Οικονομία

Δόσεις – Χρέη: Ανατροπή στον υπολογισμό! Ρύθμιση με βάση εισόδημα, ακίνητα και καταθέσεις

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με χρέη προς την εφορία τα ασφαλιστικά ταμεία κλπ θα δουν μέσα στον Αύγουστο να αλλάζουν τα πάντα σε ότι αφορά στο σύστημα των δόσεων για την εξόφληση των οφειλών τους.

Ουσιαστικά από εδώ και πέρα, για την ακρίβεια από τον Αύγουστο που θα είναι έτοιμο το νέο σύστημα για την εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού για την εξόφληση οφειλών οι πολίτες χάνουν το δικαίωμα επιλογής των δόσεων, καθώς το σύστημα αυτοματοποιείται και θα βγάζει βάσει κριτηρίων μόνο του τον αριθμό των δόσεων.

Ανάλογα με το ποσό της οφειλής θα λαμβάνονται υπόψη κριτήρια όπως το εισόδημα, αλλά και η ακίνητη περιουσία ως και οι καταθέσεις που διαθέτει καθένας, ακόμη και σε λογαριασμοπύς στους οποίους είναι συνδικαιούχος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος για χρέη μέχρι 20.000 ευρώ ο αριθμός των δόσεων και κατ’ επέκταση και το μηνιαίο ποσό για την εξόφληση των χρεών θα καθορίζεται με βάση το εισόδημα που δηλώνει ο κάθε πολίτης.

Για τα ποσά άνω των 20.000 ευρώ εκτός από το εισόδημα θα υπολογίζεται βάσει του Ε9 η ακίνητη περιουσία, αλλά και οι καταθέσεις, τις οποίες θα υποχρεούται να γνωστοποιήσει ο οφειλέτης μέσω των τραπεζικών του λογαριασμών, γνωστοποιώντας μάλιστα και τους λογαριασμούς στους οποίους είναι συνδικαιούχος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος ο νόμος για εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών θα προβλέπει:
– Ρύθμιση χρεών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες ως 31/12/2016
– Για χρέη ως 3.000 ευρώ οι δόσεις θα είναι ως 36 και δεν αφαιρούνται πρόστιμα και προσαυξήσεις.
– Για χρέη από 3.000 ως 20.000 ευρώ το ποσό θα καθορίζεται βάσει εισοδήματος και ποσού οφειλής.
-Για χρέη άνω των 20.000 ευρώ οι οφειλέτες θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση όπου θα συνυποβάλουν το Ε1, το Ε3 και το Ε9 για την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους, αλλά και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
-Μετά την έγκριση της αίτησης θα βγαίνει ατομική ρύθμιση για κάθε έναν οφειλέτη ξεχωριστά.
-Δεν θα επιβάλλεται τόκος 5% στη νέα ρύθμιση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Λύση από ΥΠΕΝ για να προχωρήσουν 2.000 εκκρεμείς αιτήσεις για θέρμανση με φυσικό αέριο σε Τρίπολη-Μεγαλόπολη
Η χρηματοδότηση της δράσης στην Τρίπολη θα προέλθει από πόρους του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος ΔΑΜ, ενώ για τη Μεγαλόπολη από το ίδιο πρόγραμμα ή άλλους συγχρηματοδοτούμενους πόρους
Large LNG storage tanks
Παρατείνεται έως 30 Ιουνίου 2026 η καταβολή της ειδικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ
Με την τροπολογία εισάγεται ειδική ρύθμιση σχετικά με την ολοκλήρωση των αιτήσεων για την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης με καύσιμο πετρέλαιο από συστήματα θέρμανσης φυσικού αερίου στον οικιακό τομέα στις περιοχές μετάβασης
Αγρότες
Εορταστικό ωράριο 2025: Ξεκίνησε σήμερα σε Αθήνα και Πειραιά – Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα
Η Αθήνα και ο Πειραιάς ξεκινούν σήμερα το εορταστικό ωράριο, ενώ στη Θεσσαλονίκη ξεκινά το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, με τα καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά και τρεις Κυριακές του Δεκέμβρη
Banner von with a blurry side against a Christmas tree for Christmas at a shopping center