Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

Aναδυόμενες αγορές: Ρεκόρ έκδοσης ομολόγων αναμένοντας μείωση των επιτοκίων από τη Fed

Aναδυόμενες αγορές: Ρεκόρ έκδοσης ομολόγων αναμένοντας μείωση των επιτοκίων από τη Fed

Οι δανειολήπτες των αναπτυσσόμενων χωρών σπεύδουν να πουλήσουν χρέος, εκμεταλλευόμενοι την αυξημένη “όρεξη” για νέα ομόλογα,  προκειμένου για να “κλειδώσουν” το κόστος, καθώς οι διαπραγματευτές συνεχίζουν να αμφιταλαντεύονται για το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Το Μεξικό ήταν η πρώτη από τις αναπτυσσόμενες χώρες που ακολούθησε αυτήν την πρακτική -δηλαδή της πώλησης του χρέους της μέσω έκδοσης νέων ομολόγων-, ξεκινώντας το έτος με τη μεγαλύτερη πώληση ομολόγων που έχει πραγματοποιήσει ποτέ.

Η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Ινδονησία και η Πολωνία ακολούθησαν γρήγορα. Μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες των αναδυόμενων αγορών έκλεισαν 20 συμφωνίες αξίας 24,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το πιο δυνατό ξεκίνημα ενός έτους που έχει καταγραφεί για την έκδοση χρέους σε δολάρια και ευρώ από τις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η βιασύνη στις αρχές του έτους υπογραμμίζει την πεποίθηση ότι τα επιτόκια είναι όσο πιο χαμηλά μπορούν να είναι για αρκετό καιρό ακόμα, ειδικά μετά το ράλι των ομολόγων του τέταρτου τριμήνου του 2023, το οποίο μείωσε τη μέση απόδοση των αναδυόμενων αγορών κατά περίπου 150 μονάδες βάσης. Οι δανειολήπτες δεν περιμένουν από τη Fed να αρχίσει τη χαλάρωση (καθώς μεγάλο μέρος των επιπτώσεών της μπορεί να έχει ήδη τιμολογηθεί) καθώς συσσωρεύονται οι κίνδυνοι από την επιδείνωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, την οικονομική στασιμότητα της Κίνας και τις επερχόμενες εκλογές υψηλού κινδύνου.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες ή το υπόλοιπο του έτους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας, Μίχαλι Βάργκα (Mihaly Varga) στη Βουδαπέστη, αφού η χώρα πούλησε ομόλογα αξίας 500 εκατ. δολαρίων περισσότερα από όσα αναμενόταν να εκδώσει. «Αποφασίσαμε να αυξήσουμε το ποσό επειδή είχαμε την ευκαιρία να το κάνουμε στο ευνοϊκό περιβάλλον αποδόσεων».

Η δυναμική μπορεί να συνεχιστεί, με μια σειρά που περιλαμβάνει τις Φιλιππίνες και την Κένυα, καθώς οι επενδυτές επιδιώκουν να προσθέσουν χρέος αναδυόμενων αγορών στα χαρτοφυλάκιά τους. Τα παγκόσμια αμοιβαία κεφάλαια χρέους EM προσέλκυσαν 494 εκατ. δολάρια σε καθαρές εισροές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, βλέποντας χρήματα να εισρέουν μετά από περισσότερους από πέντε συνεχόμενους μήνες εκροών, ανέφερε η Bank of America Corp. επικαλούμενη στοιχεία της EPFR Global.

Οι εκδόσεις έχουν μέχρι στιγμής περιοριστεί σε κρατικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης, τα οποία θα μπορούσαν να δουν προκλήσεις στην άντληση χρημάτων αργότερα μέσα στο έτος, καθώς οι αγορές ανακαλύπτουν ότι η αισιοδοξία τους για τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed μπορεί να έχει πάει πολύ μακριά.

«Το σημερινό κλίμα στην αγορά εξακολουθεί να είναι θετικό και οι εκδότες θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία και να ολοκληρώσουν τη χρηματοδότησή τους», δήλωσε ο Σεργκέι Ντεργκάσεφ (Sergey Dergachev), επικεφαλής του εταιρικού χρέους αναδυόμενων αγορών της Union Investment Privatfonds GmbH στη Φρανκφούρτη. 

Κυνήγι της απόδοσης 

Τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών σημείωσαν απώλειες την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία υποχώρησαν σε μεγάλο βαθμό μετά από ένα εκπληκτικό ράλι στο τέλος του έτους, με αποτέλεσμα η μέση απόδοση σε δολάρια να πλησιάσει το 8%.

Αυτό τα έκανε μόνο πιο ελκυστικά για τους αγοραστές παγκόσμιου χρέους, οι οποίοι συνεχίζουν να κυνηγούν την απόδοση σε μια εποχή που το 10ετές επιτόκιο των ΗΠΑ έχει υποχωρήσει στην περιοχή του 4%. Προσφέρουν επίσης καλύτερες αποδόσεις από τα ομόλογα σε τοπικό νόμισμα των χωρών της Ε.Μ., τα οποία κατά μέσο όρο δίνουν λιγότερο από μια ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τα ομόλογα του Δημοσίου.

«Οι αποδόσεις φαίνονται ελκυστικές», δήλωσε ο Φίλιπ Φίλντινγκ (Philip Fielding), διαχειριστής κεφαλαίων της MacKay Shields, μιας μονάδας της New York Life Insurance Co. που έχει υπό διαχείριση 130 δισεκατομμύρια δολάρια. «Έχει νόημα να είμαστε επιλεκτικοί, αλλά να παραμείνουμε επενδυμένοι».

Ο επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της SB Asset Management, Κασπάρας Σουμπάσιους (Kasparas Subacius), συμμερίζεται την άποψη αυτή. Ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων αγόρασε 10ετή ομόλογα της Πολωνίας την Πέμπτη.

«Βλέπουμε ότι τα πολωνικά ομόλογα σε ευρώ έχουν ελκυστικές τιμές, δεδομένου ότι ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός είναι φιλοευρωπαϊκός και οι πιθανότητες να ξεκλειδώσουν τα δεσμευμένα κονδύλια της ΕΕ έχουν αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Subacius. 

Μονόπλευρη αγορά 

Η ευφορία των εκδόσεων δεν φαίνεται να ωφελεί τους δανειολήπτες υψηλής απόδοσης, οι οποίοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια ακόμη πιο δύσκολη χρονιά, καθώς η μέση απόδοση του χρέους αυτού παραμένει πάνω από 10%, σύμφωνα με δείκτη του Bloomberg, καθιστώντας το απαγορευτικά ακριβό για τους περισσότερους δανειολήπτες.

«Δεν νομίζω ότι πρόκειται να δούμε μια χρονιά με μεγάλη προσφορά», δήλωσε ο Σάμι Μουάντι (Samy Muaddi), επικεφαλής του τμήματος κρατικού χρέους αναδυόμενων αγορών της T. Rowe Price στη Βαλτιμόρη. «Πιθανότατα θα είναι εμπροσθοβαρής, με οδηγό την επενδυτική βαθμίδα και θα χρειαστούμε πιθανώς την πρώτη μείωση της Fed για ένα χαμηλότερο 10ετές Δημόσιο για να πάρουμε μια ανάσα για την υψηλή απόδοση».

Εν τω μεταξύ, η κρίση χρέους παραμένει. Η Αιθιοπία έγινε το τελευταίο κρατικό κράτος που έχασε μια πληρωμή στα τέλη του περασμένου έτους και οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση των ομολόγων της Γκάνας, της Σρι Λάνκα και της Ζάμπια παραμένουν χωρίς αποτέλεσμα.

Συνολικά, η ροή των συμφωνιών φέτος αναδεικνύει την ισχυρή όρεξη των επενδυτών για διάρκεια και τη σταθερή μόχλευση των τιμών για τους δανειολήπτες, δήλωσε ο Στέφαν Βάιλερ (Stefan Weiler), επικεφαλής των κεφαλαιαγορών χρέους για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην JPMorgan Chase & Co.

«Για να διατηρηθεί η δυναμική της πρωτογενούς αγοράς, θα είναι σημαντικό οι συμφωνίες να αποδώσουν στη μεταγενέστερη αγορά και επίσης οι ανακοινώσεις νέων οικονομικών στοιχείων να μην διαταράξουν τη γενική συναίνεση της αγοράς σχετικά με τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων των ΗΠΑ φέτος», δήλωσε.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις