Οικονομία

ΔΝΤ: “Θέμα κοινωνικών εταίρων οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα”!

Ο 13ος και ο 14ος μισθός είναι θέμα που πρέπει να εξετάσουν οι κοινωνικοί εταίροι λέει το ΔΝΤ. Χρειάζονται όμως περικοπές σε μισθούς και επιδόματα στις ΔΕΚΟ.

Να εξετάσουν οι κοινωνικοί εταίροι στην Ελλάδα το θέμα του 13ου και 14ου μισθού ανέφερε επίσημη διαρροή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι MEGA.

Πιο συγκεκριμένα, η ενημέρωση που δόθηκε από το Ταμείο συνοψίζεται στην εξής θέση: “Έχουμε μιλήσει για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και πόσο κάποια στοιχεία στη δομή του κράτους αποτελούν τροχοπέδη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Και (είπαμε) ότι αυτό οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας, οπότε κάτι πρέπει να συμβεί σε αυτό το μέτωπο (όπως και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών), πρέπει να πούμε ότι δεν είναι όλα θέματα που αφορούν την εργασία αυτή καθ’ αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, και συγκεκριμένα για τον 13ο και τον 14ο μισθό, η αίσθηση του ΔΝΤ είναι ότι αυτή είναι μια πτυχή της ελληνική αγοράς εργασίας που είναι διαφορετική από τις προσεγγίσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάσουν οι κοινωνικοί εταίροι στην Ελλάδα, παράλληλα με άλλες δυσκαμψίες της αγοράς εργασίας”.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ μετέφερε στις συνομιλίες της με της Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί την άποψη ότι απαιτούνται περισσότερα δισεκατομμυρία από τα 130 δισ. ευρώ που προβλέπονται από την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας -κατά 20 δισ. ευρώ- αλλά και μεγαλύτερο “κούρεμα” του χρέους της χώρας.

Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι ο Πολ Τόμσεν δεν θα έρθει στις 17 Ιανουαρίου μαζί με το υπόλοιπο κλιμάκιο στην Ελλάδα, χωρίς όμως αυτό -όπως τονίζουν- να αποτελεί πρόβλημα καθώς η έλευσή του μετατίθεται για λίγες μέρες αργότερα.

Αναφορικά με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας θεωρούν από το ΔΝΤ ότι “παρουσιάζεται άνευ προηγουμένου βραδύτητα”. Εκτιμούν επιπροσθέτως ότι τα μέτρα λιτότητας δεν οδηγούν πουθενά και στην ουσία δεν δικαιολογούνται περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων διότι πρέπει να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα μέσω ανάπτυξης.

Για τις ΔΕΚΟ όμως η θέση του ΔΝΤ είναι ότι χρειάζονται περικοπές σε μισθούς και επιδόματα για προσελκύσουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Επιμένει επίσης στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος, οι πηγές του Ταμείου αναφέρουν ότι είναι μεγάλης σπουδαιότητας να γίνει βιώσιμο και αυτό θα προσπαθήσουν να κάνουν με το νέο πρόγραμμα. Εξήγησαν ότι το νέο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με την Ελλάδα δεν θα είναι διαφορετικό από το προηγούμενο αλλά θα γίνουν προσαρμογές και διορθώσεις σε διάφορους τομείς του ώστε να γίνει πιο απλό και να επικεντρωθούν σε τομείς που είναι πιο εύκολο να υλοποιηθούν.

Επίσης, τονίζεται ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι πρέπει να υπάρχει και το κατάλληλο πολιτικό κλίμα και αναγνωρίζεται ότι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος καταβάλλει πολύ μεγάλες προσπάθειες.

Κουτρουμάνης: Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν είναι λύση

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ο υπουργός εργασίας υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στα εργασιακά. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα σημείωσε: «Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν αποτελεί λύση, η συμφωνία αποτελεί λύση» και συμπλήρωσε πως η συμφωνία αυτή «έχει να κάνει με τη συνειδητοποίηση ότι υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με συναίνεση», επισημαίνοντας πως «θα κάνουμε σεβαστή την όποια απόφασή τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Τρόικα έρχεται ο 14ος μισθός φεύγει

Με απόφαση της κυβέρνησης η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα – Καταργείται ο 14ος μισθός

“Τρώνε” το δώρο, μειώνουν και τους μισθούς όλων των εργαζόμενων

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία διατηρεί την αναπτυξιακή δυναμική της με συνισταμένες την κατανάλωση και τις καθαρές εξαγωγές
Οι επενδύσεις αυξάνονται σταθερά και στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ
Ο Γιάννης Μπρατάκος με τον Γιάννη Στουρνάρα
Επιπλέον δημοσιονομικό «μαξιλάρι» 750 εκατ. ευρώ για μέτρα και φοροελαφρύνσεις το 2026 – Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για δαπάνες και έσοδα
Οι νέοι κανόνες «μετρούν» τις καθαρές πρωτογενείς δαπάνες και όχι την υπεραπόδοση των πλεονασμάτων, ποιος ο ρόλος της ρήτρας διαφυγής για την Άμυνα
National flag of greece and euro coins - concept. Euro coins. Euro money. Euro currency.
Για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ερευνάται η Deutsche Bank – Έφοδος στα γραφεία της, στο μικροσκόπιο και ο Ρομάν Αμπράμοβιτς
H έρευνα της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά και την σχέση της Deutsche Bank με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρόμαν Αμπράμοβιτς
Deutsche Bank