Σάββατο, 27 Απρ.
19oC Αθήνα

Eυρωπαϊκή αγορά ακινήτων: Η γραφειοκρατία φρενάρει την «εισβολή» επενδυτών και κρατά ψηλά τις τιμές

Eυρωπαϊκή αγορά ακινήτων: Η γραφειοκρατία φρενάρει την «εισβολή» επενδυτών και κρατά ψηλά τις τιμές
Φωτογραφία: Reuters

Καθώς η έλλειψη κατοικιών προκαλεί αύξηση των ενοικίων στις πόλεις στην Ευρώπη, οι επενδυτές σχηματίζουν ουρές για να επενδύσουν μετρητά σε νέα ακίνητα, αλλά εμποδίζονται από μια σειρά λόγους, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Με τα ακίνητα γραφείων και λιανικής πώλησης να υποφέρουν από τις τάσεις της απομακρυσμένης εργασίας και των διαδικτυακών αγορών, οι επενδυτές ακινήτων έχουν διαθέσει επιπλέον 82 δισ. ευρώ (90 δισ. δολάρια) για οικιστικά έργα στην Ευρώπη έως το 2025, σύμφωνα με έρευνα της Savills. Αλλά το τέλμα των κανόνων, των κανονισμών και της γραφειοκρατίας στέκεται εμπόδιο στο δρόμο τους.

«Υπάρχει όλο αυτό το κεφάλαιο που θέλει να εισέλθει στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μαρκ Αλνούτ (Mark Allnutt), εκτελεστικός διευθυντής της Greystar Real Estate Partners, μιας εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων που ειδικεύεται στα ενοικιαζόμενα ακίνητα. «Υπάρχει έλλειψη προσφοράς και όχι αρκετό υπάρχον απόθεμα, αλλά υπάρχουν εμπόδια».

Η στέγαση έχει γίνει ακανθώδες πολιτικό ζήτημα για την Ευρώπη, με τις προσπάθειες για την εξεύρεση οικονομικά προσιτού χώρου διαβίωσης να συμβάλλουν σε κοινωνικές εντάσεις και απογοήτευση των πολιτών.

Από τον έλεγχο των ενοικίων μέχρι τις εμπλοκές στον σχεδιασμό, τα εμπόδια ποικίλλουν σε όλη την Ευρώπη και θα απαιτήσουν συνεχή κυβερνητική δράση για να ξεκλειδώσουν οι επενδύσεις ώστε να μειωθεί τελικά η πίεση στα στριμωγμένα νοικοκυριά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις