Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Γερμανία – Αγορά ακινήτων: «Παράθυρο» για νέο «κραχ» στη ζήτηση γραφείων λόγω επέκτασης τηλεργασίας

Γερμανία – Αγορά ακινήτων: «Παράθυρο» για νέο «κραχ» στη ζήτηση γραφείων λόγω επέκτασης τηλεργασίας

Η εργασία από το σπίτι (δηλαδή η τηλεργασία) θα μπορούσε να μειώσει τις απαιτήσεις χώρου γραφείου κατά 12% στη Γερμανία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας νέας μελέτης του Ινστιτούτου Ifo και του συμβούλου ακινήτων Colliers για τις μεγάλες πόλεις του Βερολίνου, του Αμβούργου, του Μονάχου, της Κολωνίας, της Φρανκφούρτης, της Στουτγάρδης και του Ντίσελντορφ.

«Η εργασία από το σπίτι σε τακτική βάση (σ.σ. τηλεργασία)  έχει γίνει η νέα κανονικότητα για περίπου το 25% των εργαζομένων και το 69% των εταιρειών», σημειώνει η ίδια μελέτη για τη Γερμανία.

«Ειδικά σε μεγάλες εταιρείες και σε βιομηχανίες στις οποίες είναι εκτεταμένη χρήση γραφείου στο σπίτι, αυτό οδηγεί σε μείωση της ζήτησης για γραφεία.

Είναι πιθανό ότι θα αναζητηθούν 12% λιγότερες θέσεις έως το 2030 (σ.σ. γεγονός που θα μπορούσε να εντείνει την κρίση στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων στη Γερμανία). Αυτό θα αντιστοιχούσε σε μείωση της ζήτησης περίπου 11,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων γραφειακών χώρων στις 7 μεγάλες πόλεις.

Ο νέος κόσμος της εργασίας προκαλεί μια διαρθρωτική αλλαγή στην αγορά γραφείων», λέει ο ερευνητής του ifo, Σιμόν Κράουζε (Simon Krause).

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις