Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

120 δόσεις και παροχές στο μικροσκόπιο της τρόικας που… επιστρέφει

120 δόσεις και παροχές στο μικροσκόπιο της τρόικας που… επιστρέφει
Φωτογραφία InTime News

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή η ρύθμιση για τις 120 δόσεις.
Ξανά στην Αθήνα και η τρόικα, στο μικροσκόπιο οι παροχές που προανήγγειλε ο Τσακαλώτος.
Δεν αποκλείεται σε αυτές να εντάσσονται 13η σύνταξη και 13ος μισθός.
Στο μικροσκόπιο και κόκκινα δάνεια, ενέργεια, αποκρατικοποιήσεις, ληξιπρόθεσμα,
Οι ευρωεκλογές θα κρίνουν τον… τόνο της αντίδρασης των δανειστών.

Ξεκίνησε η κυβερνητική αντεπίθεση προκειμένου να καταφέρει στις επικείμενες ευρωεκλογές το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να βάλει πλώρη για την μητέρα των μαχών που είναι οι εθνικές εκλογές το προσεχές Φθινόπωρο. Η αρχή έγινε χθες με την παρουσίαση της ρύθμισης με τις 120 δόσεις για ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και ΟΤΑ.

Αν δεν αλλάξει κάτι στην πορεία η ρύθμιση θα αφορά σχεδόν το σύνολο των οφειλετών οι οποίοι και θα έχουν μία ακόμη – άγνωστο είναι αν θα είναι η τελευταία – ευκαιρία προκειμένου να κλείσουν εκκρεμότητες.

Παράλληλα σήμερα, ημέρα κατάθεσης – εκτός απροόπτου – νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις, μαζί με μία σειρά ακόμη ρυθμίσεων για την αγορά εργασίας (αιτιολογημένες απολύσεις), φτάνει στην Αθήνα και η τρόικα, θα παραμείνει μέχρι την Πέμπτη και απομένει να δούμε τι στάση θα κρατήσει.

Οι δανειστές από φιλοσοφία διαφωνούν με τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις, κυρίως για την εφορία. Δεν γνωρίζουμε όμως ενόψει μάλιστα και των ευρωεκλογών που όλοι θέλουν ηρεμία, αν θα υπάρξει αντίδραση και σε τι τόνο.

Εκτός αυτών η τρόικα θα κληθεί να απαντήσει και σε μία ακόμη σειρά παρεμβάσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση και οποίες έχουν καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα, έστω και αν τις ονομάζει διαφορετικά.

Ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε χθες να προαναγγείλει νέο πακέτο παροχών, το οποίο και θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και μάλιστα άμεσα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι να κινηθούν προς την κατεύθυνση της φορολογίας (φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ) και να στηριχθούν, όχι όλοι αλλά όσοι έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αλλά και όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία κάτω από τις 100.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει και το ενδεχόμενο να υπάρξει θέμα και με την 13η σύνταξη αλλά και τον 13ο μισθό. Βέβαια αυτά έχουν άμεσο δημοσιονομικό κόστος και είναι άγνωστο αν είναι εφικτό κάτι τέτοιο.

Η τρόικα

Πάντως η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα δεν θα έχει να κάνει μόνο με την πιθανή αξιολόγηση των παροχών που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Υπάρχουν ανοικτά ζητήματα που σύμφωνα με τους επικεφαλής των κλιμακίων θα πρέπει να κλείσουν άμεσα και είναι εξόχως πιο σημαντικά.

Μερικά εξ αυτών είναι:

Κόκκινα δάνεια: Η εφαρμογή όχι μόνο δεν έχει ανοίξει, αλλά ουδείς γνωρίζει πότε αυτό θα συμβεί. Οι πλειστηριασμοί έχουν παγώσει κάτι που δεν αρέσει, ούτε στις τράπεζες, ούτε και στους δανειστές.
Οφειλές δημοσίου: η κυβέρνηση υπόσχεται εξόφληση ή τουλάχιστον δραστική μείωση αλλά τίποτε εξ αυτών δεν συμβαίνει.
Αποκρατικοποιήσεις: το θέμα μάλλον έχει βαλτώσει και η κυβέρνηση θέλει τις όποιες ενέργειες να γίνονται μετά τις εθνικές εκλογές και από την κυβέρνηση που θα προκύψει.
Ενέργεια: η απελευθέρωση της αγοράς έχει βαλτώσει και η ΔΕΗ βουλιάζει στις υποχρεώσεις και στις ζημιές. Οι ξένοι θα θέσουν ξανά το θέμα και θα ζητήσουν να υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις