Διεθνή

Σε χαμηλό 16 μηνών διολισθαίνει το νόμισμα της Κίνας υπό την ανησυχία των νέων δασμών Τραμπ

Το χερσαίο ρενμίνμπι υποχώρησε κατά 0,1% στα 7,33 έναντι του δολαρίου, την πιο αδύναμη τιμή του από τον Σεπτέμβριο του 2023

Το νόμισμα της Κίνας, ρενμίμπι, έχει αποδυναμωθεί σε χαμηλό 16 μηνών μετά τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της νύχτας και καθώς το ενδεχόμενο απότομης αύξησης των δασμών από την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ τροφοδοτεί την ανησυχία για τις προοπτικές ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Το χερσαίο ρενμίνμπι υποχώρησε κατά 0,1% στα 7,33 έναντι του δολαρίου την Τετάρτη (08.01.2025), την πιο αδύναμη τιμή του από τον Σεπτέμβριο του 2023, παρά την καθιέρωση από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PboC) μιας σταθερής ισοτιμίας ενόψει της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ αυτόν τον μήνα.

Το νόμισμα της Κίνας επιτρέπεται να διαπραγματεύεται εντός του 2% της ημερήσιας ισοτιμίας που ορίζει η κεντρική τράπεζα και η συναλλαγματική ισοτιμία πλησιάζει το κατώτερο όριο αυτής της ζώνης συναλλαγών.

Οι πιέσεις πώλησης αντανακλούν εν μέρει τους φόβους ότι οι απότομοι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα που προτείνει ο Τραμπ θα αναγκάσουν την PBoC να αποδυναμώσει το ρενμίνμπι για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπό τους στις εξαγωγές, οι οποίες έχουν βοηθήσει τη χώρα να διατηρήσει την οικονομική ανάπτυξη εν μέσω της αδύναμης εγχώριας καταναλωτικής ζήτησης.

Τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση και τις υπηρεσίες στις ΗΠΑ την Τρίτη ενίσχυσαν επίσης τις προσδοκίες ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια πιο αργά από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, σε αντίθεση με την Κίνα, η οποία χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική για να καταπολεμήσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ – Ινδονησία: Κλείδωσε η συμφωνία για τους τελωνειακούς δασμούς
Ο ΥΠΟΙΚ της Ινδονησίας ανακοίνωσε πως οι δυο κυβερνήσεις κατέληξαν στις λεπτομέρειες διμερούς συμφωνίας έπειτα από συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τον αμερικανό αντιπρόσωπο για το εμπόριο, Τζέιμισον Γκριρ
iStock
Γαλλία: Αμφιβολίες για το έλλειμμα καθώς καθυστερεί ο προϋπολογισμός του 2026
Ο Λεκορνί δήλωσε ότι λυπάται που ορισμένοι βουλευτές δεν είχαν τη βούληση να καταλήξουν σε συμφωνία και ανέφερε ότι «Το Κοινοβούλιο δεν θα μπορέσει να ψηφίσει προϋπολογισμό για τη Γαλλία πριν από το τέλος του έτους»
Euro banknotes and coins in front of the national flag of France