Διεθνή

Fed: Ο Πάουελ δεν βιάζεται να μειώσει επιτόκια και να αναμένει σαφήνεια για τους δασμούς

Τα σχόλια του Τραμπ για τις αποφάσεις της Fed

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ θα επαναλάβει στους νομοθέτες ότι η κεντρική τράπεζα δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια, καθώς οι αξιωματούχοι περιμένουν περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο των δασμών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι επιπτώσεις των δασμών θα εξαρτηθούν, μεταξύ άλλων, από το τελικό τους επίπεδο», δήλωσε ο Πάουελ της Fed σήμερα Τρίτη (24.6.2025) σε παρατηρήσεις που προετοιμάστηκαν για παράδοση στο Κογκρέσο. «Προς το παρόν, είμαστε σε καλή θέση να περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα για την πιθανή πορεία της οικονομίας προτού εξετάσουμε τυχόν προσαρμογές στη στάση πολιτικής μας».

Η κατάθεση του Πάουελ ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων έρχεται στον απόηχο της απόφασης της Fed την περασμένη εβδομάδα να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια σε ένα εύρος 4,25% – 4,5%.

Η στάση αναμονής της κεντρικής τράπεζας έχει εξοργίσει τον Τραμπ, ο οποίος έχει ζητήσει σταθερά χαμηλότερα επιτόκια και έχει υποστηρίξει ότι η Fed διατηρεί υψηλό το κόστος δανεισμού για την αμερικανική κυβέρνηση κρατώντας τα επιτόκια σταθερά. 

Σχόλια Τραμπ

«”Πολύ αργά”. Ο Τζερόμ Πάουελ, της Fed, θα βρεθεί σήμερα στο Κογκρέσο προκειμένου να εξηγήσει, μεταξύ άλλων, γιατί αρνείται να μειώσει το επιτόκιο», ανέφερε ο Τραμπ στο Truth Social σήμερα το πρωί. «Ελπίζω το Κογκρέσο να δουλέψει πραγματικά αυτό το πολύ χαζό, σκληροπυρηνικό άτομο, πάνω. Θα πληρώνουμε για την ανικανότητά του για πολλά χρόνια».

Ο Πάουελ και αρκετοί άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επισημάνει την αυξημένη οικονομική αβεβαιότητα που απορρέει από την ενισχυμένη χρήση δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ, καθώς και άλλες αλλαγές πολιτικής, για να δικαιολογήσουν την παραμονή των επιτοκίων σταθερών προς το παρόν. Πολλοί μετεωρολόγοι αναμένουν ότι οι δασμοί θα ασκήσουν ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό και θα πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη, αν και οι εκτιμήσεις αυτές ενέχουν σημαντική αβεβαιότητα. 

Ο Τραμπ έχει συχνά μετατοπιστεί ως προς τις λεπτομέρειες της δασμολογικής του πολιτικής και η κυβέρνηση λέει ότι εργάζεται πάνω σε εμπορικές συμφωνίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη φύση και το επίπεδο των δασμών.

«Οι προσδοκίες για το επίπεδο αυτό, και συνεπώς για τις σχετικές οικονομικές επιπτώσεις, έφτασαν στο αποκορύφωμά τους τον Απρίλιο και έκτοτε έχουν μειωθεί», ανέφερε ο Πάουελ σε μια δήλωση που σε μεγάλο βαθμό απηχούσε τις παρατηρήσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα. «Ακόμη και έτσι, οι αυξήσεις των δασμών φέτος είναι πιθανό να ωθήσουν τις τιμές και να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα».

Ο Πάουελ δήλωσε ότι ο αντίκτυπος των δασμών στον πληθωρισμό θα μπορούσε να είναι βραχύβιος ή ενδεχομένως να είναι πιο επίμονος. 

Η επίδραση των δασμών

Η αποφυγή του τελευταίου αποτελέσματος «θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των δασμολογικών επιπτώσεων, από το πόσος χρόνος χρειάζεται για να περάσουν πλήρως στις τιμές και, τελικά, από τη διατήρηση των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό σε καλή βάση», είπε.

Τα οικονομικά στοιχεία μέχρι στιγμής έχουν δείξει περιορισμένο αντίκτυπο από τους δασμούς. Οι διοικητές της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ και Μισέλ Μπόουμαν έχουν επισημάνει αυτή τη δυναμική, μεταξύ άλλων παραγόντων, υποστηρίζοντας ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει ήδη από την επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούλιο.

Εν τω μεταξύ, ο Πάουελ περιέγραψε τη συνολική οικονομία και την αγορά εργασίας ως σταθερή. Είπε ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα υψηλά επίπεδα που είχε φθάσει στα μέσα του 2022, αλλά είναι κάπως αυξημένος πάνω από τον στόχο της Fed για το 2%. Πρόσθεσε ότι πέραν του επόμενου έτους περίπου, οι περισσότερες μετρήσεις των μακροπρόθεσμων προσδοκιών παραμένουν συνεπείς με τον στόχο της Fed για τον πληθωρισμό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Κονδύλι 35 δισ. ευρώ για την ασφάλεια στο διάστημα
Πακέτο ύψους 35 δισ. ευρώ θα διατεθεί έως το 2030 για την «αρχιτεκτονική ασφαλείας» στο διάστημα, καθώς η Ρωσία και η Κίνα αποτελούν σημαντική απειλή και σε αυτό το πεδίο, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους
Ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι προσελκύει Αμερικανούς επιχειρηματίες και επιδιώκει να αναπτύξει τη βιομηχανία κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών
Οι εξαγωγές ουκρανικών όπλων έχουν περιορισθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς όλα τα προϊόντα της αμυντικής βιομηχανίας διοχετεύθηκαν στην εθνική αμυντική προσπάθεια
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Νέοι κανόνες στο εμπόριο χάλυβα: Οι δασμοί των ΗΠΑ πιέζουν Καναδά, Μεξικό και Βραζιλία
Οι δασμοί Τραμπ φτάνουν το 50% στις εισαγωγές χάλυβα προς τις ΗΠΑ με τις γειτονικές χωρες να στρέφονται παράλληλα σε στρατηγικές ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης ώστε να αντισταθμίσουν την πτώση των εξαγωγών τους
Steel Wire in Coil warehouse
ΕΚΤ: Τα κέρδη των Ευρωπαίων επιχειρηματιών πίσω από την αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη
«Η αύξηση του ετήσιου ρυθμού ανόδου του αποπληθωριστή του ΑΕΠ αντανακλά την αύξηση της συμβολής των κερδών ανά μονάδα προϊόντος», αναφέρει η έκθεση της ΕΚΤ για το Σεπτέμβριο 2025
a multiple exposure of some piles of euro coins and a flag of the European Union
Φωτιά στον διεθνή εμπορικό πόλεμο βάζει η στροφή Τραμπ υπέρ της ανάκτησης των εδαφών της Ουκρανίας
Εν μέσω εκκλήσεων των συμμάχων για αύξηση της πίεσης στη Ρωσία, ο Τραμπ έχει εντείνει την πίεση στην Ευρώπη να μειώσει τις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Ντόναλντ Τραμπ 1