Κυριακή, 28 Απρ.
19oC Αθήνα

Πως έμπλεξε ο Τάιλερ, οι αλλαγές στο νόμο για τις εταιρείες πολιτικών στο εξωτερικό, ο πόλεμος για το κλειστό στάδιο του τάε κβον ντο, τα σημάδια ανησυχίας για την οικονομία και η άνευ μετάφρασης μελέτη για τη Θεσσαλία

Πως έμπλεξε ο Τάιλερ, οι αλλαγές στο νόμο για τις εταιρείες πολιτικών στο εξωτερικό, ο πόλεμος για το κλειστό στάδιο του τάε κβον ντο, τα σημάδια ανησυχίας για την οικονομία και η άνευ μετάφρασης μελέτη για τη Θεσσαλία

Ο νόμος αγγίζει Τάιλερ!

Η κυβέρνηση Τσίπρα το 2016 προκειμένου να δυσκολέψει τη ζωή της συζύγου του προέδρου της ΝΔ Μαρέβας Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, η οποία είχε μετοχές σε γαλλική εταιρεία στην οποία ανήκε το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι, επεξέτεινε και στις εταιρείες αλλοδαπής το νόμο Καστανίδη του 2003, ο οποίος προέβλεπε το ασυμβίβαστο για τους πολιτικούς να μετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες. Ο νόμος αυτός τώρα αγγίζει και τον σύζυγό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη καθώς ο γάμος τους στις ΗΠΑ -όπου είναι νόμιμος ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών- αυτόματα νομιμοποιείται και εδώ μετά την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στο γάμο.

Όλο το σόι

Σύμφωνα με το νόμο μάλιστα, απαγορεύεται να έχουν μετοχές σε εταιρείες αλλοδαπής εκτός σπό τους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές και του πολιτικούς αρχηγούς, και πρόσωπα που μπορούν να θεωρηθούν ως παρένθετα και αυτά είναι: α) οι σύζυγοι και οι εν διαστάσει σύζυγοί τους και τα πρόσωπα, με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, β) οι πρώτου βαθμού συγγενείς τους κλπ. Συγγενείς Α’ βαθμού είναι: (κατιόντες – ανιόντες) γονείς, παιδιά (εξ αγχιστείας) ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά. Εν ολίγοις μπορεί να φτάσει ο έλεγχος για παρένθετα πρόσωπα μέχρι την Αμερικανίδα πεθερά του Κασσελάκη, τους γονείς του που ζουν στις ΗΠΑ κλπ. Πέρα από τους ομογενείς και αλλοδαπούς συγγενείς, υπάρχει και το ασυμβίβαστο ένας οποιαδήποτε Έλληνας ο οποίος έχει πάρει για παράδειγμα 100 μετοχές της Φολκσβάγκεν, στη Γερμανία – δηλαδή εντός ΕΕ- να πρέπει να τις πουλήσει εάν θέλει να εμπλακεί με την πολιτική.

Ενστάσεις

Ο Στέφανος Κασσελάκης, στη συνέντευξη του στην Ράνια Τζήμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη, στο δελτίο ειδήσεων του Mega, αναγνώρισε ότι «στο βαθμό που υπήρχε προσωπική ατζέντα για την οικογένεια Μητσοτάκη, ήταν λάθος» και τόνισε ότι «ο νόμος προφανώς ήταν λάθος”. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι πρόκειται για «έναν νόμο ο οποίος δεν είχε πολλή λογική» και έγινε για την στοχοποίηση του. Ο καθηγητής και πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που θα κατέβει για την ευρωβουλή αυτή τη φορά με το ΠΑΣΟΚ, Κώστας Χρυσόγονος χαρακτήρισε το νόμο αντισυνταγματικό και επισήμανε ότι αντίκειται και στο ενωσιακό δίκαιο.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι διαφωνούσε με το νόμο από την αρχή, δεδομένου ότι είμαστε χώρα της ναυτιλίας και δεν υπάρχει κάποιος που ασχολείται με τα ναυτιλιακά και να μην έχει εταιρεία εξωχώρια που σημαίνει ότι αυτό το δυναμικό σχεδόν αποκλείεται από την πολιτική. Όπως εμποδίζονται και αυτοί που επιχειρούν στο εξωτερικό και έχουν εταιρείες. Κριτική στο νόμο άσκησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Αλλαγή του νόμου;

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης από κορυφαία πηγή, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στο νόμο. Όχι όσον αφορά στον ίδιο τον πολιτικό που εκτιμάται ότι πρέπει να έχει ασυμβίβαστα αλλά να εξαιρεθούν οι συγγενείς πρώτου βαθμού που σήμερα επιβαρύνονται με τις συνέπειες των επιλογών άλλων προσώπων. Φαίνεται να διαμορφώνεται ένας διακομματικός προβληματισμός. Θα ζυγιστούν τα υπέρ και τα κατά και θα παρθούν οι αποφάσεις. Όχι βέβαια άμεσα διότι προηγούνται οι ευρωεκλογές.

Δανειακή σύμβαση

Ο νόμος όμως είναι νόμος. Κανείς δεν είναι υπεράνω. Πολύ περισσότερο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δηλώνει ότι θέλει να γίνει και πρωθυπουργός. Καθαρές απαντήσεις δεν έχει δώσει μέχρι τώρα ο Στέφανος Κασσελάκης για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησε στην κρίσιμη ερώτηση του Γιάννη Πρετεντέρη ποιος υπέγραψε την δανειακή σύμβαση της εταιρείας OSIOS LLC που δάνεισε τον ΣΥΡΙΖΑ 230.000 ευρώ, παραμονές Χριστουγέννων. Εάν την υπέγραψε ο κ.Κασσελάκης αποδεικνύεται ότι ήταν ιδιοκτήτης αλλοδαπής εταιρείας τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο. Αν δεν την υπέγραψε τότε το ερώτημα είναι από που κι ως που μια εταιρεία με σφραγίδα Ντελαγουέαρ που δεν είναι πια του Κασσελάκη δανείζει ένα κόμμα στην Ελλάδα. Πολλά μυστικά έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν τα ξέρουν ούτε και οι πολλοί στενοί συνεργάτες του.

Ασβεστώματα

Άδικα πήγαν τα ασβεστώματα στο στρατόπεδο της Σπάρτης όπου ήταν να παρουσιαστεί σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης. Τελικά στη Θήβα θα κάνει το στρατιωτικό του, για να βρίσκεται πιο κοντά στην Αθήνα. Το ακριτικό νησί που έλεγε στην αρχή έφυγε προ πολλού από την συζήτηση. Έχασαν λεφτά και τα ΜΜΕ που είχαν κλείσει ξενοδοχεία στην περιοχή της Σπάρτης καθότι είναι η πρώτη φορά που βάζει το χακί πρόεδρος κόμματος, έστω για 21 μέρες. Πολύ περισσότερο που αυτός είναι ο Στέφανος Κασσελάκης που έχει μια τάση στο επικοινωνιακό σώου. Ο ίδιος δεν προτίθεται να ζητάει χαρές όπως λέει, αλλά εννοείται ότι θα έχει μία διαφορετική μεταχείριση από τους απλούς στρατιώτες, με εντολή Δένδια. Ο Τάιλερ το στρατιωτικό του Στέφανου θα το περάσει στην Αμερική.

Homework στο στρατό

Στις 19 Μαρτίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο isyriza από τους ενδιαφερόμενους να κατεβούν για ευρωβουλευτές με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κασσελάκης δήλωσε ότι θα πάρει τα βιογραφικά μαζί του για να τα μελετήσει τις λίγες ώρες ξεκούρασης που θα έχει στο στρατόπεδο. Ο ίδιος ξεκαθάρισε στο Mega ότι δεν πρόκειται να κατεβεί για ευρωβουλευτής. Ούτε να μπει στην εθνική Βουλή. Εκεί που πήγε να χαρεί ότι παίρνει την έδρα η Πόπη Τσαπανίδου ο Όθωνας Ηλιόπουλος δήλωσε ότι παραμένει ενεργός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ανακάλεσε αυτά που δήλωνε τις προηγούμενες ημέρες ότι ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος, με την Βουλή και το Χάρβαρντ και κάποια στιγμή θα πρέπει να διαλέξει. Κάποιοι κακεντρεχείς, πάντως, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Κασσελάκης θα σκέφτηκε, από το να μπει στη Βουλή η πρώην εκπρόσωπος του Αλέξη Τσίπρα που δεν διατήρησε καμία επαφή με το κόμμα, να μείνει καλύτερα όσο μπορεί περισσότερο ο Ηλιόπουλος, έστω και αν αραιώσει την παρουσία του στην Ελλάδα. Εκτός και αν το Χάρβαρντ του δημιουργήσει θέμα και θα πρέπει τότε να παραιτηθεί.

Όλοι αξιολογούνται!

Γύρω στις 15 Απριλίου ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος του. «Όλοι αξιολογούνται καθημερινά» φέρεται να λέει σε συνομιλητές του, στέλνοντας το μήνυμα ότι εάν προκύψουν προβλήματα δεν θα διστάσει να πάρει πίσω τα χρίσματα που έδωσε.

Φαήλος, Ζαγοράκης και Άννα Μισέλ

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Φαήλος Κρανιδιώτης που ήταν σε προχωρημένες συζητήσεις με την ΝΔ, φαίνεται ότι κόπηκε από το ευρωψηφοδέλτιο διότι οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι έχει έντονα πολωτικά χαρακτηριστικά. Αν και ανακοινώθηκε στον Θοδωρή Ζαγοράκη ότι δεν θα είναι υποψήφιος, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ξαναζεσταίνεται η υποψηφιότητά του. Τον προσέγγισαν εκτός από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στελέχη από την Ελληνική Λύση και την Νίκη για να κατεβεί με τα δικά τους ευρωψηφοδέλτια. Πικράθηκε πολύ από το κόμμα του αλλά του είναι και δύσκολο να το αφήσει. Τις επόμενες ώρες θα φανεί ποια επιλογή θα κυριαρχήσει.

Ο πόλεμος για το Κλειστό του τάε κβον ντο

Παράταση για ένα μήνα (τουλάχιστον) θα πάρει ο διαγωνισμός για το κλειστό στάδιο του τάε κβον ντο στο Φάληρο αφού δεν φαίνεται να υπάρχει κοινή γραμμή για το μοντέλο αξιοποίησης σε διάφορα κυβερνητικά κλιμάκια. Επίσης υπήρξε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανατριχιάζει με την ιδέα πως το κλειστό στάδιο θα γίνει νυχτερινό κέντρο ή εμπορικό κέντρο ή ένας συνδυασμός αυτών των χρήσεων και όχι το μεγάλο συνεδριακό κέντρο που έχει μεγάλη ανάγκη η Αθήνα. Από τις Βρυξέλλες έφτασε μάλιστα και σχετικό φιρμάνι στην Αθήνα με αποτέλεσμα να μη μπορούν να κάνουν τους αδιάφορους στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ)! Σήμερα εκπνέει η προθεσμία υποβολής προσφορών αλλά θα δοθεί παράταση και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ακύρωσης του διαγωνισμού αφού δεν καλύπτει τις απαιτήσεις των Βρυξελλών. Κάποιοι ισχυροί δεν θέλουν να γίνει εμπορικό (εκτός και αν το πάρουν αυτοί!) και κάποια άλλοι ισχυροί δεν θέλουν να γίνει συνεδριακό (χωρίς να έχουν διάθεση να το πάρουν αυτοί!). Μιλάμε για πολύ παρασκήνιο. Θα τα ξαναπούμε!

Οδικός και σιδηροδρομικός άξονας από Αιγαίο προς Εύξεινο Πόντο

Ακόμα ένα μνημόνιο κατανόησης (MoU) ετοιμάζονται να συνυπογράψουν η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία για την παράκαμψη του Βοσπόρου. Εδώ και χρόνια «σέρνεται» εκείνη η σιδηροδρομική παράκαμψη με σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με τα λιμάνια του Μπουργκάς και της Βάρνας καθώς και με την Κωστάντζα στη Ρουμανία. Γι’ αυτό το έργο έχουν υπογραφεί πολλά μνημόνια χωρίς να προχωρήσει εδώ και μια δεκαετία. Τώρα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας υποστηρίζει πως σχεδιάζεται ένας «πολυτροπικός διάδρομος» που θα περιλαμβάνει τόσο τη σιδηροδρομική σύνδεση, όσο και έναν οδικό άξονα που θα συνδέει τη χώρα μας με τη Βουλγαρία μέσω Νυμφαίας. Στο σιδηροδρομικό βραχίονα εξετάζεται η σύνδεση ελληνικών λιμένων με πλωτές οδούς όπως ο Δούναβης. Βέβαια από MoU χορτάσαμε, ουσία δε βλέπουμε! Ο κ. Σταϊκούρας, πιστός στους ψηφοφόρους της Φθιώτιδας, μπορεί να οργώνει τα Βαλκάνια αλλά σε τακτική βάση – δηλαδή τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα – θα βγάλει και μια ανακοίνωση για το Μπράλος – Άμφισα και τα Καμένα Βούρλα!

Τα σημάδια ανησυχίας για την οικονομία

Δεν μας τα λέει καλά η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας. Για πρώτη φορά από το δεύτερο τρίμηνο του 2020 (όταν και είχαμε την πανδημία του Covid-19) ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου υποχώρησε κατά 5,7% ετησίως στο τέταρτο τρίμηνο του 2023. Έτσι αφαίρεσε 0,9 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ την ίδια περίοδο. Τι είχαμε στο τέταρτο τρίμηνο του 2023; Μείωση επενδύσεων σε μηχανήματα και εξοπλισμό κατά 16% ετησίως. Εν μέσω Ταμείου Ανάκαμψης. Μείωση επενδύσεων σε κατοικίες (-19%) για πρώτη φορά την τελευταία εξαετία! Καθυστερήσεις σε έργα και επενδύσεις με αποτέλεσμα να μην εκταμιευθούν κοινοτικά κονδύλια. Τι άλλο πρέπει να διαβάσουν στην κυβέρνηση για να ανησυχήσουν; Ειδικά όταν πέρυσι και φέτος υποτίθεται πως θα ήταν οι δύο χρονιές κορύφωσης των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Φρένο και στη βιομηχανία

Αλλά και τα στοιχεία του ΙΟΒΕ για τη βιομηχανία δεν είναι για πανηγυρισμούς. Στη Μεταποίηση, εξαιρουμένου του κλάδου των προϊόντων διύλισης πετρελαίου, ο κύκλος εργασιών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος το 2023 σε σχέση με ένα έτος πριν. Επίσης, υποχώρηση της δραστηριότητας σημειώθηκε για τη μεταποίηση, κατά 8,5%, έναντι ισχυρής ανόδου 40% ένα έτος πριν. Στο σύνολο των δραστηριοτήτων καταγράφηκε ήπια εξασθένιση 2,9% από αύξηση 34,6% ένα έτος πριν. Πολλοί κλάδου κατέγραψαν πέρυσι μείωση εσόδων. Πάντως το 2022 είχαμε εκτίναξη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία κυρίως επειδή η σύγκριση γίνονταν με το δύσκολο 2021.

Θεσσαλία: Έλληνας ο επικεφαλής της HVA, στα αγγλικά η μελέτη!

Ο μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της ολλανδικής HVA, που ανέλαβε τη μελέτη για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας Μιλτιάδης Γκουζούρης είναι Έλληνας. Έχει μάλιστα και πτυχίο δημοσιογραφίας από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Γιατί δεν κατέθεσε στα ελληνικά τη μελέτη ώστε να μη μπει σε διαβούλευση στο opengov.gr ένα αγγλικό κείμενο; Ο κ. Γκουζούρης ξέρει από Ελλάδα αφού ήταν σύμβουλος του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Θαν. Τσαυτάρη. Ήταν και σύμβουλος στον ενιαίο φορέα εξαγωγών του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και σύμβουλος στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας επί θητείας Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη, του σημερινού επικεφαλής του Υπερταμείου.

Πως χρηματοδοτήθηκε η μελέτη; Στις 10 Νοεμβρίου 2023 δημοσιεύθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία «εγκρίνεται η από 20.10.2023 σύμβαση δωρεάς μεταξύ της εταιρείας HVA International B.V. με έδρα την Ολλανδία (Party A), του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ως δωρεοδόχου-Party B), όπως εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠEΖΩΝ (ως δωρητή-Payer) με τον τίτλο «Contract of gratuitous provision (sponsorship) in favor of third parties in the amount of EUR 940.000 excluding VAT, for the provision of consulting services under the title “MASTER PLAN FOR THE A) POST-DISASTER REMEDIATION OF THE DAMAGE CAUSED BY THE >70,000 HECTARE FLOODING IN THESSALY and B) THE MITIGATION OF FUTURE FLOODING IN THE AREA» aiming at covering the operational needs of the Ministry of Civil Protection.», συνολικής αξίας εννιακοσίων σαράντα χιλιάδων ευρώ (940.000,00€), μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Alert μετά το ξύλο στο περιστύλιο, ο Σταν και ο Θωμάς, το… μπλοκάκι του Μητσοτάκη, τα deals που συνεχίζονται, το στοίχημα της ενοποίησης δαιδαλωδών ομίλων, οι εξελίξεις στην ΕΥΔΑΠ και πως θα βάλετε δύο ανθρώπους στην ίδια θέση του ΟΣΕ Ο «κασιδιαρισμός», η πολύφερνη ακροδεξιά νύφη, το σύνδρομο της Στοκχόλμης και ο αμετανόητος Σαμαράς, η Attica Συμμετοχών και οι μνηστήρες, ο ανταγωνισμός στην ακτοπλοΐα, ο γαλαντόμος διαγωνισμός για σύμβουλο του Υπερταμείου και τα φέσια του δημοσίου Διπλό exit για τους Σπαρτιάτες; Στο τραπέζι σενάριο και για διπλές εκλογές, ποιους τρέχει ο Μητσοτάκης, γιατί να μην υπάρχουν δύο υποψήφιοι για τον ΣΕΒ; Σχόλασε ο γάμος για τη Διαδικασία, νέος γαμπρός για Toolbox, υπογράφει το ΣΔΙΤ για τον οδοφωτισμο της Ηπείρου η Mytilineos, η οικογένεια Θαν. Μαρτίνου και το ακίνητο στην Τρυπητή Πάρου Έσπασε ο πάγος Μητσοτάκη – Ιερώνυμου, άγνωστος Χ για 400.000 νέους ψηφοφόρους, τι είπαν και ξάφνιασαν τον Τσίπρα, oι συγχωνεύσεις στη βιομηχανία που δε γίνονται, η κόντρα τουρισμού με ιχθυοκαλλιέργειες, η δράση του Μίλτου Γκουζούρη της HVA και η σκληρή στάση της Motor Oil έναντι των διαχειριστών δικτύων στο φυσικό αέριο
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις