Οικονομία

Έρχονται λογαριασμοί φωτιά για τον ΕΝΦΙΑ – Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση που ψάχνει απεγνωσμένα λύσεις

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ιδιαίτερα δύσκολη άσκηση. Πρόκειται για αυτή της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Με τα όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε προκύπτουν σημαντικές επιβαρύνσεις για τις λαικές περιοχές και μειώσεις για τα πλούσιες. Αυτό από πολιτικής άποψης είναι ιδιαίτερα δύσκολο να το διαχειριστεί η κυβέρνηση, την ώρα μάλιστα που ο εκλογικός κύκλος έχει ανοίξει ανεξάρτητα από το πόσο αυτός θα διαρκέσει.

Ειδικά το καλοκαίρι η κυβέρνηση να βρεθεί μπροστά σε μία εξέλιξη που σε καμία περίπτωση δεν θα την ήθελε και δεν είναι άλλη από το ενδεχόμενοι τα χαμηλά στρώματα να δουν επιβάρυνση στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Η δουλειά των εκτιμητών τελείωσε. Παρέδωσαν στο υπουργείο Οικονομικών τις εισηγήσεις τους για το που θα πρέπει να βρεθούν οι νέες τιμές πάνω στις οποίες πατάει η Εφορία για να φορολογήσει τα ακίνητα.  Οι εκτιμητές έδειξαν αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες για το 60% των ζωνών όλης της χώρας ή 6.070 ζώνες  και μειώσεις μόνο για το 23% ή σε 2.030 ζώνες. Τα νησιά του Ιονίου, το Βόρειο Αιγαίο, η Στερεά Ελλάδα και οι περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα θα δουν αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες. Στον αντίποδα βρίσκονται η Μακεδονία και η Θράκη όπου θα υπάρξει για τις περισσότερες περιοχές προσγείωση των τιμών ζώνης.

Από σήμερα πιάνει δουλειά η Δευτεροβάθμια Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών για να διορθώσει τις τιμές όπου καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις. Η δουλειά της δεν θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αμέσως μετά το Πάσχα τα μέλη της Επιτροπής θα παραδώσουν τις προτάσεις τους στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η οποία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτές  προτάσεις για μεγάλες αυξήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων και οι  λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες όπου κατοικούν φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Ο ΕΝΦΙΑ

Με το χρόνο των εκλογών να είναι ανοικτός, η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει να φουσκώσει το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα λάβουν τον Αύγουστο και θα κληθούν να πληρώσουν φέτος τα νοικοκυριά. Με δεδομένο ότι οι εισηγήσεις των εκτιμητών δεν είναι δεσμευτικές και ο φόρος στα ακίνητα θα πρέπει να φέρνει στα κρατικά ταμεία έσοδα τουλάχιστον 2,65 δις. ευρώ το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει, σύμφωνα με πληροφορίες,  να εξετάζει το ενδεχόμενο να  προχωρήσει σε  «χειρουργικές» παρεμβάσεις στις αντικειμενικές τιμές ώστε να μην αλλάζει το κλιμάκιο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Για παράδειγμα σε  περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης της τάξεως των 500-550 ευρώ οι νέες αξίες να αυξηθούν αλλά να μην ξεπεράσουν τα 750 ευρώ για να παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ στα 2,8 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 750 – 850 ευρώ, οι αξίες μπορούν να αυξηθούν στα επίπεδα των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στην περίπτωση αυτή ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει στα 2,9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή, η τιμή ζώνης μπορεί να αυξάνεται αλλά δεν αλλάζει ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης  του ακινήτου.

Μια πρώτη γεύση για τον ΕΝΦΙΑ που θα  διαμορφωθεί μετά τις αντικειμενικές αξίες έδωσε χθες η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία είπε ότι  «με μία πρώτη ανάλυση, είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα», ενώ «δεν φαίνεται να έχουμε αύξηση του συμπληρωματικού φόρου».

Του Θανάση Παπαδή

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Μερτς: Η καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις κοστίζει σε κάθε Γερμανό – «Καμπανάκι» για μεγάλες αλλαγές το 2026
Στο κείμενο της πρωτοχρονιάτικης ομιλίας του, που δημοσίευσε η Handelsblatt, ο καγκελάριος Μερτς προειδοποιεί ότι οι καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις απειλούν την ανάπτυξη, τις συντάξεις και την υγεία
Ο Φρίντριχ Μερτς
Αυξήσεις στα διόδια από 1η Ιανουαρίου 2026 – Πόσο θα κοστίζουν οι μετακινήσεις στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους
Στα 15,90 ευρώ ανεβαίνει από 1η Ιανουαρίου 2026 η διέλευση Ι.Χ. από τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, μαζί με αυξήσεις στα διόδια των αυτοκινητόδρομων - Όλες οι αυξήσεις στα διόδια
Διόδια 16
Τέλη κυκλοφορίας 2026: Σήμερα η καταληκτική ημερομηνία – Τι πληρώνουμε μέσω ΑΑΔΕ
Τέλη κυκλοφορίας, δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, δηλώσεις αναδρομικών, τεκμηρίων και αποβιωσάντων περιλαμβάνονται στις φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να τακτοποιηθούν έως σήμερα στις 11:00 το βράδυ
Traffic jam with a row of cars on a highway during rush hour in the evening after work. red brake lights of stopped cars on the background of wet asphalt with white lanes at sunset
Εξωδικαστικός για χρέη προς δήμους: Έρχεται αίτηση υπαγωγής ακόμη και με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης
Νέα διάταξη στην εκπνοή του 2025 τροποποιεί το πλαίσιο που άνοιξε για να εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό οφειλές προς δήμους και νομικά πρόσωπα δήμων άνω των 10.000 ευρώ
young man holding pen with bills working for calculate business data, taxes, bills payment, Start up counting finance. accounting, statistics, and analytic research concept