Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Άλμα σε μετοχές και πετρέλαιο μετά τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Άλμα σε μετοχές και πετρέλαιο μετά τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Η λογική των αγορών λέει ότι προεξοφλούν γεγονότα. Αν αυτό το υιοθετήσουμε τότε κάτι καλό φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα για την παγκόσμια οικονομία μετά την απαισιοδοξία των προηγούμενων εβδομάδων. Χθες οι διεθνείς αγορές έκαναν ένα πραγματικό πάρτι, ερμηνεύοντας ως ιδιαίτερα σοβαρή την είδηση ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο … εμβόλιο για τον κορονοϊό. Εξάλλου και οι επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ λίγες ώρες πριν, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα βρεθεί το εμβόλιο.

Στον απόηχο όλων των παραπάνω οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ πραγματοποίησαν άλμα, ενώ και το πετρέλαιο, βαρόμετρο στην περίοδο της πανδημίας, βρέθηκε και πάλι πάνω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, κάτι που είχε να συμβεί από τις 17 Μαρτίου.

Click4more Τελεσίγραφο Τραμπ στον ΠΟΥ: Θα σκεφτώ αν οι ΗΠΑ θα παραμείνουν! Απειλεί να σταματήσει μόνιμα τη χρηματοδότηση

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άλμα 900 μονάδες, ενώ σημαντικά ήταν τα κέρδη για τους άλλες δείκτες στην Νέα Υόρκη, αλλά και στα μεγάλα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 24.597 μονάδες, ενισχυμένος κατά 3,85%, ενώ άνοδο 3,15% κατέγραψε και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 που διαμορφώθηκε στις 2.953 μονάδες. Ισχυρά κέρδη 2,44% σημείωσε και ο δείκτης Nasdaq, ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση στις 9.234 μονάδες. Στην Ευρώπη η Dax στη Φρανκφούρτη είχε άνοδο 5,67%, ο Cac στο Παρίσι 5,16% και ο FTSE στο Λονδίνο 4,29%. Στην Αθήνα η άνοδος είναι λελογισμένη στο 2,74%

Στην Νέα Υόρκη ξεχώρισαν οι μετοχές που ευνοούνται σε μία ενδεχόμενη λήξη της πανδημίας, όπως αυτή της Disney με άνοδο 6,6%, η μετοχή της MGM Resorts που κατέγραψε κέρδη 10,1%, ενώ ιδιαίτερα καλή εικόνα είχαν και οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών Delta και American Airlines που σημείωσαν άνοδο 13%, ενώ η ταξιδιωτική Carnival κατέγραψε κέρδη 17,2%.

Οι δοκιμές για το εμβόλιο έφεραν… εκτόξευση

Η μετοχή βέβαια που ξεχώρισε ήταν αυτή της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna που χθες ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των δοκιμών του εμβολίου για τον κορονοϊό ήταν θετικά εκτοξεύτηκε, καταγράφοντας άνοδο 25%.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις μετά την ολοκλήρωση δοκιμών του εμβολίου σε 45 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18-55 ετών, καθώς όλοι τους ανέπτυξαν αντισώματα μετά την χορήγηση δύο δόσεων του εμβολίου. Η Moderna αναπτύσσει το εμβόλιο σε συνδυασμό με το Ερευνητικό Κέντρο Εμβολίων του NIAID, ενώ όπως έγινε σήμερα γνωστό η δεύτερη φάση των δοκιμών αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα με τη συμμετοχή 600 εθελοντών. Το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας, επίσης, προβλέπει πως η τρίτη φάση των δοκιμών θα ξεκινήσει τον Ιούλιο, με στόχο η παραγωγή να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ νέα άνοδο κατέγραψαν την Δευτέρα και οι τιμές του πετρελαίου, με τους επενδυτές να ποντάρουν στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ αλλά και στην μείωση της παραγωγής του αργού από εταιρείας σχιστολιθικής εξόρυξης στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουνίου για το West Texas Intermediate, το οποίο εκπνέει σήμερα, κατέγραψε κέρδη 9,08% στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης και διαμορφώθηκε στα 32,22 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε μέχρι και στα 33 δολάρια με άνοδο 12%. Παρόμοια εικόνα παρουσίασε και το ευρωπαϊκό αργό τύπου Brent, με το δικό του συμβόλαιο παραδόσεως Ιουλίου να καταγράφει κέρδη 9,17%, κλείνοντας στα 35,47 δολάρια το βαρέλι.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις