε (5) έως επτά (7) μέλη, εκπροσώπους ενώσεων συντακτών και ιδιοκτητών εφημερίδων, καθώς και πρόσωπα εγνωσμένου κύρους με εμπειρία στον χώρο των μέσων ενημέρωσης. Έργο της Γνωμοδοτικής Επιτροπής είναι η διατύπωση απλής γνώμης για την πλήρωση των προϋποθέσεων υπαγωγής των επιχειρήσεων στα προγράμματα χρηματοδότησης, στη βάση ειδικότερων κριτηρίων που αποσκοπούν στην αξιολόγηση των εντύπων, ιδίως ως προς την τήρηση της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας, όπως προσδιορίζονται στους σχετικούς Κώδικες Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας.

Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, καθορίζονται οι κατηγορίες των επιχειρήσεων που μπορούν να υπαχθούν στα προγράμματα χρηματοδότησης, οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής, το ύψος της ενίσχυσης, η διάρκεια των προγραμμάτων, ο έλεγχος και οι διοικητικές κυρώσεις, οι οποίες μπορούν να ανέλθουν μέχρι το ύψος του ποσού της ενίσχυσης, και πάντως ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, και οι οποίες μπορούν να επιβληθούν σε περίπτωση μη τήρησης των όρων και προϋποθέσεων υπαγωγής στα προγράμματα χρηματοδότησης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Με την ανωτέρω απόφαση συγκροτείται η Γνωμοδοτική Επιτροπή της και ρυθμίζεται κάθε θέμα που αφορά στη σύνθεση, λειτουργία και τις ειδικότερες αρμοδιότητες αξιολόγησης της εν λόγω Επιτροπής.

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται το άρθρο 51 του ν. 4609/2019 (Α’ 67), καθώς και οι κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσες κοινές υπουργικές αποφάσεις υπ’ αρ. 78/06.05.2019 (Β’ 1676) και 107/18.06.2019 (Β΄ 2355), διότι κρίθηκε ότι δεν εξυπηρέτησαν το σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκαν που ήταν η ενίσχυση των εφημερίδων ως πυλώνων δημοκρατίας, πολυφωνίας, πλουραλισμού και ποιότητας του δημοσίου διαλόγου. Αντιθέτως, εκ του αποτελέσματος προέκυψε ότι η εφαρμογή του ανωτέρω θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου οδήγησε στην ενίσχυση των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων κατά τρόπο αδιάκριτο και όχι αναλογικό, χωρίς να λαμβάνονται στη πράξη προσηκόντως υπόψη αντικειμενικά και αξιολογικά κριτήρια.

Με τις νέες διατάξεις η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης υποστηρίζει ότι θα διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων που τηρούν τη δημοσιογραφική ηθική και δεοντολογία και προάγουν την πολυφωνία, τον πλουραλισμό και την ποιότητα στο δημόσιο διάλογο, κατόπιν διαβούλευσης με τους αρμόδιους και τους ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ η Γνωμοδοτική Επιτροπή θα οφείλει να γνωμοδοτεί για την αξιόπιστη και αποτελεσματική εφαρμογή του.

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις