Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι ωφελούνται από την έκπτωση του 10% – Τα παραδείγματα

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι ωφελούνται από την έκπτωση του 10% – Τα παραδείγματα

Η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει κατά 10% τον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίσουν τα σπίτια τους για φυσικές καταστροφές φέρνει μια σημαντική ανάσα τις τσέπες των νοικοκυριών αυτών.

Η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ πάντως, δεν είναι οριζόντια, καθώς ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε ότι η μείωση, που θα ισχύσει από το 2024 για σπίτια φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες θα είναι αναλογική.

Η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ δηλαδή θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του φόρου και θα δίνεται αναλογικά για τις ημέρες του έτους που είναι ασφαλισμένη η κατοικία με ελάχιστη προϋπόθεση τους 3 μήνες ασφάλισης.

Όσοι είχαν σπεύσει να ασφαλίσουν το σπίτι τους τους για όλο το 2023 θα δουν τον ΕΝΦΙΑ του 2024 να μειώνεται κατά 10% για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Τα παραδείγματα

Η χρονική διάρκεια της ασφάλισης του σπιτιού θα φέρει και ανάλογη έκπτωση του ΕΝΦΙΑ.

Αναλυτικά κάποια παραδείγματα:

  • Ασφάλιση για 12 μήνες φέρνει έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ
  • Ασφάλιση για 9 μήνες φέρνει έκπτωση 7,5% στον ΕΝΦΙΑ
  • Ασφάλιση για 3 μήνες φέρνει έκπτωση 2,5% στον ΕΝΦΙΑ
  • Ασφάλιση για 2 μήνες δεν επιφέρει καμιά μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Οσο για κάποια παραδείγματα με αριθμούς, αν κάποιος πληρώνει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ θα έχει το επόμενο έτος έκπτωση 50 ευρώ εάν έχει κάνει 12μηνη ασφάλιση στο σπίτι του ή 25 ευρώ εάν έχει 6μηνη.

Τι ισχύει για όσους έχουν πολλά σπίτια

Τι γίνεται όμως, με αυτούς που έχουν πέρα από ένα ακίνητα; Αν κάποιος έχει τρεις κατοικίες για τις οποίες πληρώνει ΕΝΦΙΑ, για το πρώτο ακίνητο 300 ευρώ το δεύτερο ακίνητο 250 ευρώ και το τρίτο ακίνητο 150 ευρώ θα έχει έκπτωση 70 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ εφόσον ασφαλίσει και τα τρία ακίνητα για ένα χρόνο.

Αν ασφαλίσει μόνο το πρώτο (δίνει ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ) η έκπτωση θα είναι 30 ευρώ. Η δαπάνη ασφάλισης όπως υποστηρίζουν από την αγορά κυμαίνεται από 150 έως 250 ευρώ, ενώ τα ποσά αυτά ανεβαίνουν αν το συμβόλαιο ασφάλισης περιλαμβάνει επιπρόσθετες καλύψεις.

Η ασφάλιση πρέπει να είναι για όλη την αξία του ακινήτου

Για να έχει κανείς όλη την έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ υπάρχει μια βασική προϋπόθεση. Η ασφάλιση θα πρέπει να αφορά το σύνολο της αξίας του ακινήτου και όχι μόνο κάποιο μέρος του.

Για τον υπολογισμό της έκπτωσης αα λαμβάνονται υπόψιν οι «φορολογήσιμες» επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9.

Θα χρησιμοποιηθεί δηλαδή ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) που θα πρέπει να «εναρμονιστεί» και με την δήλωση του Ε9 εάν έχουν γίνει μεταβολές.

Η έκπτωση θα «πιάνει» τόσο τον κύριο φόρο όσο και το λεγόμενο συμπληρωματικό.

Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ και μορφές προσαύξησης του κύριου φόρου

Ο «συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ» αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων με δύο νέες μορφές προσαύξησης του κύριου φόρου.

Συγκεκριμένα:

Προσαύξηση επί του βασικού φόρου από 0,20% έως και 1,00% επί της συνολικής αξίας ανά εμπράγματο δικαίωμα για κάθε ακίνητο αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, αν η συνολική περιουσία του φορολογούμενου υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

Προσαύξηση επί του συνολικού φόρου από +5 έως και +20% για περιουσίες συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ.

Πιθανό είναι να καθοριστεί και ελάχιστο ύψος ασφάλιστρου για να αποφευχθούν φαινόμενα με βίλες που θα ασφαλίζονται «εικονικά» προκειμένου να πάρουν την έκπτωση στον υψηλό ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ υπάρχουν στη χώρα μας 6.371.901 κατοικίες εκ των οποίων ασφαλισμένες είναι μόνον 1.074.053 και ως εκ τούτου η κυβέρνηση υπολογίζει το κόστος τους μέτρου σε 30 εκατ ευρώ, με τα σημερινά δεδομένα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις