Οικονομία

Στουρνάρας: Ελπίζουμε για έγκριση της δόσης στο Eurogroup του Μαρτίου

Μία καταρχήν συμφωνία με την Τρόικα ως το Eurogroup του Φεβρουαρίου προσδοκά ο Γιάννης Στουρνάρας, ούτως ώστε η απόφαση για την έγκριση της επόμενης δόσης των δανείων να ληφθεί στο Eurogroup του Μαρτίου. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών από τις Βρυξέλλες.

Ο Γιάννης Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές σε ορισμένα σημεία με την Τρόικα, όμως, όπως επισήμανε, η ελληνική πλευρά παρουσιάζει εναλλακτικές προτάσεις.

Κατά την παρέμβασή του στο Eurogroup, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013 και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 830 εκατομμύρια ευρώ. “Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα”, δήλωσε.

“Αλλάζει όλη την εικόνα και γι’ αυτό ζήτησα από τους εκπροσώπους της Τρόικας να επαναπροσδιορίσουν την όλη κατάσταση”, ανέφερε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι το βασικό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, που ήταν το δημοσιονομικό κενό, “έχει λυθεί με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης”.

Όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2015, ο κ.Στουρνάρας είπε ότι η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει περιοχές από τις οποίες αναμένει εξοικονόμηση και οι οποίες έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σχετικά με την λεγόμενη “εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ” που αφορά διαρθρωτικές αλλαγές, ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι θα εφαρμοστεί στο 80%, ενώ σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις εξήγησε στους ομολόγους του ότι καμία επιχείρηση δε ζητάει ομαδικές απολύσεις.

Ερωτηθείς πότε θα ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι θα ξεκινήσει μόλις η Eurostat επικυρώσει τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, περίπου τις 24 Απριλίου. Όσον αφορά στη συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό, θα ανοίξει μόλις ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, σημείωσε.

Τέλος, ερωτηθείς για το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τις αποδοχές των ενστόλων, ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε ότι η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιολογηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μήνυμα από Ρεν και Ντάισελμπλουμ στην Ελλάδα: Απαιτούν περισσότερη δουλειά με την τρόικα

Με την πλάτη στον τοίχο ο Στουρνάρας στο Eurogroup

Ντάισελμπλουμ: Επόμενο βήμα της Ελλάδας το άνοιγμα στις διεθνείς αγορές

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
e-ΕΦΚΑ: Νέο ψηφιακό ασφαλιστικό προφίλ – Διαφάνεια και ταχύτητα στην ασφάλιση
Η κοινωνική ασφάλιση αποκτά πλέον εργαλείο διαφάνειας, ταχύτητας και απλοποίησης διαδικασιών, σηματοδοτώντας ένα ακόμη βήμα προς τον εκσυγχρονισμό και τη νέα ψηφιακή εποχή της ασφάλισης
Κτήριο e-ΕΦΚΑ
Θεοδωρικάκος: Πρωτοφανής έλεγχος στις μακροχρόνιες συμβάσεις – Έμπρακτος σεβασμός στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμενων
Με τις νέες ρυθμίσεις του Υπουργού, οι επιχειρήσεις οφείλουν να υποβάλλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες στοιχεία που τεκμηριώνουν τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις τους καθώς και την εγκριτική απόφαση υπαγωγής
Τάκης Θεοδωρικάκος 1
Μάριο Ντράγκι: Η αδράνεια δεν απειλεί μόνο την ανταγωνιστικότητά μας, αλλά και την κυριαρχία μας
Να «δράσουμε από κοινού και χρειαζόμαστε περισσότερη ταχύτητα», και ανάγκη για «μια διαφορετική πορεία που απαιτεί νέα ταχύτητα, κλίμακα και ένταση», επεσήμανε ο Ντράγκι
Μάριο Ντράγκι 2
ΤτΕ: Πρωτογενές πλεόνασμα 8,1 δισ. ευρώ εμφάνισε ο Κρατικός Προϋπολογισμός στο οκτάμηνο 2025
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά περίπου 65%, αντανακλά τόσο την αύξηση των φορολογικών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού στα 46,7 δισ. ευρώ έναντι 43,3 δισ. ευρώ πέρυσι
Η Τράπεζα της Ελλάδος 2