Τετάρτη, 28 Φεβ.
17oC Αθήνα

Αερόσακος ασφαλείας οι καταθέσεις για τους φορολογούμενους: Σε υψηλό 10ετίας

Αερόσακος ασφαλείας οι καταθέσεις για τους φορολογούμενους: Σε υψηλό 10ετίας

Οι καταθέσεις αποτελούν τον αερόσακο ασφαλείας για το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μην υπάρξει «μαύρη τρύπα» στο κομμάτι των εσόδων και αυξηθούν σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το επόμενο χρονικό διάστημα τρέχουν μία σειρά από υποχρεώσεις που ανεβάζουν πολύ τον λογαριασμό και αν μη το άλλο δημιουργoύν φόβο ότι μία μερίδα φορολογούμενων με δεν μπορέσει τελικά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και θα δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Την ίδια ώρα το ύψος των καταθέσεων συνεχίζει να αυξάνει και είναι στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας. Το σύνολο των καταθέσεων για τον ιδιωτικό τομέα εκτινάχθηκαν στα 173,14 δισ., αυξημένες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 1,48 δισ..

Μέσα στην πανδημία οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 32 δισ., ποσό κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο αν αναλογιστεί κανείς ότι η οικονομία το μεγαλύτερο μέρος της ήταν σε ύφεση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η αύξηση προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τα πακέτα στήριξης ύψος σχεδόν 42 δισ. που έδωσε το ελληνικό δημόσιο. Αξίζει να τονίσει κανείς ότι τον Αύγουστο η αύξηση προήλθε σχεδόν αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις, ενώ τα νοικοκυριά αύξησαν τις καταθέσεις τους κατά μόλις 94 εκατ.

Το ύψος των καταθέσεων των νοικοκυριών ανέρχεται σε 131,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα περιμένει ο παρακάτω Γολγοθάς τους φορολογούμενους.

  • Φόρος εισοδήματος: Τα φυσικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Ήδη καταβλήθηκαν οι δύο πρώτες δόσεις και στις 30 Σεπτεμβρίου η τρίτη δόση. Οι υποχρεώσεις τελειώνουν τον Φεβρουάριο. Το συνολικό ποσό υπολογίζεται σε περίπου 2 δισ.
  • ΕΝΦΙΑ: Στο τέλος Οκτωβρίου πρέπει να καταβληθούν οι δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Η τελευταία δόση είναι τον Φεβρουάριο του 2022. Συνολικά, φυσικά και νομικά πρόσωπα πρέπει να πληρώσουν περί τα 2,6 δισ. ευρώ.
  • Ρύθμιση χρεών: Ξεκίνησε η διαδικασία επανένταξης στις 100-120 δόσεις. Τέλη Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν δύο δόσεις.
  • Χρέη πανδημία: Τέλη Ιανουαρίου ξεκινάει η αποπληρωμή των οφειλών της πανδημίας και των φόρων που είναι σε αναστολή. Οφειλές ύψους περίπου 2,2 δισ. ευρώ 820.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων πρέπει να εξοφληθούν σε 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις.
  • Επιστρεπτέα: Τέλος Δεκεμβρίου μπορεί να πληρωθεί εφάπαξ το ποσό της οφειλής, με έκπτωση 15%. Διαφορετικά στο τέλος Ιανουαρίου ξεκινάει η αποπληρωμή που μπορεί να καταβληθεί σε 60 δόσεις.
  • Αναστολή χρεών: «Ξεπαγώνουν» δάνεια σε αναστολή περίπου 30 δισ. ευρώ. Ήδη έχει ξεκινήσει η σταδιακή αποπληρωμή των δανείων, καθώς οι τράπεζες εφαρμόζουν διάφορα προγράμματα, ωστόσο από το 2022 τα ποσά που θα καταβάλουν αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά.

Επιταγές: «Ξεπαγώνουν» οι επιταγές. Το ποσό των επιταγών που εκδίδονται σε μηνιαία βάση υπολογίζεται σε 5-6 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η αναστολή των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των επιταγών παρατείνεται έως το τέλος Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε αναστέλλεται η σφράγιση επιταγών και κάθε είδους αναγκαστικού μέτρου εκτέλεσης και οι διαταγές πληρωμής.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις