Σάββατο, 27 Απρ.
18oC Αθήνα

AAΔΕ: Η τεχνητή νοημοσύνη θα «ξετρυπώνει» όσους δεν δηλώνουν τα ακίνητά τους στο Ε9 – Αναλυτικός ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε ακίνητο

AAΔΕ: Η τεχνητή νοημοσύνη θα «ξετρυπώνει» όσους δεν δηλώνουν τα ακίνητά τους στο Ε9 – Αναλυτικός ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε ακίνητο

Πλήρης θα είναι από τον Σεπτέμβριο του 2024 ο ηλεκτρονικός φάκελος του κάθε ακινήτου. Σε αυτόν θα υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους, πάνω από 7 εκατ. φορολογούμενοι.

Παράλληλα θα γίνει χρήση της τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να εντοπίζονται εκείνοι οι κάτοχοι ακινήτων που αποκρύπτουν να δηλώσουν την πραγματική εικόνα του κάθε ακινήτου, ώστε να γλυτώνουν φόρους και τέλη. Έτσι λοιπόν αυτόν τον φάκελο που δημιουργεί η ΑΑΔΕ, το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων» των φορολογούμενων, όπως θα ονομάζεται ο «φάκελος», εκτός από τα βασικά στοιχεία των ακινήτων (επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, ποσό συνιδιοκτησίας) θα περιλαμβάνει και άλλες πληροφορίες για τα ακίνητα όπως εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων, τα στοιχεία των ενοικιαστών.

Όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο σχέδιο της ΑΑΔΕ, η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβριο του 2024. Ωστόσο δεν θα υπάρξει διασύνδεση με το Κτηματολόγιο και αυτό διότι ο φοροελεγκτικός μηχανισμός σχεδιάζει να αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει τους φορολογούμενους που «ξεχνούν» να δηλώσουν τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους στην Εφορία, ή με δόλιο τρόπο εμφανίζουν στο Ε9 μικρότερη επιφάνεια από την πραγματική, έτσι ώστε να πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ και μικρότερους φόρους και τέλη (τεκμήρια, δημοτικά τέλη, ΤΑΠ).

Η ΑΑΔΕ θα χρησιμοποιήσει ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης το οποίο θα σαρώσει τα ακίνητα στο δορυφορικό χάρτη της χώρας και θα διασταυρώσει τα στοιχεία με τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη δημιουργία του αλγόριθμου θα χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες μέσω του google maps, τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Περιουσιολόγιο Ε9 και τα δεδομένα του Κτηματολογίου. Στη συνέχεια τα στοιχεία που θα έχει συγκεντρώσει η ΑΑΔΕ για τις ακίνητα με βάση τον αλγόριθμο θα τα συγκρίνει με τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων ώστε να εντοπιστούν οι φορολογούμενοι με αδήλωτα ή και με αυθαίρετα κτίσματα.

Και βέβαια όπως είναι φυσικό, οι ιδιοκτήτες εκείνοι που θα εντοπιστούν να έχουν αποκρύψει ακίνητα ή να έχουν δηλώσει ακίνητα μικρότερης επιφάνειας θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναδρομικούς φόρους και πρόστιμα (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος) ενώ τα στοιχεία τους θα αποσταλούν και στις πολεοδομικές αρχές, ώστε και αυτές να επιβάλουν τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση αυθαίρετων κατασκευών.

Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ), θα περιέχει τις εξής πληροφορίες:

-Τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων, τα οποία θα μεταφερθούν, χωρίς την παρέμβαση των φορολογουμένων. Οι κάτοχοι των ακινήτων θα ελέγξουν και αν υπάρχουν διαφορές θα τις διορθώσουν, χωρίς πρόστιμα.
-Τα στοιχεία για τα μισθωμένα ακίνητα τα οποία προκύπτουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα μισθωτήρια ακίνητων αλλά και το έντυπο Ε2 των φορολογικών δηλώσεων.

-Με το νέο ηλεκτρονικό φάκελο η ΑΑΔΕ θα έχει τη δυνατότητα να διασταυρώνει άμεσα τα ακίνητα που δηλώνονται ως εκμισθούμενα καθώς και τα ποσά των ενοικίων που εισπράττονται και δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές. Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται από ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου ακινήτου δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης. Επίσης θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του.

-Το Μητρώο θα διασυνδεθεί με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, προκειμένου τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών τους δηλώσεων, οι δε δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων να προσυμπληρώνονται και αυτές στα δικά τους έντυπα Ε1 και να μην χρειάζεται ουσιαστικά καμία πρόσθετη ενέργεια συμπλήρωσης στοιχείων τόσο από τους ιδιοκτήτες όσο και από τους ενοικιαστές.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις