Δευτέρα, 17 Ιουν.
31oC Αθήνα

Η «λευκή» απεργία και το «μπλοκάκι» των αρχηγών, η μάχη της Κρήτης, η συμβουλή του Γκρίνμπεργκ για την …φέτα, το ξαναζεσταμένο πιάτο με τα κρατικά ακίνητα και η άτυχη νέα διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΤΑΔ, το όνειρο των μπαταριών και ο Έντι Ράμα

Η «λευκή» απεργία και το «μπλοκάκι» των αρχηγών, η μάχη της Κρήτης, η συμβουλή του Γκρίνμπεργκ για την …φέτα, το ξαναζεσταμένο πιάτο με τα κρατικά ακίνητα και η άτυχη νέα διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΤΑΔ, το όνειρο των μπαταριών και ο Έντι Ράμα

Λευκή απεργία

Έμειναν μόλις 13 ημέρες μέχρι τις ευρωεκλογές και μαθαίνω ότι υπάρχει αρκετά καθαρή εικόνα τόσο στο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου ως προς το ποιοι από τους βουλευτές ιδρώνουν τη φανέλα. Στη ΝΔ υπάρχει κεντρική κινητοποίηση αλλά όταν οι τοπικοί βουλευτές τρέχουν επίσης, φαίνεται από τον κόσμο που εμφανίζεται στις επισκέψεις του πρωθυπουργού. Για παράδειγμα η Χαλκίδα είχε λίγο κόσμο στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις Σέρρες non stop είναι μόνο ο Τάσος Χατζηβασιλείου. Διοργανώνει και συζήτηση για τα εθνικά θέματα την Πέμπτη, στο περίπτερο της ΝΔ του Συντάγματος, με ομιλητές τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη. Οργανωμένη προεκλογική καμπάνια στην κεντρική Μακεδονία κάνει ο Νίκος Δένδιας ο οποίος σε κάθε περιοδεία του έχει εξαντλητικό πρόγραμμα βλέπει αρχές, στελέχη, κόσμο και κάνει στοχευμένες εξαγγελίες.

Το εκλογικό ταμείο

Κομμένοι υπουργοί, βουλευτές που ψήφισαν «όχι» στο νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και είναι εκτός ή κάτω – κάτω στη λίστα Μητσοτάκη προς μελλοντική υπουργική αξιοποίηση, «σαμαρικοί», κάποιοι «καραμανλικοί» αλλά και εν ενέργεια υπουργοί «εξαφανισμένοι», συνθέτουν την λίστα των δυσαρεστημένων που θέλουν να πάρει ένα μήνυμα ο Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός είχε ανοίξει τα χαρτιά του από την πρώτη στιγμή που τους κάλεσε στο Μαξίμου ότι οι επιδόσεις τους θα αξιολογηθούν και στα εκλογικά αποτελέσματα στις περιφέρειες τους.

Ο Στέφανος και οι «άλλοι»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει περισσότερες δυσκολίες. Το γεγονός ότι δεν είναι βουλευτής είναι ένας λόγος παραπάνω για να μην έχει αναπτύξει μία προσωπική σχέση με τους περισσότερους βουλευτές. Οι

ελάχιστοι που τον υπερασπίζονται ενθέρμως αλωνίζουν τις περιφέρειες τους. Δεν είναι τυχαίο ότι την πιο μαζική συμμετοχή είχε στο Κιλκίς όπου εκλέγεται ο Πέτρος Παππάς, στην Πέλλα η Θεοδώρα Τζάκρη κλπ. Η Όλγα Γεροβασίλη που είναι θεσμική φρόντισε η επίσκεψη του προέδρου στα μέρη της να είναι όπως της αρμόζει. Ο Εύοσμος δεν πήγε καλά αν και η ΝΔ εκεί έχει πρόβλημα. Ο Σωκράτης Φάμελλος, η Κατερίνα Νοτοπούλου και άλλοι βουλευτές της Θεσσαλονίκης ή ο Παύλος Πολάκης στα Χανιά, κινούνται τόσο, όσο ή και καθόλου όπως σχολιάζεται έντονα στην Κουμουνδούρου.

Το φίνις!

Στελέχη που αισθάνονται πιο κοντά στη Νέα Αριστερά αλλά παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, «τσιπρικοί» που προσδοκούν να μην πάει καλά ο Κασσελάκης και να ξαναζεσταθεί το σενάριο επιστροφής Τσίπρα, άλλα στελέχη που δεν θέλουν πίσω τον Τσίπρα αλλά να παραμείνει ο Κασσελάκης ψαλιδισμένος και σε σχετική ομηρία, άλλα στελέχη που θέλουν προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ συνθέτουν τις ομάδες των απρόθυμων. Ο Κασσελάκης τους έχει υπόψην του. Αν πάρει κάτω από 17% θα τους βρει απέναντι. Αν πάρει πάνω από 18-19% θα τους αφήσει πίσω του.

Υπό διάλυση τοπικές

Δεν ήταν μόνο η μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του ΤΕΕ ή η ανυπαρξία του στις φοιτητικές εκλογές που ξενίζουν καθώς μιλάμε για ένα κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα επί τεσσεράμισι χρόνια. Υπολειτουργούν σχεδόν όλες οι τοπικές οργανώσεις του σε προεκλογική περίοδο. Η εξήγηση που δίνουν υψηλόβαθμα στελέχη είναι ότι ήταν «τσιπρικά» τα τοπικά στελέχη ή βρίσκονται ιδεολογικά κοντά στη Νέα Αριστερά αλλά δεν φεύγουν γιατί δεν θέλουν να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ότι κάνει μόνος του ο Κασσελάκης. Το ξεκαθάρισμα που δέχονταν εισηγήσεις από υποστηρικτές του να το κάνει νωρίτερα, θα κριθεί την βραδιά των εκλογών.

Το ΠΑΣΟΚ παντού και πουθενά

Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ έχει σε όλη τη χώρα μία σκληρή κομματική δομή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης διετέλεσε γραμματέας του κόμματος. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και νυν γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος έχτισε πάνω στη λογική των μηχανισμών. Είναι ζωντανές οι περισσότερες τοπικές του

ΠΑΣΟΚ. Όπου περιοδεύει ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει οπαδούς. Τριήμερη περιοδεία σε Σέρρες, Καβάλα και Ξάνθη έκανε η Μιλένα Αποστολάκη. Έβγαλε selfies, συναντήθηκε με πολλά στελέχη. Υπάρχει αγωνία για την δεύτερη θέση για την οποία οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι επέστρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ έχει ένα μπετόν εκλογικό ακροατήριο που δεν φεύγει αλλά δεν είναι αρκετό εάν δεν αναπτύξει δυναμική. Το επιχείρημα ότι θα είναι «στην πλευρά των νικητών», θα επιβεβσιωθεί μόνο εάν ξεπεράσει το 16% και έρθει πολύ κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλοιώς θα αρχίσουν τα όργανα που κάποιοι δυσαρεστημένοι ήδη άρχισαν να τα κουρντίζουν γιατί δεν βλέπουν την ανατροπή.

Της φέτας έγινε!

Σε μείζον θέμα προεκλογικής αντιπαράθεσης εξελίχθηκε η τιμή της φέτας με φόντο την ακρίβεια. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνέκρινε το μισό κιλό (6,28€) με την τιμή που ισχύει για το ίδιο βάρος σε άλλες χώρες της ΕΕ χωρίς όμως στην ομιλία του να αναφέρει την ποσότητα. Την ανέφερε όμως ο πίνακας που κατέθεσε στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης μπέρδεψαν τα γραμμάρια και παρουσίασαν την φέτα πιο φθηνή και από του Μητσοτάκη στα 9,88€ ή 11€ το κιλό κλπ. Ήταν γκάφα; «Πολιτική απάτη» όπως τους κατηγόρησε με TikTok ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης;

Η συμβουλή Γκρίνμπεργκ

Είχαν άδειο γήπεδο να παίξουν και δεν μπήκαν καν. Διότι, βεβαίως και είναι ακριβή η φέτα. Το 2021 η βαρελίσια στοίχιζε γύρω στα 8,5€ το κιλό και σήμερα σχεδόν τα διπλάσια. Και δεν είναι μόνο η φέτα ή το ελαιόλαδο. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αναδεικνύει την ακρίβεια σε νούμερο ένα πρόβλημα τους σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Αντίθετα η ανεργία που ήταν πρώτη στα μαύρα χρόνια του μνημονίου, στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκαι ήταν στην 10η θέση. Για πρώτη φορά καταγράφηκαν κάτω από 900.000 άνεργοι όπως επισήμανε και ο πρωθυπουργός στο κυριακάτικο μήνυμα του στο Facebook. Αν και δεν είναι μικρός ο αριθμός των ανέργων, πιο πολύ το ράφι του σούπερ μάρκετ απασχολεί τους πολίτες. Η ακρίβεια είναι η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης. Η συμβουλή του Αμερικανού επικοινωνιολόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη Σταν Γκρίνμπεργκ είναι η κυβέρνηση να μην δείχνει αλαζονεία για τα μέτρα που λαμβάνει αλλά να κατανοεί το πρόβλημα και να προσπαθεί συνεχώς. Η ακρίβεια είναι και το πρώτο κριτήριο της κάλπης.

Όλα τα «όπλα» στην Κρήτη

Τα ρέστα τους παίζουν Μητσοτάκης, Κασσελάκης και Ανδρουλάκης για να κερδίσουν τα προσωπικά τους στοιχήματα, στον τόπο καταγωγής τους, την Κρήτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει συμβολικά την καθιερωμένη προεκλογική συνέντευξη τύπου εφ´ όλης της ύλης, στα Χανιά, την Κυριακή 2 Ιουνίου. Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης που έχει χρεωθεί την Κρήτη έχει κάνει μια περιοδεία και αύριο κάνει νέα απόβαση στο νησί. Επί τριήμερο θα περιοδεύει στους νομούς Ηρακλείου και Χανίων. Τις δυο μέρες θα είναι μαζί και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Εννοείται ότι έχει επιστρατευτεί και η Ντόρα Μπακογιάννη που εκλέγεται στα Χανιά.

Ο Στέφανος και ο Νίκος

Στις 4 Ιουνίου (Τρίτη) στο Ηράκλειο θα βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης. Η καταγωγή του είναι από τα Χανιά. Τέλη Αυγούστου εκεί θα κάνουν το γαμήλιο πάρτι τους με τον Στέφανο Κασσελάκη. Στα Χανιά εκλέγεται βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης που οι σχέσεις τους διέρχονται περίοδο πολικού ψύχους. Εκεί εκλεγόταν και ο Γιώργος Σταθάκης που έχει μετακομίσει στη Νέα Αριστερά. Πήγε στα Χανιά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και είχε τον λιγότερο κόσμο σε σχέση με το υπόλοιπο νησί. Κρητικός είναι και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Στον τόπο της γενέτειρας του στο Ηράκλειο, θα κλείσει τον προεκλογικό του αγώνα, με ανοιχτή συγκέντρωση την Παρασκευή 7 Ιουνίου.

Το ξαναζεσταμένο πιάτο με τα κρατικά ακίνητα…

Ένα παλιό σχέδιο αξιοποίησης της κρατικής ακίνητης περιουσίας επανέφερε προ ημερών η κυβέρνηση ως καινούργιο! Από την ομιλία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη σε εκδήλωση μαθαίνουμε πως θα δημιουργηθούν εταιρείες χαρτοφυλακίων στις οποίες θα μεταφερθούν πακέτα κρατικών ακινήτων προς αξιοποίηση. Αυτές οι εταιρείες θα μεταβιβαστούν στη συνέχεια στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι τουλάχιστον καταλαβαίνει όποιος ακούσει την παρέμβαση Χατζηδάκη και διαβάσει τα σχετικά ρεπορτάζ. Το σχέδιο αυτό πάντως υπήρχε και επί ΣΥΡΙΖΑ και το είχε προτείνει ένας από τους πολλούς συμβούλους που έχουν παρελάσει από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν προχώρησε γιατί δεν υπήρξε ουσιαστική προσπάθεια ξεκαθαρίσματος του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ ώστε να γνωρίζει η διοίκηση – και το ΥΠΟΙΚ – ποιο ακίνητο είναι αξιοποιήσιμο, ποιο καταπατημένο, ποιο είναι δεσμευμένο με συμβάσεις, κ.ο.κ. Διαβάζουμε όμως πως θα επιλεγούν καμιά δεκαριά σύμβουλοι (μαζί με τον κεντρικό σύμβουλο που θα ξεκαθαρίσει περίπου 1000 ακίνητα) χωρίς να είναι γνωστό το χρονοδιάγραμμα.

… και η άτυχη νέα διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΤΑΔ

Α, και μια μικρή λεπτομέρεια. Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΤΑΔ Ηρώ Χατζηγεωργίου, που μίλησε στην ίδια εκδήλωση με τον υπουργό Οικονομικών, δεν ανέφερε τίποτα για το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης! Μήπως δεν το γνώριζε αναλυτικά; Η στήλη δείχνει κατανόηση καθώς η κυρία Χατζηγεωργίου, από τα έμπειρα και εξαιρετικά ικανά στελέχη της ελληνικής αγοράς ακινήτων, δεν μπορούσε να φανταστεί την κατάσταση που θα παραλάβει στην ΕΤΑΔ. Κάθε ημέρα που περνάει, πρέπει να βρίσκεται συνεχώς μπροστά σε νέες εκπλήξεις, αφού η συγκεκριμένη εταιρεία αποτελεί μια μνημείο ζημιών, αδιαφορίας και ατιμωρησίας. Από την άλλη πλευρά, η κα Χατζηγεωργίου γνώριζε πως η ΕΤΑΔ είχε χάσει απανωτές διαιτητικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου και καλείται τώρα να πληρώσει καμιά 800αρια εκατομμύρια στον ξενοδοχειακό όμιλο του Παντελή Μαντωνανάκη. Συνεπώς είχε καταλάβει που ακριβώς πηγαίνει. Της ευχόμαστε καλή τύχη και καλύτερη επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς!

Η Sunlight, η Advent Technologies, η CMblu Energy και η μάχη στις μπαταρίες

Εδώ και πολύ καιρό γίνεται θόρυβος για τα εργοστάσια μπαταριών στη χώρα μας, αλλά όπως και με τα έργα αποθήκευσης στις ΑΠΕ, ψαχνό δε βλέπουμε, μόνο ανακοινώσεις. Η Sunlight του Πάνου Γερμανού από τη μία βιάζεται να λάβει έγκριση στήριξης από το ελληνικό δημόσιο για τη μεγάλη επένδυση στη Δυτική Μακεδονία και από την άλλη λοξοκοιτάει και προς τη Γαλλία. Η Advent Technolgies θέλει επιδότηση χωρίς να έχει δημοσιεύσει ακόμα τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023 και έχει λάβει προθεσμία από το NASDAQ μέχρι τα μέσα Ιουνίου γιατί διαφορετικά θα βρεθεί εκτός χρηματιστηρίου. Η γερμανική CMblu Energy έχει καταθέσει αίτηση στήριξης από το πρόγραμμα Produc-e Green και περιμένει. Η επένδυση της γερμανικής εταιρείας είναι μικρότερη σε πρώτο στάδιο αρχικά. Κάποια άλλα έργα στην αποθήκευση προχωρούν, όμως, όπως η μονάδα αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία που είχε επισκεφτεί πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο προκλητικός Ράμα και οι ελληνικές business στην Αλβανία

Κάθε φορά που η στήλη πέφτει πάνω σε δημοσιεύματα για τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα κατά της Ελλάδας δε μπορεί παρά να θυμηθεί πως η επίσημη ελληνική πολιτεία δεν έκανε τίποτα ώστε να διατηρήσουν οι ελληνικές τράπεζες παρουσία στη γειτονική χώρα. Μάλιστα, ενώ υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από ελληνικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα όταν πωλήθηκαν οι θυγατρικές δύο ελληνικών τραπεζών, η ελληνική κυβέρνηση (όχι μία, αλλά περισσότερες) απλώς αδιαφόρησαν. Τι περιμένουν δηλαδή; Να συρρικνώνεται ή ελληνική παρουσία σε γειτονικές χώρες και ταυτόχρονα να ασκούν πολιτική ή οικονομική επιρροή;

Τελευταίο ημίχρονο στη μάχη Τσέτη – Θεοδωρόπουλου για την προεδρία του ΣΕΒ

Στα μέσα της εβδομάδας ο σημερινός α’ αντιπρόεδρος και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει κανονίσει συνάντηση με τους δημοσιογράφους. Η αντίπαλός του, η κα Ιουλία Τσέτη, σημερινή γενική γραματέας του ΣΕΒ, παραχώρησε το Σαββατοκύριακο συνέντευξη στο ΑΠΕ – ΜΠΕ προκειμένου να παρουσιάσει το δικό της μανιφέστο. Διαβάζουμε πως περιλαμβάνει μείωση του μη μισθολογικού κόστους, πρόσβαση σε εργαλεία χρηματοδότησης, διαχείριση του κόστους της ενέργειας, επαναφορά ταχύτερων αποσβέσεων για επενδύσεις, σύνδεση της βιομηχανίας με την Ακαδημαϊκή κοινότητα, και ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Λέει και κάτι άλλο, δυσάρεστο για την Ευρώπη, η κα Τσέτη. Πως αε όρους αγοραστικής δύναμης, το 2008 η οικονομία της ΕΕ ήταν 5,8% ισχυρότερη των ΗΠΑ, ενώ το 2022 ήταν 4,7% ασθενέστερη των ΗΠΑ… Οι εκλογές του ΣΕΒ έχουν προγραμματιστεί για τις 19 Ιουνίου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πρεμιέρα ενός Δούκα, που βρέθηκαν ΓΑΠ- Γερουλάνος, γκρίνια στη ΝΔ, νέο πρόσωπο στο Μαξίμου, τα παραγωγικά υπουργεία με τις σταθερές ηγεσίες, οι επενδύσεις σε κατοικίες, η σύγκριση Μιλάνου με Κάιρο και το σχέδιο εισαγωγής της Lamda Malls στο ΧΑ Ρελάνς Νίκου; Πλούσιο παρασκήνιο με απεριτίφ για τις καρέκλες των Βρυξελλών, μαδάμε την μαργαρίτα, θα γίνει ή δεν θα γίνει ανασχηματισμός, η σοβαρή Q&R, οι συνεχείς ανατροπές στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, η ανησυχία για τη φημολογία στο ΥΠΕΝ και οι φήμες για συμβιβασμό Καρώνη με JP Morgan Games of thrones στο ΠΑΣΟΚ, η πρόσκληση Στέφανου στον Νίκο, η λαϊκή δεξιά και τα καρδιοχτύπια των υπουργών, το ΣΔΙΤ των 600 εκατ. ευρώ, η γκρίνια για τα κτίρια του κέντρου που θα αδειάσουν, οι Πορτογάλοι που ρίχνουν 700 εκατ. στις ελληνικές ΑΠΕ και οι επενδύσεις στα νησιά που κρέμονται από μια κλωστή Μετά την Τρίτη ο ανασχηματισμός, ποιος προτείνει για υπουργό τον …Κουβέλη, γιατί απηύδησε ο Νίκος, πολλά τα ανοικτά μέτωπα που θα βρουν κάποιοι νέοι υπουργοί, έρχεται το τρίτο κύμα ξένων επενδυτών, σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου τα γραφεία των Big-4 και η ΗΛΕΚΤΩΡ και ο συνεταιρισμός Βαρδινογιάννη – Μπόμπολα
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις