Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Eurogroup: Δεν… έπαιξε τον “κακό” ο Τόμσεν – Ανυποχώρητο το ΔΝΤ

Eurogroup: Δεν… έπαιξε τον “κακό” ο Τόμσεν – Ανυποχώρητο το ΔΝΤ

Πρώτα ένας… άλλος Σόιμπλε που αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας. Και τώρα, ένας… άλλος Πολ Τόμσεν, που άφησε στην Ουάσινγκτον το “κακό” του πρόσωπο και στο Eurogroup της Δευτέρας (20.02.2017) ήταν μεν ξεκάθαρος για τις θέσεις του ΔΝΤ αλλά δεν έπαιξε το ρόλο του “κακού”.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες. Πως ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του Ταμείου «δεν ήταν “κακός” όπως άλλες φορές» αλλά ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ απαιτεί “καθαρές λύσεις” και σεβασμό των θέσεών του για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και ελάφρυνση του χρέους.

Μέχρι στιγμής, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό δήλωσαν στο mignatiou.com πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο Ταμείο δεν έμειναν ικανοποιημένοι από το περιεχόμενο της συμφωνίας αλλά δέχτηκαν να υποχωρήσουν για να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Επί της ουσίας, το ΔΝΤ επιμένει στους δυο όρους που έχει θέσει για να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα: μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά και ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους. Η απόφαση του Eurogroup ικανοποιεί μεν την απαίτηση για μεταρρυθμίσεις, όχι όμως εκείνη για ελάφρυνση χρέους αφού δεν αποφασίστηκε τίποτα για μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Καλά ενημερωμένες πηγές τονίζουν ότι με την απόφαση του Eurogroup «τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση χρέους παραμένουν ασαφή».

Πηγές του Ταμείου δήλωσαν στο mignatiou.com ότι θα γίνει συζήτηση για το θέμα αυτό την Τρίτη. Αν και δεν το διευκρίνισαν, θεωρείται δεδομένο ότι το ζήτημα θα είναι ένα από αυτά που θα συζητήσουν στη συνάντησή τους η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Πηγή: mignatiou.com

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε