Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Αλαλούμ με τα ανείσπρακτα ενοίκια, δεν ξέρουν τι θα κάνουν ούτε με τον φόρο!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το οικονομικό επιτελείο πελαγοδρομεί μεταξύ της ανάγκης αύξησης των εσόδων και των αντιδράσεων (κοινωνικών και κοινοβουλευτικών). Η διάταξη για τα ανείσπρακτα ενοίκια μένει στον αέρα μέχρι νεωτέρας αν και το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί την Παρασκευή. Ως τότε κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει και στη δημοσιότητα έρχονται μόνο σενάρια.

Το υπουργείο δια στόματος υπουργού είπε ότι “το ότι δεν εισπράττονται δεν σημαίνει και ότι φορολογούνται”. Αυτό μοιάζει με χρησμό και μόνο σενάρια γεννάει. Το βασικό σενάριο λέει λοιπόν ότι όσοι έχουν ακίνητα που νοικιάζουν αλλά δεν έχουν εισπράξει τα ενοίκια δεν θα φορολογούνται παρά μόνο όταν τα εισπράξουν. Δηλαδή εάν τα χρωστούμενα ενοίκια του 2015 εισπραχθούν το 2016 θα φορολογηθούν με τα έσοδα του 2016. Αυτό ωστόσο παραμένει σενάριο και κανείς δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξει σχετική διάταξη ως την Παρασκευή η σε δεύτερο χρόνο αργότερα, όταν, όπως λένε οι πληροφορίες, ξεκαθαρίσει και το τοπίο με το ποσοστό της φορολόγησης των ενοικίων.
Και σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση πήρε μεν πίσω τη διάταξη που προέβλεπε αύξηση των φόρων, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι φόροι δεν θα αυξηθούν. Αυτό καθώς ο στόχος παραμένει η είσπραξη 200 εκατομμυρίων ευρώ και αυτός ο λογαριασμός δεν βγαίνει με τους υπάρχοντες συντελεστές στο 11% για ποσά μέχρι 12.000 ευρώ και 33% για τα μεγαλύτερα ποσά. Και εδώ πλέον ήρθε η ώρα για σενάρια. Τα σενάρια λοιπόν λένε ότι θα υπάρξουν άλλοι, νέοι, συντελεστές τον επόμενο μήνα που με αναλογικό τρόπο θα φορολογούν τα εισοδήματα από ενοίκια.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε