Τετάρτη, 1 Μαΐ
23oC Αθήνα

Αύριο η πραγματική συμφωνία για την Ελλάδα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το eurogroup για ακόμη μια φορά έκανε το… χρέος του. Πήρε μια απόφαση που επί της ουσίας δίνει παράταση στη διαδικασία. Συμφωνήθηκε επί της ουσίας να υπάρξει συμφωνία, όμως συμφωνία χωρίς τις τεχνικές λεπτομέρειες, όπως όλοι έσπευσαν να πουν αμέσως μετά δεν υπάρχει. Αυτό καθώς εκτός από τα βασικά σημεία των μέτρων μένουν ανοιχτά δύο κομβικής σημασίας ζητήματα.

Τα ζητήματα αυτά δεν είναι άλλα από τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα κρίνουν και το είδος της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κάπως έτσι πέρα από τις όποιες τεχνικές διαπραγματεύσεις που θα καθορίσουν την οριστικοποίηση της συμφωνίας κάτι παραπάνω από σημαντικά είναι τα ραντεβού αύριο Τετάρτη στο Βερολίνο μεταξύ Μέρκελ – Λαγκάρντ και Μέρκελ – Γιούνκερ.
Η γερμανική πλευρά έδειξε ξεκάθαρα μια αλλαγή στάσης απέναντι στην Ελλάδα, χαλαρώνοντας την πίεση, όμως το ερώτημα είναι για πόσο. Αυτό θα φανεί από τη συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα πλεονάσματα.
Εάν τα πλεονάσματα παραμείνουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα και τα μέτρα για το χρέος παραπεμφθούν για… αργότερα τότε θα μιλάμε απλά για αναβολή μέχρι να περάσοπυν οι εκλογές στη Γερμανία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε