Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Δεν είναι τρολιά! Κέρδη 75,4% για την μετοχή της Πειραιώς τον Φεβρουάριο

Δεν είναι τρολιά! Κέρδη 75,4% για την μετοχή της Πειραιώς τον Φεβρουάριο
Φωτογραφία InTime News

Πριν σχεδόν ένα μήνα και συγκεκριμένα στις 31 Ιανουαρίου, η απαισιοδοξία βρισκόταν στο ζενίθ. Όλοι προέβλεπαν να έρχεται η καταστροφή στην αγορά, ειδικά στις τράπεζες. Η κεφαλαιοποίησή τους, είχε υποχωρήσει κάτω από τα 4 δισ. ευρώ και μετά βίας έφτανε τα 3,7 δισ.

Σήμερα, όχι πως αποκαταστάθηκε η ισορροπία στο Χρηματιστήριο, η ημέρα αυτή θα αργήσει πολύ, αλλά η αγορά δείχνει να έχει και πάλι ζωή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, της πλέον ταλαιπωρημένης τραπεζικής μετοχής, έχει κερδίσει μέσα στο Φεβρουάριο 75,4% και η κεφαλαιοποίησή της έχει ανέλθει στα 436 εκατ. όταν ένα μήνα πριν, άξιζε δεν άξιζε 250 εκατ.

Στο σύνολό τους οι τράπεζες έχουν πλέον κεφαλαιοποίηση λίγο πριν τα 5 δισ. κέρδισαν δηλαδή πάνω από 1 δισ. μέσα σε ένα μήνα. Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο στο ίδιο διάστημα 31,5%. Εκτός από την Πειραιώς σημαντική άνοδο είχε η μετοχή της Εθνικής με 48,9%, της Alpha Bank 32,8% και της Eurobank με 12,8%. Σε ότι αφορά τις κεφαλαιοποιήσεις πρώτη είναι η Alpha με 1,8 δις και ακολουθούν Εθνική και Eurobank με λίγο πάνω από το 1,3 δισ.

Ειδικά για την Eurobank δικαιολογείται εν μέρει η μη συμμετοχή στο πάρτι, εξαιτίας του ότι στην μεγάλη πτώση του Ιανουαρίου δεν είχε λάβει μέρος.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο τον Φεβρουάριο κατά 9,5% και βρίσκεται μία ανάσα από τις 700 μονάδες. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται στις 695,24 μονάδες.

Τι βοήθησε όμως το Χρηματιστήριο να ανακάμψει μερικώς και να δείξει σημάδια ζωής;

  • Υπήρξε κινητικότητα γύρω από τις τράπεζες και το θέμα των κόκκινων δανείων. Ανεξάρτητα εάν οι αποφάσεις ήταν ή είναι οι καλύτερες δυνατές, δόθηκε ένα μήνυμα και σίγουρα έγιναν κάποια βήματα προς την κατεύθυνση βελτίωσης της κατάστασης.
  • Το κλίμα στις διεθνείς αγορές ήταν καλό. Οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά και δεν υπήρξαν σοβαρές εντάσεις γεωπολιτικές ή οικονομικές.
  • Οι επενδυτές και οι αγορές λειτουργούν με την προσδοκία, πολύ πριν τα γεγονότα. Η εκτιμώμενη πολιτική αλλαγή στη χώρα, σίγουρα τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα θα φέρει άλλον αέρα και αυτό προσπαθούν κάποιοι να εκμεταλλευτούν.

Τέλος ιδιαίτερα θετικό είναι το κλίμα και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί σημαντικά κάτω από το 3,7%, επίπεδα που έχει να τα δει πάνω από 15 χρόνια. Όπως αναφέρει και η Handelsblatt, η Ελλάδα εξετάζει την έκδοση 10ετούς ομολόγου, το προσεχές διάστημα, μετά από την τελευταία έξοδο στις αγορές με 5ετές ομόλογο στα τέλη του Ιανουαρίου, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να σχεδιάζει ήδη την επόμενη κίνηση.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις