Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Αργεντινή: Ορόσημο η 10η Ιανουαρίου 2024 για την πορεία της οικονομίας της – Σενάριο έκδοσης «αέναου» ομολόγου 16 δισ. δολαρίων

Αργεντινή: Ορόσημο η 10η Ιανουαρίου 2024 για την πορεία της οικονομίας της – Σενάριο έκδοσης «αέναου» ομολόγου 16 δισ. δολαρίων

Το ενδεχόμενο έκδοσης ενός “αέναου” ομολόγου (σ.σ. perpetual bond, ομόλογο χωρίς ημερομηνία λήξης, για το οποίο οι εκδότες πληρώνουν κουπόνια για πάντα και δεν χρειάζεται να εξοφλήσουν το κεφάλαιο) για την πληρωμή μιας δικαστικής απόφασης ύψους 16 δισ. δολαρίων εξετάζει ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι,  που απορρέει από την εθνικοποίηση της κρατικής ενεργειακής εταιρείας YPF, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο  Μιλέι πρότεινε στην  κυβέρνηση να εκδώσει το ομόλογο χωρίς καθορισμένη λήξη και να χρεώσει τους Αργεντινούς με τον «φόρο Kicillof», που πήρε το όνομά του από τον κυβερνήτη του Μπουένος Άιρες Axel Kicillof, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομίας όταν ξεκίνησε η δίκη της YPF.

«Εδώ έχουμε ένα πρόβλημα επειδή δεν έχουμε τα χρήματα, δεν έχουμε 16 δισεκατομμύρια δολάρια, αυτή είναι η πραγματικότητα – αλλά έχουμε την προθυμία να πληρώσουμε», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη στην La Nacion το βράδυ της Τρίτης. «Αυτό που πρόκειται να κάνουμε, είναι μια ιδέα που επεξεργαζόμαστε, είναι να δημιουργήσουμε τον φόρο Kicillof, δηλαδή να πληρώσουμε αυτό το ταμείο με ένα αέναο ομόλογο».

Ο Mιλέι αναφερόταν στο δικαστικό ταμείο Burford Capital, το οποίο απέκτησε το δικαίωμα να ασκήσει τις αξιώσεις το 2015 και πρόκειται να εισπράξει το μεγαλύτερο μερίδιο του βραβείου.

Το Υπουργείο Οικονομίας δεν έδωσε αμέσως λεπτομέρειες σχετικά με την ιδέα του Μιλέι. Η Burford Capital δεν απάντησε σε αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό.

Ο Μιλέι εξέδωσε διάταγμα την περασμένη εβδομάδα με το οποίο διέταξε όλες τις κρατικές εταιρείες να προετοιμαστούν για ιδιωτικοποίηση, αν και δεν έχει ορίσει χρονοδιάγραμμα για την πώληση της εταιρείας ενέργειας.

Μετά από αρκετά χρόνια δικαστικής διαμάχης στη Νέα Υόρκη, δικαστής επιδίκασε στους ενάγοντες 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγωγή κατά της Αργεντινής, η οποία ισχυριζόταν ότι η χώρα είχε παραποιήσει βασικές νομικές πτυχές της εθνικοποίησης της YPF το 2012.

Η Burford Capital θα λάβει 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια από το σύνολο. Η ομοσπονδιακή δικαστής των ΗΠΑ Λορέτα Πρέσκα δήλωσε ότι η Αργεντινή πρέπει να πληρώσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2024 ή να αντιμετωπίσει την πιθανή κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Αργεντινής.

Η υπόθεση προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των οικονομικών προβλημάτων της Αργεντινής. Με τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας στο “κόκκινο”, η χώρα πρέπει να αρχίσει να αποπληρώνει τον επόμενο μήνα τους πιστωτές που αποδέχθηκαν μια αναδιάρθρωση ομολόγων ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020.

Πρέπει επίσης να επαναδιαπραγματευτεί μια συμφωνία ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο κ. Μιλέι δήλωσε ότι η τρέχουσα συμφωνία με το ΔΝΤ κατέρρευσε επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση παρέλειψε βασικούς στόχους που συμφωνήθηκαν με το Ταμείο και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του, η οποία εφαρμόζει τη λιτότητα, εργάζεται για την επανεκκίνηση του προγράμματος. «Το Ταμείο μας βλέπει ως ήρωες», είπε. «Προσπαθούμε να συμμορφωθούμε με τη συμφωνία».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις