Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

ΕΕ: Έρχονται νέες εκδόσεις ευρωπαϊκών ομολόγων – Η συνολική αξία θα ξεπεράσει το 1 τρισ. ευρώ

ΕΕ: Έρχονται νέες εκδόσεις ευρωπαϊκών ομολόγων – Η συνολική αξία θα ξεπεράσει το 1 τρισ. ευρώ

Άνω του 1 τρισ. ευρώ πρόκειται να ανέλθει η αξία των ομολόγων που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) καθώς προγραμματίζονται νέες εκδόσεις κοινού ευρωπαϊκού χρέους που θα προστεθούν στα υπάρχοντα 995 δισ. ευρώ τα οποία έχουν ήδη τεθεί σε διαπραγμάτευση από τους τέσσερις μεγαλύτερους υπερεθνικούς εκδότες της περιοχής – την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τον ESM και τον EFSF.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, για τους επενδυτές, τα ομόλογα της ΕΕ αντιπροσωπεύουν μια ελκυστική εναλλακτική λύση στα γερμανικά ομόλογα -το σημερινό «ασφαλές καταφύγιο» της Ευρώπης- επειδή προσφέρουν μια καλύτερη απόδοση για παρόμοιο επίπεδο κινδύνου και θα μπορούσαν μια μέρα να αποτελέσουν την νούμερο ένα εναλλακτική ακόμα και έναντι των αμερικανικών.

Για τις κυβερνήσεις της Ένωσης, έχουν γίνει ένας όλο και πιο ελκυστικός τρόπος χρηματοδότησης των δαπανών χωρίς να φορτώνουν περισσότερο χρέος. Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι εικασίες ότι τα ομόλογα της ΕΕ θα συμπεριληφθούν σύντομα σε μεγάλους δείκτες, ενισχύοντας την απήχησή τους και ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω πωλήσεις και επενδύσεις.

Τα ομόλογα της ΕΕ εισήχθησαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης για να βοηθήσουν στην κατανομή του βάρους της στήριξης της οικονομίας της Ένωσης. Τώρα, με τη συζήτηση να μαίνεται για το πώς οι κυβερνήσεις στην περιοχή θα χρηματοδοτήσουν τις αμυντικές δαπάνες ενόψει της ρωσικής επιθετικότητας, το project έχει αποκτήσει ακόμη μεγάλη σημασία.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις