Κυριακή, 28 Απρ.
22oC Αθήνα

Διεθνής αγορά ακινήτων: Ανησυχία για την κρίση της Signa – Πληροφορίες για «έκθεση» ασφαλιστών ύψους 3 δις. ευρώ

Διεθνής αγορά ακινήτων: Ανησυχία για την κρίση της Signa – Πληροφορίες για «έκθεση» ασφαλιστών ύψους 3 δις. ευρώ

Διεθνής ανησυχία υπάρχει σε κύκλους των αγορών ακινήτων από την κρίση την οποία διέρχεται η αυστριακή εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Signa Real Estate, με τους Financial Times να κάνουν λόγο πως η «έκθεση» των ασφαλιστών να ανέρχεται σε 3 δις. ευρώ.

Μέχρι τώρα, οι εργασίες εξυγίανσης του προβληματικού ομίλου διαχείρισης ακινήτων Signa Group του Αυστριακού δισεκατομμυριούχου Ρενέ Μπένκο (René Benko) επικεντρώνονταν σε επισφαλείς χρηματοδοτήσεις και ριψοκίνδυνες συναλλαγές.

Ωστόσο, γίνεται πλέον εμφανές ότι στο αδιαφανές εταιρικό δίκτυο μπορεί να εμπλέκονται και προσωπικά παραπτώματα, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Το βράδυ της Δευτέρας, η Signa ανακοίνωσε ότι ο Τίμο Χέρτζμπεργκ (Timo Herzberg), διευθύνων σύμβουλος των δύο σημαντικότερων εταιρειών ακινήτων, απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του.

Προηγουμένως διηύθυνε τη Signa Prime, η οποία συνδυάζει ακίνητα όπως το Elbtower στο Αμβούργο και το Goldenes Quartier στη Βιέννη, και τη Signa Development με μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Αυτό τον κατέστησε τον σημαντικότερο επιχειρησιακό διευθυντή του Benko.

Δεν είναι όμως μόνο το ζήτημα της ευθύνης που φέρει η διοίκηση για την παρακμή του ομίλου Signa. Η εταιρεία βλέπει επίσης πολύ συγκεκριμένο παράπτωμα εκ μέρους του Χέρτζμπεργκ.

Η Signa δεν αποκαλύπτει για τι ακριβώς τον κατηγορεί. Ωστόσο, ένα δελτίο τύπου αναφέρει ότι υπάρχει “επείγουσα υποψία για σοβαρές παραβιάσεις των καθηκόντων του ως μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής”. Ως εκ τούτου, ο Herzberg όχι μόνο απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του με άμεση ισχύ, αλλά και απολύθηκε χωρίς προειδοποίηση.

Ο εμπειρογνώμονας αναδιάρθρωσης, Έρχαρντ Γκρόσινγκ (Erhard Grossnigg), ο οποίος μόλις προσλήφθηκε ως αναδιοργανωτής, διορίστηκε από το εποπτικό συμβούλιο ως εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου της Signa Prime και της Signa Development. Αυτό τον καθιστά τον πιο σημαντικό καθαριστή του ομίλου Signa.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ιστοσελίδα της εν λόγω εταιρείας, η SIGNA Real Estate λειτουργεί από έντεκα τοποθεσίες στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και την Ελβετία.

Η ακαθάριστη αξία του ενεργητικού του ομίλου ακινήτων ανέρχεται σε περίπου 27 δισεκατομμύρια ευρώ και ο πρόσθετος ακαθάριστος όγκος ανάπτυξης ανέρχεται σε περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Η SIGNA Real Estate διαιρείται σε τέσσερις ανεξάρτητους επιχειρηματικούς τομείς:

Η SIGNA Prime Selection AG κατέχει ένα χαρτοφυλάκιο αποκλειστικών ακινήτων σε προνομιούχες τοποθεσίες εντός των πόλεων στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Βόρεια Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των εξαιρετικών ακινήτων θα παραμείνει μακροπρόθεσμα στα χέρια της SIGNA Prime. Η εταιρεία συνεχίζει να συμπληρώνει τις επενδύσεις της σε ακίνητα με εξαγορές και έργα σε κορυφαίες τοποθεσίες με σημαντικές δυνατότητες αύξησης της αξίας σε συνεχή βάση.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις