Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Ταμείο τηλεθέασης 2021: Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι και ο σκληρός ανταγωνισμός

Ταμείο τηλεθέασης 2021: Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι και ο σκληρός ανταγωνισμός
Φωτογραφία αρχείου

Μία ακόμα χρονιά πέρασε στην ιστορία, ενώ μία καινούργια ξεκινά με δυσκολίες, αλλά και με αισιοδοξία.

Ίσως τα μαθήματα της προηγούμενης πρέπει να χρησιμεύσουν σε πολλά επίπεδα ώστε να μην γίνουν παθήματα. Αυτό ισχύει και για όσους βρίσκονται στο τηλεοπτικό τοπίο, στο οποίο ιδιαίτερα την περυσινή χρονιά σημειώθηκαν πολλές αλλαγές, ενώ μάλιστα η φετινή προμηνύεται ακόμα πιο ανταγωνιστική.

Χαρακτηριστικό του σκληρού ανταγωνισμού είναι το ετήσιο ταμείο της τηλεθέασης με τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής μεταξύ τους, με κάποια από αυτά να μετρούν… χασούρα, ενώ ορισμένα είδαν τους κόπους τους, δηλαδή τα προγράμματά τους, να φέρνουν κέρδη.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε την κατάταξη των τηλεοπτικών σταθμών για το 2021 όπως προέκυψε από τις μετρήσεις τηλεθέασης της Nielsen και απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα, αλλά και τις διαφορές τους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, το 2020, που αναφέρονται εντός παρένθεσης, αποδεικνύοντας ποιοι κέρδισαν και ποιοι έχασαν.

Στην κορυφή του γενικού συνόλου λοιπόν βρέθηκε ξανά ο ΣΚΑΪ, έχοντας όμως, μειώσει τα έσοδά του σε τηλεθεατές, αλλά έχοντας κρατήσει ασφαλή απόσταση από τον ΑΝΤ1 που είδε κι αυτός στη συχνότητά του λιγότερους τηλεθεατές από την προηγούμενη χρονιά. Μείον στο ταμείο και για τον ALPHA που ακολουθεί από την τρίτη θέση, αλλά κατάφερε να ξεπεράσει το STAR που είδε τη μεγαλύτερη… έξοδο τηλεοπτικού κοινού από το πρόγραμμά του. Αντίθετα το MEGA είναι ο πιο κερδοφόρος σταθμός αφού το ταμείο τηλεθέασής του σημείωσε αύξηση, ιδιαίτερα με τις εισπράξεις τους πρώτους μήνες της φετινής σεζόν που έχει παρουσιάσει γεμάτο πρόγραμμα με καινούργιες εκπομπές και σειρές. Ωστόσο την ίδια περίοδο, τους πρώτους μήνες της φετινής σεζόν, το ΟΡΕΝ με αρκετές κακές επιλογές σημειώνει δικαιολογημένα όλο και πιο χαμηλές πτήσεις στους πίνακες τηλεθέασης με αποτέλεσμα το ετήσιο ταμείο να βγάζει έλλειμμα και να βρίσκεται ελάχιστα πιο μπροστά από την ΕΡΤ1 που έχει ενισχύσει το πρόγραμμά της. Η κατάταξη ολοκληρώνεται με τα υπόλοιπα κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης, την ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3, που είδαν ελάχιστη αύξηση κερδών στο… ελάχιστο ετήσιο εισόδημα τηλεθέασής τους.

Διαφορετική κατάταξη παρατηρείται στο δυναμικό κοινό, ενώ ο ανταγωνισμός ήταν ακόμα πιο σκληρός. Έτσι, όπως φαίνεται στη δεύτερη στήλη του πίνακα οι περισσότεροι τηλεθεατές ηλικίας 18-54 ετών το 2021 μπήκαν στον ΑΝΤ1 που σημείωσε μικρότερο έλλειμμα από το STAR που κατέληξε στη δεύτερη θέση με ελάχιστη διαφορά. Με ελάχιστη διαφορά όμως, ακολουθεί από την τρίτη θέση ο ΣΚΑΪ που ανέβασε τα έσοδά του στο δυναμικό κοινό ξεπερνώντας έτσι τον ALPHA που παρέμεινε σχεδόν στα ίδια ποσοστά. Το μεγαλύτερο κέρδος το σημειώνει και εδώ το MEGA έχοντας μέσα σε έναν χρόνο ανεβάσει αρκετά τα έσοδά του στο ταμείο της τηλεθέασης και στο δυναμικό κοινό, ενώ αντίθετα το ΟΡΕΝ με τις επιλογές του … τους άνοιξε την πόρτα εξόδου. Κερδισμένα είναι τα κανάλια της ΕΡΤ, αλλά με ελάχιστη αύξηση εσόδων, αφού οι τηλεθεατές ηλικίας 18-54 ετών είναι επιπέδου… πουρμπουάρ!

Αναλυτικά λοιπόν στον παρακάτω πίνακα είναι η κατάταξη που προκύπτει στο γενικό σύνολο από τις μετρήσεις τηλεθέασης της Nielsen τη χρονιά που πέρασε, το 2021, ενώ εντός παρένθεσης αναφέρεται ο μέσος όρος που είχαν σημειώσει την προηγούμενη χρονιά, το 2020, όπου αποτυπώνεται ποιων το ταμείο έδειξε κέρδος και ποιων χασούρα!

Αυτά λοιπόν έβγαλε το ταμείο της Nielsen για κάθε έναν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς τη χρονιά που πέρασε, οπότε τη χρονιά που ξεκίνησε θα αποδειχτεί για ποιους ήταν μάθημα και ποιοι θα συνεχίσουν… το πάθημα…!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις