Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Δημόσιο: Σε 12 δόσεις η «εγγραφή» ασφάλισης στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων

Δημόσιο: Σε 12 δόσεις η «εγγραφή» ασφάλισης στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων

Κίνητρα για την ασφάλιση στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) αναμένεται να προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα έλθει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του newsit.gr, το βασικό σενάριο – που θα περιλαμβάνεται πιθανότατα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο – προβλέπει τη δυνατότητα εξόφλησης του κόστους “εγγραφής” στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων σε έως 12 δόσεις.

Μάλιστα, το ίδιο σενάριο προβλέπει ακόμα και την εναλλακτική της μερικής εξόφλησης της “εγγραφής” – δηλαδή την πληρωμή μίας “προκαταβολής” – και την αποπληρωμή του υπολοίπου σε έως 12 δόσεις.

Σημειώνεται πως με βάση το υφιστάμενο καθεστώς, όποιος μόνιμος υπάλληλος του δημοσίου εντάσσεται υποχρεωτικά ή προαιρετικά (σ.σ. οι υπάλληλοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου) στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, οφείλει να καταβάλλει ως “εγγραφή” ένα ολόκληρο μισθό.

Μ΄άλλα λόγια, η “εγγραφή” αποτελεί ένα ανελαστικό οικονομικό “βαρίδι” για όλους τους νεοδιόριστους μόνιμους υπαλλήλους των φορέων της κεντρικής διοίκησης (οι οποίοι υποχρεωτικά ασφαλίζονται στο ΜΤΠΥ) και ένα σημαντικό αντι-κίνητρο για τους υπαλλήλους των δήμων, των περιφερειών και των ΝΠΔΔ προκειμένου να ασφαλιστούν (προαιρετικά, σύμφωνα με διάταξη που ισχύει εδώ και ένα χρόνο) στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (σ.σ. στο ταμείο είναι ασφαλισμένοι κοντά στους 300.000 ενεργοί δημόσιοι υπάλληλοι).

Για αυτό το λόγο, φαίνεται να έχει “κλειδώσει” να δοθεί η δυνατότητα τόσο στους υποχρεωτικά, όσο και στους προαιρετικά ασφαλισμένους του ΜΤΠΥ να πληρώσουν σε έως 12 δόσεις το κόστος της “εγγραφής” τους στο εν λόγω ταμείο.

Μία τέτοια κίνηση σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξηση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Ιανουαρίου 2024 βάσει του νέου μισθολογίου, αναμένεται να αυξήσει το πλήθος των υπαλλήλων των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ οι οποίοι θα μπορούσαν να ενταχθούν προαιρετικά στο ΜΤΠΥ.

Όπως αναφέρουν στο newsit.gr αρμόδια στελέχη, καθώς προβλέπεται υποχρεωτική 15-20ετία ασφάλισης στο ΜΤΠΥ προκειμένου να θεμελιώσει ένας υπάλληλος δικαίωμα λήψης μερίσματος (δηλαδή μία παροχή πέραν από εκείνη της κύριας και επικουρικής σύνταξης), οι άμεσα ενδιαφερόμενοι μπορεί να είναι εκείνοι οι μόνιμοι υπάλληλοι στους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ οι οποίοι έχουν ακόμα τουλάχιστον 20 έτη εργασίας στο δημόσιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών, έως και 20.000 υπάλληλοι δήμων, περιφερειών και ΝΠΔΔ, θα μπορούσαν να ασφαλιστούν στο ΜΤΠΥ.

Τονίζεται πως η εισφορά την οποία θα πρέπει να καταβάλλει όποιος μόνιμος υπάλληλος πχ μίας περιφέρειας αποφασίσει να ασφαλιστεί στο ΜΤΠΥ ισούται με το 4,5% του μικτού μισθού του.

Αυτή τη στιγμή το μέσο μέρισμα ανέρχεται κοντά στα 110 ευρώ/μήνα και το λαμβάνουν σήμερα κοντά στους 300.000 συνταξιούχους του δημοσίου, το οποίο αποτελεί μία σημαντική τακτική ενίσχυση δίπλα στην κύρια και επικουρική σύνταξη, σημειώνουν αρμόδια στελέχη στο newsit.gr.

Να σημειωθεί πως στο μέρισμα, υπάρχει κληρονομικό δικαίωμα σε χήρες και ορφανά έως 24 ετών, σε περίπτωση θανάτου του μερισματούχου – συνταξιούχου. Το μέσο μέρισμα χηρείας ανέρχεται στα 45 ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις