Διεθνή

«Συναγερμός» από τον ΠΟΕ για ραγδαία επιδείνωση των προοπτικών εξαιτίας των δασμών

Ενδεχομένως να οδηγηθούμε ακόμα και σε μείωση του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών κατά 1,5%

Ρητή προειδοποίηση ότι οι προοπτικές του παγκόσμιου εμπορίου έχουν «επιδεινωθεί απότομα» μετά το καθεστώς δασμών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εξέδωσε σήμερα Τετάρτη (16.4.2025) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ).

«Οι προοπτικές για το παγκόσμιο εμπόριο έχουν επιδεινωθεί απότομα λόγω της αύξησης των δασμών και της εμπορικής πολιτικής αβεβαιότητας», ανέφερε ο ΠΟΕ στην τελευταία του έκθεση Global Trade Outlook and Statistics.

Με βάση τους δασμούς που ισχύουν σήμερα, και συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των «αμοιβαίων δασμών» για 90 ημέρες, ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου εμπορευμάτων αναμένεται τώρα να μειωθεί κατά 0,2% το 2025, πριν σημειώσει μια «μέτρια» ανάκαμψη της τάξης του 2,5% το 2026.

Η μείωση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα απότομη στη Βόρεια Αμερική, όπου οι εξαγωγές προβλέπεται να μειωθούν κατά 12,6% φέτος.

Ο ΠΟΕ προειδοποίησε επίσης ότι υπάρχουν «σοβαροί καθοδικοί κίνδυνοι», συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής «αμοιβαίων» δασμών και μιας ευρύτερης διάχυσης της πολιτικής αβεβαιότητας, «η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη εντονότερη μείωση κατά 1,5% του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών», πλήττοντας ιδιαίτερα τις εξαγωγικά προσανατολισμένες, λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Οι πρόσφατες δασμολογικές διαταραχές ακολουθούν μια ισχυρή χρονιά για το παγκόσμιο εμπόριο το 2024, κατά την οποία το εμπόριο εμπορευμάτων αυξήθηκε κατά 2,9% και το εμπόριο υπηρεσιών επεκτάθηκε κατά 6,8%, δήλωσε ο ΠΟΕ.

Η νέα εκτίμηση για μείωση του παγκόσμιου εμπορίου κατά 0,2% για το 2025 είναι σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από ό,τι θα ήταν σύμφωνα με ένα βασικό σενάριο «χαμηλών δασμών», πρόσθεσε ο ΠΟΕ, και σηματοδοτεί μια σημαντική αντιστροφή από την αρχή του έτους, όταν οι οικονομολόγοι του οργανισμού ανέμεναν να δουν συνεχή επέκταση του εμπορίου που υποστηρίζεται από τη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών.

«Οι κίνδυνοι για την πρόβλεψη περιλαμβάνουν την εφαρμογή των επί του παρόντος ανασταλμένων αμοιβαίων δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και μια ευρύτερη διάχυση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής πέρα από τις εμπορικές σχέσεις που συνδέονται με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο ΠΟΕ.

«Εάν τεθούν σε ισχύ, οι αμοιβαίοι δασμοί θα μειώσουν την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου εμπορευμάτων κατά επιπλέον 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, εγκυμονώντας ιδιαίτερους κινδύνους για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, ενώ η εξάπλωση της αβεβαιότητας για την εμπορική πολιτική θα μειώσει περαιτέρω 0,8 ποσοστιαίες μονάδες. Συνολικά, οι αμοιβαίοι δασμοί και η εξάπλωση της αβεβαιότητας θα οδηγούσαν σε μείωση του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου εμπορευμάτων κατά 1,5% το 2025».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
ΕΚΤ: Yπέρ αυστηρών ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών κανόνων τάσσεται ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης
Η Ευρώπη θα πρέπει να ελέγξει τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα των κανονισμών της και να καταργήσει σταδιακά ορισμένους από τους παλαιότερους δήλωσε ο Μάρτιν Κότσερ
European Central Bank policymaker Martin Kocher holds his first press conference as head of the Austrian National Bank (OeNB), in Vienna, Austria, September 12, 2025
Η Τράπεζα της Αγγλίας και ο ΟΟΣΑ προειδοποιούν σοβαρά για τον ασταθή πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πολύ πιο άκαμπτος από ό,τι είχε προβλέψει στην τελευταία του πρόβλεψη τον Ιούνιο και υψηλότερος από οποιοδήποτε άλλο έθνος της G-7 τα επόμενα χρόνια
Inflation and the economic crisis. Financial market crash. The Red arrow on the chart is pointing Up. Golden Stack Coins With Red Arrow Showing Upward Direction for the higher inflation concept.
FCAS: Κολλημένο στο έδαφος το νέο ευρωπαϊκό αερομαχητικό – Προ της ρήξης Μερτς και Μακρόν για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στα κέρδη από την παραγωγή του
Το Future Combat Aircraft System (FCAS) κινδυνεύει να μείνει σχέδιο επί χάρτου καθώς Γερμανία και Γαλλία δεν τα βρίσκουν στο ποιος θα έχει τη μερίδα του λέοντος στο project
Αερομαχητικό Typhoon