Διεθνή

Αντίποινα στους δασμούς Τραμπ προαναγγέλλει η Φον ντερ Λάιεν

Η ΕΕ θα ενεργήσει για να προστατεύσει τα οικονομικά της συμφέροντα, τονίζει η Λάιεν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δήλωσε σήμερα (11.2.2025) ότι θα απαντήσει σε τυχόν δασμούς που μπορεί να της επιβάλουν οι ΗΠΑ, κλιμακώνοντας μια πιθανή διατλαντική εμπορική διαμάχη.

«Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι – θα πυροδοτήσουν σταθερά και αναλογικά αντίμετρα», τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε δήλωσή της, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

«Λυπάμαι βαθύτατα για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι δασμοί είναι φόροι – επιζήμιοι για τις επιχειρήσεις, χειρότερα για τους καταναλωτές. «Οι αδικαιολόγητοι δασμοί κατά της ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι – θα προκαλέσουν αυστηρά και αναλογικά αντίμετρα». 

«Η ΕΕ θα ενεργήσει για να προστατεύσει τα οικονομικά της συμφέροντα. Θα προστατεύσουμε τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές μας», τονίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη δήλωσή της. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διέταξε χθες (10.2.2025) δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. 

Ο Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφκοβιτς, δήλωσε σήμερα με τη σειρά του, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σήμερα στο Στρασβούργο ότι η ΕΕ θα κρατήσει ανοιχτούς όλους τους δρόμους επικοινωνίας στον κόσμο τονίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε προκλήσεις θα φέρει η νέα εποχή στον τομέα του εμπορίου».

«Συνεχίζουμε δυναμικά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ινδία, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες και άλλες. Και εξετάζουμε τις δυνατότητες εμβάθυνσης των εμπορικών δεσμών με τις χώρες του Κόλπου», ανέφερε συγκεκριμένα. Παράλληλα, επισήμανε το ταχέως αναπτυσσόμενο δίκτυο εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ – το μεγαλύτερο στον κόσμο, που αποτελείται από 44 εμπορικές συμφωνίες με 76 χώρες.

«Το δίκτυο αυτό συνεχίζει να επεκτείνεται», είπε ο Επίτροπος Εμπορίου, σημειώνοντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Mercosur στα τέλη του περασμένου έτους, την επικαιροποίηση των σχέσεων με την Ελβετία, την ολοκλήρωση των συνομιλιών για τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Μεξικού και την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τη Μαλαισία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Τι θα ακολουθήσει για τις ΗΠΑ και την Κίνα στο τέλος των διαπραγματεύσεων χωρίς εμπορική συμφωνία
Κίνα - ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι είναι ανοιχτές στην παράταση των διαπραγματεύσεων πέραν της προθεσμίας της 12ης Αυγούστου και στην αποφυγή της αύξησης των δασμών στα προ της Γενεύης επίπεδα
Σημαίες της Κίνας και των ΗΠΑ
Ο Τραμπ επιβάλλει σαρωτικούς παγκόσμιους δασμούς με ελάχιστο συντελεστή 10%, σε ισχύ από την 7η Αυγούστου 2025 – Αναλυτικά οι συντελεστές ανά χώρα
Στο 15,2% ο μέσος συντελεστής από 7ης Αυγούστου 2025 έναντι 13,3% που ήταν την 2α Απριλίου και 2,3% το 2024 - Επταπλάσιοι οι αμερικανικοί δασμοί κατά μέσο όρο
Ο Ντόναλντ Τραμπ 14