Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

«Ανάσα» για τους καταναλωτές από την πτώση των τιμών αερίου και πετρελαίου

«Ανάσα» για τους καταναλωτές από την πτώση των τιμών αερίου και πετρελαίου

Πολύ καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις ξεκίνησε ο φετινός χειμώνας τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη, όπως μαρτυρά η μείωση των ενεργειακών τιμών.

Η τιμή του φυσικού αερίου αντί να ανέβει, υποχωρεί, και μάλιστα έχει φτάσει πλέον σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου, δείχνει επιτέλους να λαμβάνει τέλος το ράλι των τιμών που ζήσαμε την τελευταία διετία.

Αναλυτικότερα, το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αερίου TTF έπεσε τις τελευταίες ημέρες κάτω από τα 40 ευρώ/MWh για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022.

Την ίδια στιγμή, καλοδεχούμενη για τους απανταχού καταναλωτές είναι και η πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου. Το Brent βυθίστηκε κοντά στα 74,5 δολάρια/βαρέλι αυτή την εβδομάδα παρά τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚ+ για νέες περικοπές.

Οι δύο αυτές εξελίξεις βοηθούν σημαντικά στην εξασφάλιση επαρκούς θέρμανσης φέτος το χειμώνα, καθώς τα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερα από ότι τον περσινό. Επίσης, θα μπορέσουν να ανάψουν και πάλι τους καυστήρες αντί να χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα και κλιματιστικά, άρα θα έχουν πιο ποιοτική θέρμανση.

Η πτώση της τιμής του αερίου αναμένεται να έχει θετική επίδραση και στην τιμή του ηλεκτρισμού, η οποία όμως θα γίνει αισθητή από τον Ιανουάριο και μετά στην ελληνική αγορά. Ο λόγος είναι ότι η δική μας χονδρική αγορά λαμβάνει υπόψη την τιμή αερίου του αμέσως προηγούμενου μήνα για τη διαμόρφωση της τιμής ηλεκτρισμού του τρέχοντος μήνα.

Πάντως, οι προσδοκίες για μια μεγάλη υποχώρηση της λιανικής τιμής ηλεκτρισμού θα πρέπει να είναι μάλλον πιο “μαζεμένες”. Αυτό ισχύει διότι το φυσικό αέριο δεν καθορίζει πλέον την Οριακή Τιμή Συστήματος, όπως συνέβαινε στη διάρκεια της κρίσης. Πλέον το ρόλο αυτό έχει ο λιγνίτης ως η ακριβότερη τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής.

Ως εκ τούτου, οι ειδικοί του εγχώριου κλάδου αναμένουν μια μείωση στην τιμή λιανικής, αλλά μάλλον όχι εντυπωσιακή. Όλα αυτά, φυσικά, εφόσον δεν σημειωθούν αρνητικές εκπλήξεις που θα ανεβάσουν εκ νέου την τιμή του αερίου.

Προσοχή στην 1η Φεβρουαρίου

Έστω και έτσι, οι καταναλωτές θα έχουν μια πλήρη εικόνα για τις νέες τιμές λιανικής την 1η Ιανουαρίου όταν οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν τα οριστικά τους “πράσινα” τιμολόγια για εκείνο το μήνα.

Όμως, η προσοχή των καταναλωτών θα πρέπει να στραφεί περισσότερο στην 1η Φεβρουαρίου.

Ο λόγος είναι ότι ο Γενάρης θα είναι ο πρώτος μήνας ισχύος των νέων τιμολογίων, άρα οι εταιρείες θα κάνουν κάθε προσπάθεια να προσφέρουν γερές εκπτώσεις για να προσελκύσουν πελάτες. Στη συνέχεια, οι εκπτώσεις μπορούν να αναθεωρούνται μηνιαίως, άρα ενδεχομένως να αλλάξουν δραματικά το Φεβρουάριο με ότι συνεπάγεται αυτό για τις τελικές τιμές.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, ένα σενάριο στο οποίο θα υιοθετηθούν χαμηλότερες εκπτώσεις που θα αντισταθμίσουν σε μεγάλο ή μικρό βαθμό το όποιο όφελος από τη μειωμένη τιμή χονδρικής.

Θα πρέπει, τέλος, να σημειώσουμε, ότι στο πράσινο τιμολόγιο δεν υπάρχει καμία δέσμευση παραμονής στο συμβόλαιο που έχει υπογράψει κάποιος. Μπορεί, εφόσον το θελήσει, να φύγει μετά από ένα μήνα δίχως να χρεωθεί.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις