Δευτέρα, 15 Απρ.
20oC Αθήνα

Ελαφρύνσεις σε δύο δόσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων που παίρνουν μειωμένα ενοίκια λόγω κορονοϊού

ΕΝΦΙΑ

Πακέτο ελαφρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πληγεί από την κρίση, εξαιτίας του ότι εισπράττουν μειωμένα ενοίκια από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους κατά 40% τους μήνες άλλες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση. Αυτό θα έρθει σε δύο δόσεις, η μία εντός του έτους και η άλλη το 2021.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του χθες στο OPEN ανέφερε ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια για την στήριξη των πληττόμενων ιδιοκτητών ακινήτων που παίρνουν μειωμένα ενοίκια και οι πρωτοβουλίες θα ανακοινωθούν άμεσα. Σύμφωνα με το υπουργό Οικονομικών κάποιες παρεμβάσεις θα αφορούν το 2020 και κάποιες το 2021.

Click4more Τι συνέβη και δεν πήραν το επίδομα 800€ σχεδόν 100.000 αυτοαπασχολούμενοι

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες οι παρεμβάσεις που εξετάζονται αφορούν τη φορολογία εισοδήματος αν και στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σενάρια για έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι που θα εισπράξουν μειωμένα κατά 40% εισοδήματα από ενοίκια για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

Τα σενάρια

Συγκεκριμένα τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι τις τελευταίες ημέρες για τη φορολογική ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Να εξαιρεθούν και να μην συνυπολογιστούν στο συνολικό εισόδημα από ακίνητα τα μισθώματα που θα εισπράξουν οι φορολογούμενοι τα οποία θα είναι μειωμένα κατά 40% κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Για παράδειγμα στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτου μισθώνει επαγγελματικό ακίνητο σε επιχείρηση που έκλεισε με κρατική εντολή με το μίσθωμα να ανέρχεται στα 1.000 ευρώ μηνιαίως, το σύνολο του ποσού των τριών μηνών δεν θα φορολογηθεί  και ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί για το εισόδημα που θα εισπράξει τους υπόλοιπους μήνες. Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται αυτοτελώς. Για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ συντελεστής 15%, από 12.001 έως 35.000 με συντελεστή 35% και πάνω από 35.000 με συντελεστή 45%. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ενδεχομένως να κληθούν να υποβάλλουν δήλωσης «ζημιάς», μέσω του εντύπου Ε2 (αναλυτική κατάσταση για μισθώματα ακινήτων) κατά την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων το 2021 (εισοδήματα 2020)  καθότι η μείωση αφορά εισόδημα του τρέχοντος έτους. 
  • Η έκπτωση 5% του φορολογητέου εισοδήματος από μισθώματα ακινήτων χωρίς δικαιολογητικά να διπλασιασθεί και να φθάσει το 10%.
  • Έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες των οποίων το μίσθωμα έχει συρρικνωθεί κατά 40%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις