Κυριακή, 28 Απρ.
24oC Αθήνα

Ακίνητα: Τα «πράσινα» deals στον τομέα των γραφείων

Ακίνητα: Τα «πράσινα» deals στον τομέα των γραφείων

Αυξημένη αναμένεται να είναι η ζήτηση για πράσινα γραφεία και το 2024 στην ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς ήδη σε διάστημα 12 μηνών διπλασιάστηκε ο αριθμός και η επιφάνεια των πράσινων κτιρίων. Παράλληλα, σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται μεγάλα projects από τους ισχυρούς παίκτες του real estate τα οποία θα αυξήσουν σημαντικά μέσα στα επόμενα χρόνια το απόθεμα των πράσινων κτιρίων.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας DCarbon, που ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών συμβούλων βιωσιμότητας, φέτος ο αριθμός των πράσινων κτιρίων έχει αυξηθεί πάνω από 200, συνολικής επιφανείας που προσεγγίζει τα 3 εκατ. τ.μ., ενώ πριν από 12 μήνες τα εν λόγω ακίνητα αριθμούσαν 112 και ήταν επιφανείας 1,5 εκατ. τ.μ. Ένας από τους ισχυρότερους ιδιοκτήτες πράσινων γραφείων σήμερα είναι η Trastor ΑΕΕΑΠ, η οποία πρόσφατα προχώρησε σε μία σημαντική ακόμη επένδυση. Όπως ανακοινώθηκε, απέκτησε το 100% της εταιρείας «ΚΥΝΟΥΡΙΑ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», η οποία έχει στην κατοχή της γραφειακούς και βοηθητικούς χώρους, συνολικής επιφάνειας 7.261 τ.μ., επί του εμπορικού κέντρου «ΠΟΛΙΤΕΙΑ BUSINESS CENTER», στη Λεωφόρο Μεσογείων. Το ύψος της συμφωνίας για την εξαγορά από την Trastor ΑΕΕΑΠ ανέρχεται στα 20,4 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Trastor έχει σε εξέλιξη έχει και το νέο πράσινο κτίριο γραφείων που βρίσκεται στη Λ. Αμαρουσίου – Χαλανδρίου & Χειμάρας. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 18 εκατ. ευρώ. Ακόμη, «τρέχει» και την ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων γραφείων όπως αυτό που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σωρού και Αμαρουσίου – Χαλανδρίου. Το συγκεκριμένο ακίνητο μισθωνόταν από την Bayern, η οποία έχει αποχωρήσει, και από τον όμιλο Φουρλή, που αναμένεται να φύγει κι αυτός σύντομα. Η Trastor θα προχωρήσει σε πλήρη ανακατασκευή του κτιρίου, το οποίο αναμένεται να πάρει «πράσινη» πιστοποίηση.

Σημαντικό μερίδιο στην αγορά γραφείων έχει κάνει και η Prodea, η οποία λίγο πριν το τέλος του 2023 ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει campus γραφείων στο ακίνητο που στέγαζε μέχρι πρότινος τα Αηδονάκια, ύστερα από το λουκέτο που μπήκε στο πιο γνωστό λούνα παρκ των βορείων προαστίων. Πιο συγκεκριμένα θα ανεγερθεί κτιριακό συγκρότημα γραφείων επιφάνειας περίπου 19.000 τ.μ. με ανωδομή 14.000 τ.μ., ενώ το σύνολο της επένδυσης ανέρχεται στα 60 εκατ. Ακόμη, δρομολογεί μια ανάπτυξη ιδιόκτητης έκτασης που έχει αποκτήσει επί της Λ. Κηφισίας, σχεδόν επί του κόμβου της Αττικής Οδού.

Πρόκειται για τις πρώην εγκαταστάσεις της «Εκκλησίας των Μαρτύρων του Ιεχωβά», όπου θα επενδυθούν συνολικά 35 εκατ. ευρώ για την κατασκευή δύο ανεξάρτητων κτιρίων γραφείων, συνολικής επιφάνειας άνω των 17.000 τ.μ.

Στα Βόρεια Προάστια επενδύει συστηματικά και η Dimand, η οποία στο τελευταίο οικόπεδο της περιοχής το οποίο βρίσκεται μπροστά από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, στο «δαχτυλίδι» της Αττικής Οδού, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του ΤΕΕ προχωρά επένδυση ύψους 43,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός βιοκλιματικού κτιρίου γραφείων, επιφάνειας 12.000 τ.μ. Ακόμη, αναπτύσσει ένα συγκρότημα γραφείων που θα μισθώσει η PwC και ήδη υφίσταται συμφωνία εξαγοράς του από τον όμιλο Eurobank, αντί ποσού που αναμένεται να ξεπεράσει τα 75 εκατ. ευρώ.

Η κατασκευή του ακινήτου προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024.Επίσης, στον Πύργο του Πειραιά που ανέλαβε η Dimand θα υπάρχουν 22.000 τ.μ. σύγχρονων χώρων γραφείων, ενώ στο Μινιον επίσης θα δημιουργηθούν περίπου 6.500 τ.μ. γραφείων.

Το καλοκαίρι του 2024 θα παραδοθεί προς χρήση και το νέο πράσινο κτίριο γραφείων της ΑΑΔΕ, που δημιουργείται στο πρώην εμπορικό κέντρο Athens Heart της Premia Properties ΑΕΕΑΠ. Παράλληλα, υπό κατασκευή βρίσκονται επίσης συγκρότημα γραφείων στο ακίνητο της πρώην Kodak στο Μαρούσι, μια επένδυση άνω των 50 εκατ. ευρώ, που προωθεί η κοινοπραξία της Noval του ομίλου Βιοχάλκο και η επενδυτική εταιρεία Brook Lane Capital.

Στα Νότια Προάστια, η BriQ προχωρεί στην ανάπτυξη ενός νεόδμητου κτιρίου γραφείων, επιφάνειας 2.425 τ.μ. Το νέο κτίριο θα κατασκευαστεί αφού κατεδαφιστεί το υπάρχον, σε ιδιόκτητο οικόπεδο, στη Λ. Ποσειδώνος 42, στο ύψος της Καλλιθέας.

Σε πρόσφατη ανάλυσή της για την πορεία της αγοράς γραφείων κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο, η CW Proprius, εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων, αναφέρει ότι το απόθεμα των νέων κτιρίων γραφείων που βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης προσεγγίζει πλέον τα 400.000 τ.μ. Συγκεκριμένα, 204.232 τ.μ. νέων κτιρίων είναι ήδη υπό κατασκευή και πρόκειται να παραδοθούν σταδιακά εντός των επόμενων δύο ετών. Παράλληλα, επιπλέον 187.678 τ.μ. βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και της αδειοδοτικής ωρίμανσης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις